Když se poprvé stěhujete s partnerem: Návod, jak se nezabít

Lepší vyhořet než se stěhovat? Pro některé vztahy to platí určitě.

Chápeme to. Jste spolu dlouho a máte pocit, že váš kluk nebo holka očekávají, že váš vztah posunete na další level. Nebo prostě jen chcete ušetřit. Ať už peníze nebo nachozené kilometry do druhého bytu. Stěhování se k sobě zní pro vás logicky. Ale je jedno, jestli jste se rozhodli sdílet romanticky přístěnek pod schody jako Harry Potter spolu s dalšími studenty nebo si po večerech vydělali tolik, že máte jako velkomožní páni garsonku o luxusních patnácti metrech čtverečních. Váš život se teď tak trošku změní, a pokud nebudete dávat pozor, tak ne nutně k lepšímu.

Peníze

Jak budete platit nájem? Fifty fifty? I v případě, že jeden z vás vypomáhá v právnické kanceláři, má bohaté rodiče a ten druhý trhá lístky v kině? Kde se budete starat o spoření peněz za nedoplatky na služby? Kdo kupuje jídlo? Bude společný rozpočet? Na tyhle všechny otázky byste si měli odpovědět dříve, než s melancholickým výrazem složíte zálohu v ceně tří nájmů za byt. Protože nic nedokáže dostat vztah rychleji na bod arktického mrazu než odpojená elektřina. A večer při svíčkách to v tomto případě nezachrání.

Hádky

Spousta párů si myslí, že hádky se jich netýkají a doufají, že jejich vzájemné emoce a živočišná přitažlivost jsou zárukou hladké bezproblémové komunikace do konce života. Ale jednou se k nim dostane každý. To víme s jistotou hraničící s jasnovidností. Lidé bohužel nejsou améby, které by se vzájemně pohltily a splynuly v jeden organismus. Lidé jsou sakra různí a ve vztahu si to jen uvědomujete pomaleji. A stěhování je jen katalyzátor takového procesu. Pokud už teď máte pocit, že jeden z vás dává přednost tomu, aby měl vždy pravdu před tím, abyste došli kompromisu, tak radši ani svýho strejdu s tranzitem, co vás má stěhovat, nevolejte.

Osobní prostor

Máte speciální drahou zubní pastu na krvácející dásně a on vám ji bere? Mačká ji navíc odprostřed?! Zabrala si celý pracovní stůl? Polepila pokoj svými plakáty kapely Vložte kočku? Toto je další z témat, které je potřeba vyřešit dopředu. Téma hranic. A nemyslíme tím jen prostor fyzický, ale i psychický. Spousta partnerů po sestěhování má pocit, že odteď budou 24/7 spolu. Místo, abyste rituálně po škole zavřel oči a pustil si do uší při klimbání oblíbený song, tak zjišťujete, že vás někdo tlačí do toho, abyste si spolu povídali nebo se dívali na Netflix. A ještě se rozruší, když to odmítnete. Mít svůj vlastní kout, ať už fyzický nebo mentální není nikdy odmítání partnera. Zkuste jim to opatrně vysvětlit.

Uklízení

Tato kapitola by si zasloužila skoro samostatnou publikaci. Kdo nezažil hádku na téma „ponožky na nočním stolku“ nebo „luxuješ moc často“ vlastně asi nikdy nebyl ve vztahu. Ačkoliv budeme znít jak retro JZD, tak si udělejte na tyto práce tabulky a prostě je plňte. Protože není nic blbější než ukončit skvělý vztah kvůli tomu, že vracíte pravidelně do lednice prázdnou láhev od mléka s 1 cm tekutiny na dně.

Sex

Ano, jsou větší zabijáci intimity. Třeba děti. Nebo herpes. Ale společná domácnost k nim nemá daleko. 20Zezačátku jste nadšení z toho soukromí a nových míst, na kterých se můžete relaxačně prznit, ale časem se přistihnete, že jeden z vás si radši čte a kouká na fotbal, zatímco druhý si tajně pouští porno v koupelně. Recept na stálé udržení vášně je prostý, i když pro spoustu lidí neproveditelný. I když vám váš partner neustálým kontaktem zevšedněl, tak zkuste pořád myslet na to, že je to samostatná osobnost, přitažlivá svou autonomií, ne prodloužení vašeho těla. Rada nad zlato ne? Ne? Tak sorry no.

Podobné články