Věděli jste, že alkohol zabíjí více teenagerů než všechny drogy dohromady?

Informace, která vás možná trochu vyděsí.
alkohol

Chodíte pravidelně každý týden na deseti pivo? A věděli jste, že je to podle statistik zhruba tak bezpečné, jako si píchat heroin do oční bulvy? No dobře, ne tak úplně, ale pravdou prostě je, že alkohol zabíjí více dospívajících a mladých než všechny drogy světa. Ano, všechny. Dohromady.

Mnohonásobně víc lidí umře kvůli alkoholu, než na předávkování heroinem

Do statistik se navíc ani nezapočítává, když se někdo v opilosti vybourá. Jenom v Americe už umírá více lidí na otravu alkoholem nebo selhání jater, než na předávkování heroinem. To jsou celkem děsivá data.

Nebudeme si tu probírat všechny statistiky, ale ze studie můžeme vypíchnout pár zajímavostí. Ačkoli už takhle alkohol zabíjí víc lidé než všechny drogy na světě, když se k tomu připočítají smrti, které alkohol nepřímo zařídil, dostáváme se na dost hrozivé výsledky. Například v roce 2007 zemřelo jenom v USA za volantem kvůli alkoholu 12 998 lidí. To je třikrát více, než kolik umřelo amerických vojáků v prvním půlroce války v Iráku.

alkohol

Další studie například říká, že v Evropské unii je ze 490 milionů obyvatel celých 23 milionů lidí, kteří jsou regulerně závislí na alkoholu. No, a do toho máme v parlamentu politiky, kteří chtějí dávat daňové úlevy na pivo, protože je to „náš národní nápoj“ (zdravíme Tomia).

Mladí pijí, protože je k tomu nutí okolí

Proč mladí tolik pijí? Drinkaware dělali rešerše a zjistili, že polovina z 13-17 letých, kteří pijí alkohol, ho ochutnali mezi 13-15 rokem svého věku. 43 procent z těchto dětí pije, když se cítí v depresi, nervózní nebo mají prostě špatnou náladu. 63 procent, tedy téměř tři čtvrtiny, pijí na uklidnění, když se snaží zapadnout nebo když chtějí, aby je měli ostatní rádi.

alkohol

Hodně s tím má také co dělat zapadnutí do party. To označuje za jeden z hlavních důvodů, proč mladí pijí, Scott Haines, který v Británii vede Amy Winehouse Resilience Programme. Jde o protialkoholovou organizaci, která vznikla po smrti zpěvačky Amy Winehouse. Ta se stala obětí alkoholismu.

Nejde ale jen o to, co všechno se může při pití přihodit. Alkohol negativně působí na vyvíjející se mozek u dospívajicích. „Dlouhodobé negativní dopady bývají poškození různých orgánů, jako jsou játra nebo mozek, deprese, úzkosti a také zvýšenou pravděpodobnost výskytu šesti druhů rakoviny,“ říká Andrew Missell, šéf Alcohol Research.

Tak na kolik kousků v pátek půjdete?

Podobné články