Jazz Goes to Town představuje headlinery a zahajuje předprodej

V termínu od 9. do 13. října 2018 se v Hradci Králové uskuteční již 24. ročník mezinárodního hudebního festivalu Jazz jde městem / Jazz Goes to Town. Nabídne vystoupení více než dvaceti umělců a uskupení nejen z České republiky, ale i z celého světa v prostorách Bia Central, Studia Beseda, Studia Divadla DRAK, kavárny Kraft a dalších. Vstupenky v prodeji!

Unikátem letošního ročníku jsou koncerty hned několika Big Bandů. Společně s jedním z headlinerů festivalu – švýcarským klavírním triem VEIN – budou mít návštěvníci možnost slyšet šestnáctičlenný Norrbotten Big Band, který skladbám VEIN dodává mimořádnou energii a dynamiku. Jazz Goes to Town bude hostit i ojedinělý projekt spojující pražskou rockovou skupinu Strom stínu a čtrnáctičlenný jazzový Big Band Bucinatores Orchestra.

Exkluzivně pro letošní ročník festivalu pak vznikl projekt s názvem Spinifex Maximus. Mezinárodní kvintet Spinifex v rámci ojedinělého vystoupení spojí své síly s těmi nejkreativnějšími jazzovými hudebníky mladší a střední generace z České republiky. Intenzivní hudba mezinárodní kapely tak bude podpořena šestičlennou dechovou sekcí, aby vznikl jedinečný organismus, který nikde jinde neuslyšíte.

Spoluprací českých se zahraničními umělci vznikl také česko-polský sextet trumpetistky a skladatelky Štěpánky Balcarové a charismatické polské zpěvačky Małgorzaty Hutek. Kromě M. Hutek tvoří polskou část kapely vycházející hvězda polského jazzového piana Nikola Kołodziejczyk a bubeník Grzegorz Masłowski. Českou část reprezentuje saxofonista Luboš Soukup, flétnista Robert Fischmann a legenda českého jazzového kontrabasu Jaromír Honzák. V roce 2017 vydala kapela album s názvem Life and Happiness of Julian Tuwim, které bylo nominováno na hudební cenu Anděl v kategorii Jazz & Blues.

V české premiéře se na Jazz Goes to Town představí mezinárodní kvartet amerického trumpetisty Natea Wooleyho složený ze čtyř umělců různých národností. Nate Wooley patří k nejzajímavějším a nejoriginálnějším trumpetistům současnosti. Umělec od roku 2001 působící v New Yorku navštíví festival s kvartetem Knknighgh, který novátorsky pracuje s freejazzovými idiomy a vytváří překvapivě invenční novou hudbu.

Českou premiérou bude také koncert maďarského kvartetu saxofonisty a skladatele Ákoshe Szelevényie, kteří patří ke klíčovým personám současného progresivního jazzu. Jeho kvartet nazvaný Akosh S. (new) Unit doplňují mladí hudebnící z Budapešti – Péter Ajtai (kontrabas), Áron Porteleki (bicí, viola) a Szilveszter Miklòs (bicí).

Mezi další umělce z České republiky i ze zahraničí, kteří na festivalu vystoupí, patří newyorský basista Mike Parker a jeho nový kvintet, trio Jiřího Slavíka, Martina Nováka a Davida Dorůžky, Josef Kolo 7tet, Weezdob Collective, KYX Orchestra a Spinifex Soufifex. Mimo hlavní večerní koncerty nebude chybět ani tradiční program v královéhradeckých klubech a restauracích. Návštěvníci budou mít možnost slyšet například šestičlenné Lucky Joke v Restauraci Černý kůň nebo kapelu JU JU v kulturní kavárně Kraft.

Vstupenky na festival

Vstupenky v cenové relaci od 100 do 390 Kč jsou od 1. září v prodeji na www.ticketstream.cz nebo bezmála 500 prodejních místech sítě TICKETSTREAM. Poskytujeme slevy pro studenty a seniory, na páteční a sobotní program je možné zakoupit permanentku v ceně 800 Kč.

Kompletní program a další informace naleznete na webu festivalu www.jgtt.cz.

Podobné články