Kolika let se budou dožívat lidé? Experti říkají, že 150 let je nevyhnutelné

Nejenže budeme moct dosáhnout 150 let života. Podle expertů je tento věk zcela nevyhnutelný.

Nebojte se, na všechno máte dost času. Je totiž docela možné, že se dožijete 150 let. Zatím nejstarší žijící osobou byla Jeanne Calment, která zemřela v roce 1997 ve Francii ve svých 122 letech. Další jeden člověk se dožil 119 let, sedm lidí zvládlo dosáhnout na 117 let, deset lidí žilo 116 let a 27 lidí dosáhlo věku 115 let. Neustále roste počet lidí, kteří se dožívají vysokého věku. A za chvíli to bude podle expertů norma.

Vlastně se pořád neví, jaký maximální věk vydrží lidské orgány

Vědci se už dlouho snaží zjistit, jakého maximálního věku je člověk schopen se dožít. Přeci jen by měli mít naše orgány maximální dobu funkčnosti. Před pár lety proběhl na Albert Einstein College of Medicine výzkum, který byl publikován ve vědeckém časopise Nature. Z něho vyplývalo, že maximální dosažitelný věk lidí je právě okolo 110-120 let a nikdo ho nebude schopný překonat, dokud nedokážeme zastavit stárnutí, ne jen léčit nemoci. Jiní odborníci ale s tímto konstatováním nesouhlasí.

Siegfried Hekimi, profesor biologie na McGill University, se podílel na práci, která tu první popírala a rozporovala. Se svými kolegy zkoumali 50 let dat o nejdéle žijících lidech v USA, Británii, Japonsku a Francii a zjistili, že posledních 50 let se konstantně zvyšuje to, kolika let se lidé dožívají. Zvyšuje se konstantně i maximální dosažitelný věk. Navíc lidé, kteří dosáhli maximálního věku, zdaleka nežili tak pohodlné životy, jaké si žijeme my v současnosti. Podle něj je zcela nevyhnutelné, že brzy dosáhneme maximálního věku 150 let.

Mohou za to nové poznatky v hygieně, vakcinacích, kontroly klimatu v budovách, bezpečnosti jídel a jeho dostatku, snižování stresující práce. Tohle všechno se pozitivně podepíše na současných generacích, které by se mohly dožít 150 let věku. Lidé, kteří se dnes dožívají 110-120 let, neměli po většinu svého života přístup k dnešním možnostem.

Globální oteplování a přežírání mohou všechno zkazit

Na druhou stranu se setkáváme s elementy, které mohou naše stárnutí naopak zhoršovat. Obezita, která se šíří po celém světě, nedostatek zdravého životního stylu (lidé málo cvičí a hlídají si jídelníček) a náš život může ovlivnit také globální oteplování, které se v plné parádě projevuje tohle léto. Pokud ale bude někdo žít v ideálních podmínkách, bude jíst zdravě a hodně cvičit a mít přístup k moderní medicíně, není podle expertů důvod pochybovat, že nad současný maximální věk lze přidat 20 až 30 let. A v budoucnu možná ještě víc.

Podobné články