Vánoce v zemích Afriky

Zimbabwe

V Zimbabwe Vánoce představují jakousi oslavu pospolitosti. 25.12. děti a ženy dostávají jídlo a oblečení, ráno děti zpívají naučené písně a později se pořádá sousedská hostina, která se skládá z mnoha chodů, a na níž nechybí pečené koza či různé kaše.

Etiopie

Nemalé množství rodin i v České republice je zvyklé na Štědrý den navštěvovat kostel či klášter a účastnit se vánoční mše. Podobná mše je typická i pro Etiopii. Na rozdíl od té naší však trvá tři hodiny! Jakmile skončí, rodina se uchýlí ke sváteční večeři, pro níž je však typické rozdělení mužů a žen. Sváteční večeře se skládá z injery, placky z těsta na chleba a hlavní chod bývá tzv. doro wat (dušené kuře v pikantní omáčce). K jídlu se tradičně podává víno či pivo domácí výroby a zábavu představuje hra zvaná ganna – sportovní utkání, které připomíná pozemní hokej. Utkání bývá velmi napjaté, protože mezi jednotlivými týmy panuje dlouhodobá rivalita a díky tomu je tato zábava velmi vyhledávána. Jelikož však využívají juliánský kalendář, Vánoce se v Etiopii slaví až 7. ledna.

Jihoafrická republika

Přestože jsou zde svátky slaveny stejně jako u nás v prosinci, v Jihoafrické republice je ještě více nepravděpodobné, že se tamní lidé dočkají tradičních bílých Vánoc. V tomto období se u nich totiž teplota pohybuje kolem neuvěřitelných 30 stupňů a Vánoce jsou u nich slaveny v rámci několikadenních letních prázdnin. Nároky na sváteční večeři nejsou příliš vysoké. Rodina obvykle sedí venku v kruhu na pláži. Hrají společenské hry, koupají se a pojídají dobré jídlo. Obecně pro všechny africké země platí, že klasické obdarovávání svých blízkých se příliš nepraktikuje. Obdarovávány jsou většinou pouze malé děti, jež se mohou těšit na věci běžné potřeby, jako oblečení, mýdlo, tužky apod. Pro nejchudší části však nejhodnotnější dar představuje návštěva své rodiny. Nedílnou součástí Vánoc tedy často tvoří putování za rodinnými příslušníky.

Egypt

Tento článek bych zakončila Egyptem, poměrně vyhledávanou destinací i v době vánočních svátků. Přestože se Egpyt v hojné míře vyznačuje muslimským náboženským vyznáním, Vánoce lidé žijící na území tohoto státu slaví a v mnohém se podobají těm našim. Je oslavováno narození Ježíše Krista a koná se tradiční vánoční mše. Vánočnímu času však předchází tradiční půst, který je buď úplný či se omezuje na živočišné produkty.

Podobné články