Návod jak užívat extázi relativně bezpečně a zodpovědně

Drogy jsou samozřejmě zlo, atakdále, ale i tak je budete zkoušet. Tak to alespoň dělejte zodpovědně.

Extáze patří k drogám, které oproti heroinu a podobným dryákům, se dají považovat za relativně bezpečné. Nikdo vám nezaručí, že pokud se rozhodnete užívat drogy, tak se vám nic nestane, ale vždycky můžete případné škody minimalizovat. Jakých pravidel se tedy při užívání této extáze máme držet?

Neberte ji, pokud máte nemoc, která je v přímé kontraindikaci s užíváním extáze

Toto pravidlo platí převážně pro všechny lidi, kteří měli v minulosti kardiovaskulární problémy. Ať už se jedná o srdeční arytmie či kolísavý nebo vysoký krevní tlak. Dalšími stopkami jsou i problémy s játry či jakákoliv neurologická onemocnění. Myslete ale i na to, že srdeční arytmii můžete mít klidně nediagnostikovanou. V tomto je braní drog vždy tak trochu ruská ruleta.

Neberte ji, pokud užíváte léky, které vám v kombinaci s ní mohou ublížit

Jednoduché pravidlo je, že byste prostě MDMA neměli brát, pokud do sebe ten den cpete nějaké léky či additiva. V přímé kontraindikaci a naprosto bez diskuse jsou všechna antidepresiva či některé léky na uklidnění. Kombinace s extází vám může přivodit fatální serotoninový syndrom, který končí často i smrtí. Zvýšenou pozornost věnujte i potravinám s vysokým obsahem tryptofanu nebo třezalce tečkované.

Dávejte si mezi konzumací rozestupy alespoň 5 týdnů

Ideálně i více, aby se vaše tělo mohlo vzpamatovat ze serotoninového šoku. Při menším rozestupu hrozí to, že kouzlo pilulek na vás nebude tak moc působit a při snaze vyvolat kýžený efekt se leckdo může předávkovat.

Myslete na správné dávkování

Říká se, že byste měli spočítat svoji váhu, přičíst číslo padesát a výsledek je pro vás ideální dávka v mg. Myslete nicméně na to, že u žádné tablety nejste nikdy schopni odhadnout její sílu a koncentraci.

Pijte

Zásada je pít v malých dávkách a pravidelně. Extáze způsobuje silnou dehydrataci a pokud nebudete pít, tak se můžete velice snadno zhroutit. Nicméně byly zaznamenány případy, kdy extáze někoho vyžíznila tak moc, že se přepil vodou do takového stavu, až si způsobil rozvrat kationtů v těle a se srdečním kolapsem skončil v nemocnici. Takže všeho s mírou.

Kupujte od ověřeného a spolehlivého dealera

Ne, tabletky od neznámého člověka na festivalu prostě nejsou dobrý nápad. Ideálně se snažte kupovat MDMA od někoho, kdo má nejen dobrou pověst, ale vyhlídkově chce, abyste u něj nakupovali pravidelně, tak vás nebude moc šidit a prodávat vám řezané či podezřelé zboží.

Vyhýbejte se sluníčku

Jak už jsme říkali – extáze vás dramaticky dehydratuje. Proto je dobré se pohybovat ve stínu a chladu. Při pobytu na slunci si říkáte o velice rychlý úpal, zvracení, zrychlené dýchání a pocit, že vám srdce vystřelí z těla.

Buďte připraveni na emocionální kolaps

Výlet na vlně serotoninu vás může dovést psychicky do stavů, o kterých jste netušili, že ve vás jsou. Počítejte tedy s možná dost prudkým emocionálním výletem.

Kontrolujte i své přátele

I když dodržujete veškerá bezpečnostní pravidla, tak to nutně neznamená, že to dělají i vaši přátelé. Pokud si tedy éčko vzali, tak je občas kontrolujte a při první známce nějaké nevolnosti se jim věnujte.

Nezapomeňte o tom informovat ostatní

Je nám to jasné. Chcete si užít zábavu a mít svou vlastní malou duševní párty. Jakkoliv to pro vás je divné, tak ale vždy řekněte lidem, se kterými jste, že jste si něco vzali. V případě, že vám bude jakkoliv zle, tak vám budou moci lépe pomoct.

Rizika při dlouhodobém užívání

Je nutné vědět, že extáze si dost pohrává s hormony štěstí v našem těle. Její užívání může vést k tomu, že nám způsobí krátkodobou nebo dlouhodobou klinickou depresi. Ačkoliv extáze není návyková, tak často nutí své uživatele, aby si jí brali, jen aby se z toho věčného kolotoče zmaru mohli vymanit. Buďte trpěliví, přejde to. Vaše tělo se jenom musí vzpamatovat. Není ostudou v takovém případě vyhledat psychiatra a toto období překonat s jeho pomocí. Nesmíte ale zapomenout, že k němu musíte v otázce drog absolutně upřímní.

Dalším rizikem při dlouhodobém užívání MDMA je to, že kouzlo tabletky prostě zmizí a často nepomáhají ani vyšší dávky. Vaše tělo se stane rezistetním a pocit štěstí je pro vás jen blednoucí vzpomínkou. Ale za zkoušku to někdy stojí.

 

 

Podobné články