Výhody a nevýhody vysoké školy

vysoká škola

Ano, vejška. Člověk a příčetný čtenář by měl skoro pocit, že na téma vysoké školy už bylo zrecyklováno na tisíc a jeden článek. Ale ono je pořád co řešit, víme? Vejška vám sice může znamenitě otočit život k lepšímu, ale také vás může připravit o spoustu věcí. Zažili jsme si to na vlastní kůži.

Poprvé v životě zažijete nezávislost…

Konečně si můžete chodit domů, kdy chcete! Máte odpovědnost jen a jen sami za sebe. A to je sakra pocit, jako byste jezdili zfetovaní na pravěkém raptorovi a stříleli do nebe dvěma kalašnikovy za zvuků Orffovy Carminy Burany.

…ale svobodu regulovanou vysokou školou.

Ano, nezávislost sice máte, ale regulovanou spoustou podmínkami. Ať už se jedná o stanovené požadavky k tomu, abyste úspěšně prošli školním rokem nebo požadavky místní kolejní báby, abyste sakra už neházeli ty flašky z oken, že pod vámi chodí lidi. A po desátý ticho. Šmejdi.

Budete žít s partou mladých lidí…

Zbavíte se věčných konfliktů pramenících z generačního nepochopení. A čekají vás lidé, co chtějí párty, lásku a povídat si v opilosti o Hegelově filosofii.

…, ale budete žít s partou mladých lidí

Tahle parta mladých lidí bohužel chce party, muckání a opilé povídání o Hegelovi pořád. I když vy o to nestojíte. Pokud po vyčerpávajícím týdnu na chvíli zatoužíte po klidu, tichu a pořádku, tak jste se radši měli dát do klášterního semináře.

Konečně se můžete věnovat studiu toho, co vás baví…

Pokud jste se roky trápili na gymplu s matikou a fyzickou a těšili se konečně na studium humanitních věd s tím, že už nikdy nebudete muset spočítat příklad komplikovanější než 1 + 1, tak váš čas právě přišel. Můžete rituálně podpálit svá pravítka, kalkulačky a matematické tabulky. Odteď vás čeká jen studium toho, co chcete.

…ale je to sakra těžké

Jenže věnovat se úzce vymezenému oboru je často velice, velice těžké a zabere to hodně času. Studium literatury není jen o memorování seznamů a očasném znuděném pročítání nějaké té knížky. Ale znamená to často hodiny strávené rešeršováním a psaním hlubokých analýz a esejů, které vám často vyhořelý pedagog vmete do obličeje se slovy, že Mein Kampf byla menší urážka slova než tady toto.

S vysokým titulem máte šanci získat dobře placenou práci…

Statistika nám tvrdí, že pokud budete mít nějaký ten vysokoškolský titul, tak máte sakra větší šanci na to, že získáte nějaké poměrně slušně placené zaměstnání. Protože  v dnešní době je beztak považován titul bakaláře za novou maturitu.

…ale pět let kvůli tomu budete žít jako naprosté socky

První čtyři roky budete závidět svým praktičtěji nadaným spolužákům, co to po střední prostě zabalili a šli pracovat. Zatímco vy se krmíte čínskými polívkami a nudlemi na bytě, který sdílíte ještě se šesti lidmi, tak oni zatím tou dobou mají auto a berou si hypotéku na první dům. A pokud nemají psa, tak jsou touto dobou minimálně těhotní.

Zajímavé téma? Tak proč si nepřečíst článek Nejdivnější obory, ve kterých můžete získat ve světě titul, nebo Výhody a nevýhody vysoké školy či poučný článek na téma Vysokoškolské tituly: Jak oslovovat akademiky?

Podobné články