Kolik si vydělávají lidé v jednotlivých profesích v Hollywoodu? Tady máte čísla!

Uvažujete o kariéře v Továrně na sny?
Hollywood

Studující člověk už by měl mít asi tak trochu představu, co by chtěl v životě dělat a čemu by se chtěl věnovat. Pokud jste navíc milovníci filmů, možná je vaším snem pracovat v Hollywoodu. Možná by bylo tedy fajn vědět, jaké peníze se tam dají vydělat. Hollywood Reporter nedávno přišel se článkem, kde rozebírá jednotlivé profese a jejich výdělky. A je to hodně zajímavé. Protože ne všichni jsou placeni tak královsky, jak jste si možná mysleli.

Filmové hvězdy

Jsou herci, kteří vydělávají opravdové hory peněz. Jennifer Lawrence dostala za roli agenty ve filmu Red Sparrow 20 milionů dolarů, Dwayne Johnson například dostane desítky milionů dolarů za Jumanji, pokud film vydělá hodně peněz v kinech. Velké herecké hvězdy mívají procenta ze zisku. 15 milionů dolarů dostal údajně Harrison Ford za svou roli ve Star Wars: Síla se probouzí nebo Robert Downey Jr. za vedlejší roli ve Spider-Man: Homecoming.

Pak jsou herci jako Emma Watson, která dostala za Krásku a zvíře 3 miliony dolarů. V přepočtu je to pořád 65 milionů korun, tedy spousta peněz, ale na hollywoodské poměry je placená docela střídmě. Zajímavé je, kolik dostávají vycházející hvězdy. Gal Gadot, hlavní herečka Wonder Woman nebo Henry Cavill, který hrál Supermana, dostali něco mezi 150 tisíci a 300 tisíci. A kolik je minimum, který dostávají herci podle smlouvy s odbory? 65 tisíc dolarů – tedy 1.4 milionu korun.

Wonder Woman

Producent

Tím se asi jen tak nestanete, ale pro představu. David Hoberman a Todd Lieberman, producenti Krásky a zvíře, dostali 2 miliony dolarů čistý honorář a pak měli procenta ze zisku. Nakonec jim film vydělal každému asi 20 milionu dolarů. Na podílu z výdělků ti největší producenti vydělávají nejvíce peněz. Průměrný producent si vydělává ale kolem 750 000 dolarů, a pokud jste začínající producent pracující na svém prvním projektu, je to 250 000 dolarů – 5,4 milionu korun.

Agenti

Lidé, kteří zastupují herce, domlouvají smlouvy a podmínky, mají dost stresující práci, která je ovšem velmi dobře placená. Nejlepší agenti jako Ari Emanuel dostávají desítky milionů ročně, ale dobří agenti velkých hvězd mají zhruba 500 000 dolarů ročně. Malí začínající agenti mají zhruba 50 000 dolarů ročně, velké agentury nabízejí až 60 000 dolarů za rok. Asistenti agentů pak mají typicky 30 000 dolarů ročně. V přepočtu na měsíční plat a české koruny je to 54 000 korun.

agenti

Režiséři

Ridley Scott dostal za režírování posledního Vetřelce údajně 10 až 12 milionů dolarů dopředu, ale aby mohl natočit nízkorozpočtové drama Všechny prachy světa, vzal si údajně jen kolem milionu až tří. Režisérka Wonder Woman, jelikož byla dosud nepříliš známá, dostala za tento velkofilm pouze milion dolarů, ale za pokračování už dostane kolem 8 milionů – stane se tak nejlépe placenou režisérkou v Hollywoodu. Noví režiséři pracující na menších filmech dostávají kolem 400 000 až 500 000 dolarů, ale to i někteří režiséři na velkých filmech. Simon Kinberg dostal za X-Men: Dark Phoenix jen 500 000 – v přepočtu je to ovšem pořád skoro 11 milionů.

Zvukaři

To jsou takoví ti lidé, kteří stojí na placu se sluchátky na uších a drží dlouhé hodiny obrovské mikrofony nad hlavami herců. Když pracují na velkorozpočtových produkcích a mají hodně zkušeností, dostávají ročně 120 625 tisíc dolarů. Je to za 40 týdnů práce v roce a v přepočtu na měsíc a koruny to dělá 220 tisíc měsíčně. Typicky ale dostávají zvukaři 72 000 dolarů ročně, a pokud pracují na nízkorozpočtových filmech, plat je 37 000 dolarů za rok – 800 tisíc korun.

zvukař

Šéf filmového studia

Jasně, tím se nejspíš nestanete, ale proč se jim nepodívat do peněženky? Průměrná roční mzda takových lidí jako je Alan Horn z Disney nebo Stacey Snider z Foxu je 5 milionů dolarů. Pak ale dostávají bonusy, což může dělat klidně 15 až 20 milionů za rok. Nižší vysoké pozice, například šéf marketingu v Sony, dostává 1,5 milionu za rok. A pak jsou tu šéfové studií vyrábějících levné, indie filmy jako Focus Features, kteří mají okolo milionu dolarů za rok.

Televizní herci

Nejlépe placení herci, jako hvězdy z Teorie velkého třesku Jim Parsons a Johnny Galecki, mají 900 000 dolarů za jednu epizodu. Za rok to dělá zhruba 20 milionů dolarů, plus mají další procenta z prodeje práv seriálu. Ve Hře o trůny dostávají herci za každou epizodu 500 000 dolarů. Na Netflixu je nejlépe placeným hercem Kevin Space, který má za Domek z karet 500 000 za epizodu. Menší herecké role, například Indira Varma ve Hře o trůny, dostávají 55 000 dolarů za díl. Menší role nebo méně známí herci dostávají v seriálech kolem 30 000 dolarů za epizodu. Tolik například dostali děti ze Stranger Things.

Hra o trůny

Televizní a filmoví scénáristé

Pokud ovládáte slovo, bude vás zajímat tato profese. Časy, kdy dostávali scenáristé za pouhý nápad 4 miliony dolarů, jsou dávno pryč. Nejlépe placení hollywoodští scenáristé mohou dostat za kompletní scénář 2 až 3 miliony dolarů, Aaron Sorkin nebo Steve Zaillian se dostanou až na 5 milionů. Podle pravidel odborů je minimum za původní scénář 72 600 dolarů, za adaptaci 63 500 dolarů (1,5 milionu korun a 1,38 milionu korun).

V televizi dostávají ti nejlepší scenáristé 15 000 dolarů za epizodu. Průměr ale bývá 5000 až 10 000 za díl. Pokud jste začínající scenárista, budete dostávat podle pravidel odborů minimálně 4000 dolarů týdně. Co si budeme povídat, i nejhůře placený scenárista v televizi dostává měsíčně v přepočtu 350 tisíc měsíčně.

Kameramani

Pokud nás čtou nějací zoufalí studenti kamery na FAMU, přestěhovat se vám do Hollywoodu možná vyplatí. Na velkorozpočtových filmech mají kameramani 154 000 dolarů ročně, ale to jen ti nejlepší. Průměr je 1833 tisíc dolarů za týden (40 tisíc korun týdně). Nejhůře placení kameramani dostávají podle pravidel odborů 25.50 dolarů za hodinu – 555 korun za hodinu je pořád dobrá brigáda.

Podobné články