Proč byste si měli přečíst Karlaze?

Než jsem knihu otevřela, tak jsem si představovala podobný styl jako například dílo Mnich, který prodal své ferarri, Konec prokrastinace či Čtyři dohody. Čekala jsem tak trochu motivační knihu (čti návod). Jenže to k mému překvapení vůbec není. Byla jsem velmi mile překvapena, jakým stylem je tato kniha napsána. Tomáš zde užívá velmi neotřelé slovní obraty, chvilkami mi příběh připomínal knihu Nekonečný příbeh (především při popisu prostředí). Sem tam se mi v hlavě promítly i podobné myšlenky jako v díle Malý princ. Příběh je provázaný moudry, které se dají velmi jednoduše reflektovat do dnešní doby. Poukazuje na nešvary nejen každého z nás, ale také společnosti jako celku. Tím nechci říct, že by kniha působila negativně – právě naopak! Je zde velmi laskavým a nenásilným způsobem vložena motivace a vypíchnuty ty nejvzácnější životní hodnoty. Na této knize je úžasné, že se v ní najde každý z nás a situační nešvary zahrnuté ve vyprávění si může vyložit po svém. Troufám si říct, že tuto knihu nelze chápat jednoznačně. Výklady se mohou v některých pasážích velmi různit a osobně to považuji za skryté kouzlo či poseství této publikace. Určitě nečekejte oddechovku na jedno odpoledne. Autor si pohrál s psychologií postav a zařadila bych toto dílo do náročnější literatury. Postupné odkrývání určitých témat mě vyloženě nutilo se k některým kapitolám vracet a uvažovat nad nimi i jiným způsobem.

Výběr jmen také není náhodný. Hlavní postava Karlaz je hlavním průvodcem děje. Současné mužské křestní jméno Karel má německý původ s kořeny sahajícími až do latiny. Toto velmi prosté jméno však v sobě z historie skrývá velkou moc a sílu. Není náhodou, že jeho nositelé byli velmi často vladaři. Jméno pochází ze staroněmeckého slova „karal“, „karlaz“, resp. „karl“ s významem „svobodný muž/člověk“. Jedna z jeho ženských variant je jméno Karla, což mi samozřejmě, nebudeme si lhát, lichotí. Další postavy v tomto díle působí velmi autenticky a přirozeně. Autor volil velmi sofistikovaně jména dle prostředí, ve kterých se děj odehrává. Dotýká se témat jako: poutnictví, duševní očista, osobní poslání, mezilidské vztahy, manželství, promarněný život, meditace, touha po bohatství, stres, rozmazlenost, nemoc, férovost atd. Navzdory vysokému počtu obsažených témat nepůsobí děj zmateně. Ze samotného děje je silně cítit osobní pouto autora k těmto tématům a danému prostředí.

Dle mého úhlu pohledu postava Karlaze představuje našeho vnitřního průvodce životem. Jeho moudré promluvy ve mně v podstatě evokovaly meditační ,,proces“, kdy se člověk věnuje jen svým myšlenkám a přemýšlí nad svým životem, respektive životní cestou. Objevíš i ty v sobě Karlaze?

Na závěr bych chtěla poděkovat Tomášovi, že nám takto zprostředkoval svůj první literární počin a jsem velmi ráda, že jsem se mohla zhostit role recenzentky. Velmi ráda ji doporučím dál, protože se mi trefil do vkusu. Jak jsem již zmiňovala, kniha v sobě ukrývá poselství, které si každý může reflektovat bezprostředně do svého života a v tom spatřuji velkou sílu.

KARLAZ: Cesta člověka, Tomáš Gavlas

www.karlaz.cz

Editor: Jan Šulc (cena Karla Čapka)

Sazba: Jana Vahalíková (cena Red Dot, ceny za nejkrásnější českou knihu)

Cena: 350 ,-

Rozsah: 208 stran

 

Úryvek z knihy

“Karlazi, a co máme dělat?”

“Hledejte a naplňujte svá životní poslání!”

Muž nechápavě roztáhl ruce.

“Nerozumím tomu, co myslíte životním posláním, co je to?”

“Životní poslání není jen touha se najíst. Je to něco, co v tobě přetrvává, i když si nasycen. Životní poslání není jen získat pro sebe slávu a peníze. Je to touha zanechat ve světě otisk, který tě přesahuje. Pomoci druhým, vytvořit něco užitečného nebo opravit něco rozbitého. Není to pouhé sledování příkazů, ale objevování perly, kterou si v sobě neseš. Je to zábava, kterou bereš vážně. Rozumíš?”

Podobné články

Herci malých rolí

Klasik kdysi řekl, že není malých rolí, pouze malých herců. Ony ale malé role jsou. A mají své česk...