Návod, jak vyhrát (téměř) všechny politické hádky na internetu

Konečně jim ukážete!

Jste pro MeToo nebo proti? Máte rádi Zemana či Babiše nebo je rádi nemáte? Hádáte se často s lidmi na internetu a sociálních sítích? Je způsob, jak tyhle politické šarvátky vyhrát. A my vám rádi poradíme.

1. Zapomeňte na fakta

Chytrý člověk by si řekl, že používat tvrdá fakta jako argument je nejlepší způsob, jak vyhrávat politické hádky. Kdepak. „Lidé myslí emocionálně a častokrát se řídí vlastní morální intuicí, která jim řekne, co je správné a co nikoli,“ říká Matthew Feinberg, psycholog na Stanford University. A má pravdu. Fakta mnohdy nezmění něčí názor a pomocí faktů nejde vyhrávat hádky.

Co tedy funguje místo faktů? Využívání faktů, které znáte trochu jiným směrem.

2. Nechte oponenta, aby se sám potopil

Když oponenta požádáte, aby vysvětlil svůj úhel pohledu, většinou přestanou být tak sebejistí. Je to zmapovaný fenomén, kterému se říká „iluzorní hloubka vysvětlení“.

Když se průměrného člověka zeptáte, aby vysvětlil svůj názor, postupně si začne uvědomovat své limitace v porozumění daného tématu. Sice to nakonec nepovede ke změně názoru, ale pokud budete trpělivě a neagresivně poslouchat názor oponenta, je vyšší pravděpodobnost, že si uvědomí díry, které ve své argumentaci má.

3. Nechovejte se jako blbci

Být milý je v hádkách a debatách taktická výhoda. „Když mají lidé pocit, že vás zajímá jejich názor, také lépe přijímají informace, které zpochybňují jejich víru,“ říká Peter Ditto, profesor psychologie, který hodně studoval emoce a jejich propojení s politickými a náboženskými názory.

Naše nálada hodně ovlivňuje, jak dokážeme vnímat nové informace a ideje. Když jsme šťastní a sebevědomí, máme otevřenější mysl.

4. Změňte morální rámování

Tohle je skutečně černý pásek v politické argumentaci. Mnoho psychologů dalo dohromady takzvanou Teorii morálních základů, která popisuje lidi – ať jsou liberálové nebo konzervativci. Tato teorie říká, že všichni mají pět základů morálního přesvědčení: pečování/ubližování (zda se neubližuje jiným), čestnost/podvádění (zda se lidé chovají k ostatním férově), loajalita/zrada (zda jsou lidé loajální ke skupině), autorita/rozvracení (zda lidé hrají podle pravidel) a posvátnost/degradace (zda lidé pošpiňují fyzické nebo spirituální věci, které jsou nedotknutelné). Podle této teorie liberálové i konzervativci mají jinou prioritu v těchto morálních základech. Nejdůležitější z těch pěti pro liberály je pečování/ubližování a čestnost/podvádění, zatímco pro konzervativce to je loajalita/zrada, autorita/rozvracení a posvátnost/degradace.

Uvědomit si tohle je obrovská výhoda, protože znáte slabinu vašeho oponenta. Víte, která část morality v něm bude rezonovat a která nikoli. Během debaty máte vyšší šanci na nějaký postup, pokud dokážete nějak pracovat s morálními obavami oponenta. Jsou dokonce věci, na kterých se liberálové i konzervativci shodnou, pokud se pro ně věci správně morálně rámují!

Když na Stanford University dělali s touto teorií experimenty, dokázali konzervativce přesvědčit, že svatby gayů jsou v pořádku, protože gayové jsou „Američané, kteří jsou hrdí, patriotičtí a mají stejné naděje a sny jako všichni ostatní“. Liberálové zase byli ochotní souhlasit se zvýšením armádního rozpočtu, protože armáda dává kariéry mladým lidem z nízkopříjmových rodin. Vidíte? Takhle je to jednoduché. Je potřeba zkusit svůj pohled vysvětlit pohledem svého oponenta.

Právě jste vyhráli politickou debatu na Facebooku. Když ani to nepomůže, pořád můžete tu osobu blokovat…

Podobné články