Co bylo před Velkým třeskem?!

V nepravidelné rubrice odpovídáme na další, velmi tíživou otázku.
teorie velkého třesku

Než na Zemi chodili lidé, štrádovali si na ní dinosauři. Než byla vůbec Země, byl tu jen velký poletující oblak plynu ve vesmíru. Než byl vesmír… Inu, to je otázka, na kterou se snaží vědci najít odpověď už hodně dlouhou dobu. Přesně to nevíme, ale existuje několik dobře vyargumentovaných teorií.

Než byl vůbec čas

Jedno je jisté – všichni se shodují v tom, že se udál Velký třesk. Teorie velkého třesku říká, že náš vesmír začal jako bod nekonečné gravitace a hustoty, které se říká singularita. Pak, za trilontinu triliontiny triliontiny sekundy, explodovala a zdvojnásobila se, pak se zase zdvojnásobila, pak zase a to všechno větší rychlostí než je rychlost světla. Jde o další pojmenovaný jev – inflace. Sice se říká, že se nic nemůže pohybovat rychleji než světlo, ale šlo o expanzi samotného prostoru, takže tady si vědci umanuli výjimku.

teorie velkého třesku

Jenže všichni pořád přemýšlí, co bylo před Velkým třeskem. Co způsobilo singularitu?

Teorie 1: Dřívější vesmír se zhroutil do singularity, která začala náš vesmír

Tahle teorie pochází už ze 60. let a říká se jí Velká rána. Navrhli ji Robert Dicke a James Peebles a je postavená na tom, že náš vesmír je nekonečný a neustále prochází nekonečným zhroucením a expanzí. Což znamená, že jen čekáme na další zhroucení vesmíru. Aby taková teorie mohla být prokázána, muselo by se objevit ještě pár fyzickálních vysvětlení, které zatím nepřicházejí.

Teorie 2: Vesmír byl v hibernaci, než ho něco spustilo

Tato teorie říká, že před Velkým třeskem byl vesmír poměrně malý, placatý s velkým tlakem a „metastabilní“ – tedy do chvíle, než se něco stalo. Je to stabilita asi jako domku z karet, než přijde větřík.

teorie velkého třesku

Teorie 3: Nebyla žádná singularita, všechna vesmírná energie byla v samotném prostoru bytí

Jde o inflační hypotézu, která říká, že fluktuace v takzvaném „inflačním poli“ způsobily obrovskou vlnu energie, takže se začala hrozně rychle rozpínat. Takový exponenciální růst by zanechal důkazy v podobě gravitačních vln, které se právě spousta vědců snaží najít. Velké gravitační vlny už byly objeveny v roce 2015, ale tohle by způsobilo mikrovlny.

Teorie 4: Jsme jen jedním vesmírem z mnoha

Tohle je takový upgrade inflační teorie. Elementy, které vedly k inflaci, podle téhle hypotézy, mohly vést také s vytvoření dalších menších vesmírů. Každý z těch vesmíru by ale musel být uzavřený, takže bychom nikdy nebyli schopní je najít.

Chápeme, asi nejste o moc chytřejší. Tak raději řekněme, že to způsobil všechno vousatý chlapík na mráčku, ne?

Podobné články