10 zlozvyků, které ve skutečnosti znamenají, že jste chytřejší, než si myslíte

Jste tajní géniové? Pojďte se přesvědčit.

Chcete dobře nabitý argument pro svou mámu na podporu vaší skryté geniality, i když vás vyrazili z ekonomky? Chcete si potvrdit, že to s vámi nebude tak špatné a budoucnost není zas tak temná? Ale jistěže. Inteligence je sice velice obskurně měřitelná veličina, ale tato myšlenková flexibilnost se může symptomaticky projevovat i ve vašem chování. Pojďme se tedy podívat na seznam otřesných zlozvyků, kterými se to nejčastěji projevuje.

Prokrastinace

Podle profesora Adam Granta není prokrastinace projevem lenosti, ale jen příznakem správného využívání času, kdy inteligentní jedinci poznají, kdy je správná chvíle zabrat. Nejslavnějším propagátorem prokrastinování byl například Steve Jobs. Ale než se tím začněte utěšovat, tak nezapomeňte, že pokud se díváte na desátou sérii American Dad i ráno před zkouškou, tak se to zrovna vás asi netýká.

Okusování nehtů

Pokud jste si v mládí jako děti okusovali nehty nebo cucali palce, tak jste se zachovali velice chytře, i když vás vaši rodiče napomínali. Na pokusu provedeném na tisícovce dětí se ukázalo, že prcci, kteří si ohlodávali prsty, byli nakonec mnohem zdravější než jejich vrstevníci. A téměř neměli alergie. Důvodem byl fakt, že skrz narušenou kůžičku na nehtech jim do těla od dětství pronikaly bakterie a alergeny a takové děti se zocelily více než Chuck Norris.

Pozdní příchody

Co si budeme nalhávat. Pokud máte tendence chodit chronicky pozdě, tak budete na ostatní působit naprosto neprofesionálně jako lidé, kteří nedokáží skloubit svůj pracovní a osobní život. Vědkyně Diana DeLonzor tvrdí, že však to z 99% není nikdy záměrem. Tito lidé doopravdy věří, že třeba během hodiny se stihnou umýt, obléknout, vyvenčit psa, dorazit na poradu, dát si kávu a vše odprezentovat. Jejich vnímání času je jen posunuté a velice optimistické. A s jejich charakterem se pojí, že i přes zmary ve svém životě budou vždy očekávat jen dobré konce. Což vám sice může připadat hloupé, ale my věříme, že to je velice chytrý způsob, jak v naprosté spokojenosti přežít svůj život.

Věčný potížismus

Nikdo nechce být v kolektivu za morouse, co si stěžuje od rána do večera na učební osnovy, počasí, politiku, partnera, psa nebo kvalitu bio zeleniny. Inteligentní lidé to dělají také, ale efektivněji cílí na změnu problému. V praxi tyto lidi poznáte často tak, že zatímco morousové si v restauraci stěžují na studenou polévku svým spolustolujícím, tak inteligentní lidé zacíleně podají stížnost číšníkovi a zjednají tak nápravu.

Žvýkání

Na schůzkách se sice žvýkačka v puse považuje za vážný prohřešek na etiketě, ale v soukromí žvýkejte, co to dá. Lidé, kteří žvýkají, se cítí více relaxovaní a ve výsledku jsou více produktivní. Takže pokud tušíte, že na vás jde lehká tenze, tak si lupněte jednu Orbitku a bude to dobré.

Pracovní chaos

Pokud má váš spolubydlící nepořádek na stole, tak to nutně neznamená, že je čuník bez ambicí. V lidské přirozenosti je totiž vnášet řád kamkoliv. A pokud váš kolega nemá potřebu aplikovat toto nutkání na své pracovní okolí, tak ji často zaměří do abstraktních úkolů. Možná se snaží ve volném čase vyvinout lék proti rakovině. Nicméně pravděpodobnější asi bude, že vypracovává příručku pro politické systémy ve Středozemi nebo podobnou blbost.

Nervové tiky

Luskáte si prsty nebo klepete nohou? Rádi se protáčíte na židli? Tak to je jenom dobře a je to od vás velice chytré. Tyto lehké pohyby za pracovním stolem mohou znamenat, že svou mortalitu způsobenou nehybným desk jobem oddálíte až o rok.

Drbárna

Než tento bod vezmete jako omluvu pro to, že jste celý večer trávili pomlouváním vaší tlusté spolužačky, tak zbrzděte. V jedné studii zjistili, že pokud v kontrolované skupině lidí, kteří hrají hru, dosadí jednoho podvodníka, tak se ostatním účastníkům zvýší tep a tlak. Pokud jim ale dali možnost tuto informaci napráskat další skupině, tak se jejich hodnoty snížily a cítili silný pocit uspokojení. Tento způsob altruistického drbání, při kterém chráníte ostatní, je jen obrannou strategií.

Zasněnost

Už se nemusíte stydět za svůj zasněný výraz a bloumání po chodbách. Nebojte se ponořit do své zóny nebo happy place. Podle harvardské studie takové vypnutí často slouží k rozlousknutí nějakého problému. Tento trans restartuje váš mozek natolik, že naběhne s ještě větší brisknostní.

Vycpávková slova

Eeeh, jakoby, vlastně, takový…nooo…eee. Připomíná vám to něco? Ačkoliv máte pocit, že musíte znít jako troglodyti, tak nopak pomáháte lidem ve svém okolí se více soustředit na jádro vašeho sdělení tím, že tok řeči zpomalujete. Jedna studie navíc dokázala, že pokud patříte mezi opravdu těžce pracující lidi, tak se u vás toto nadužívání mozku projeví právě takto.

 

Podobné články