Práce kreativce: očekávání versus realita

Vy chcete být kreslířem, grafikem nebo sloupkařem? Ach vy milí bláhoví lidé...

Spousta lidí touží po práci grafika nebo psavce s tím, že to je vlastně kreativní pohodička, za kterou dostanete zaplaceno a stačí pro ni mít jen kapku talentu. Prostě job, který by chtěl každý, i když vám vaše rodina nebude nikdy tak úplně věřit, že to je pořádná práce. Jenže i když vystudujete UMPRUMku nebo se stane self made manem v oboru, tak to nikdy není zdaleka tak růžové.

Nápady

Očekávání:  Konečně budu moc zúročit všechny své skvělé nápady, které roky shromažďuju v šuplíku! Nechám svému proudu tvůrčího nevědomí svobodu!

Realita: Místo vodopádů kreativního myšlení budete za týden vyhořelí a bez nápadů. A nějak se vám záhadně podaří v tomto stavu na vaší pozici pracovat čtyři roky. Kolegové vám postupně budou říkat, že máte už jasně poznatelný styl. Nejásejte, že máte osobitý rukopis. Je to jen symptom zombifikace a toho, že vykrádáte dokolečka sami sebe.

Pracovní doba

Očekávání: V osm k tomu zasednu a ve tři jdu domů. Navíc si mohu pracovat z domu vlastně kdy chci? Toto je ráj.

Realita: Eeh, ne. Sice byste čistě teoreticky mohli mít flexibilní pracovní dobu, ale nějak nebudete mít čas na to si ji reálně naplánovat. Vlastně ani občas nebudet mít čas jíst nebo chodit čůrat. Reálně budete vyklepání uléhat v sobotu ve tři ráno s tím, že vás čekají jen čtyři hodiny spánku, protože v pondělí je uzávěrka.

Vedlejšáky

Očekávání: Po práci budu dělat na vlastních uměleckých projektech! Konečně napíšu knihu. Práce přes mě cvičně rozepíše!

Realita: Kreslit víc? Psát víc? Jako víc než teď, i když máte syndrom karpálního tunelu? Nejvíce kreativní činnost po práci pro vás bude luštění sudoku na záchodě, věřte nám. Občas najdete své první skicy z puberty a budete si jimi utírat slzy a plakat, že z vás někdy mohl být druhý Pasta Oner.

Plat

Očekávání: Konečně dostanu řádné finanční ohodnocení! Být placený za tvůrčí činnost? To je sen.

Realita: Spousta lidí se vás bude snažit zlákat na projekty s příslibem „budoucí platby“ nebo doměnou ve formě  „praxe“ či  „zářezu do CV. Někdo vám ani platit chtít nebude, protože to přece pro vás není práce, ale zábava ne?  Napsat pár vět. Navíc vás ty nápady napadají hned, tak vám přece nebudou platit tolik peněz, co?

Práce, kterou milujete

Očekávání: Pokud dělám práci, co mě naplňuje, tak nikdy nebudu mít pocit, že chodím do práce, ale věnuji se svému koníčku

Realita: Opravdu? Jste si jistí? A není spíš realita taková, že jste toužili psát romány a teď vymýšlíte hesla na reklamní fleshky sexshopu ve tvaru penisu? Dáváme tomu rok, maximálně dva, než začnete přemýšlet nad rekvalifikací na kadeřníka.

 

Podobné články