Strasti a slasti na začátku vysoké

Po maturitě, přijímacích zkouškách na vysněnou univerzitu a několika měsících bezstarostného užívání nastal den D, kdy jsme pravou nohou konečně vstoupili na půdu nejen nové školy, ale i nového života. S přestupem na vysokou školou se téměř vždy pojí vstup do jiného prostředí, konfrontace s novým systémem a novými lidmi. Opustit úzký okruh dobrých přátel ze střední školy a vydat se čelit novým, záhadně a mnohdy i děsivě, tvářícím se novinkám, není jednoduché a ne vždycky je tato změna hladká a bezbolestná. Mnozí z nás se přirozeně nedokáží ubránit nepříjemným otázkám, jež je začínají sužovat čím dál tím víc: „Co když nezapadnu? Co když mě vyhodí od první zkoušky? Co když se nikdy nezorientuji v Informačním systému?“

Dobrou zprávou je, že těmto nepříjemným pocitům jdoucím ruku v ruce s nevolností a nepříjemným malým mužíčkem pokřtěným jménem stres, nemusíme čelit sami. Vysoké školy pro své nováčky každoročně připravuje nespočet akcí, jež si kladou za cíl jim vstup na vysokou školu co nejvíce ulehčit a zpříjemnit. Začnu-li od úplného začátku, již před zahájením nového semestru mají prváci možnost zúčastnit se několika různých seznamovacích akcí, které se zakládají především na teambuildingu.

Nenechte se však oklamat. Ani se začátkem nového semestru seznamování nekončí. Velmi často se pořádají nejrůznější akce, od setkání u piva či vína, která představují možnost setkat se nejen se svými spolužáky, ale i s profesory, již nezřídka kdy na tyto události zavítají. Již tradičně jsou s vysokou školou spjaty divoké party, které se pokaždé nesou v jiné atmosféře a na samém počátku nového akademického roku se pořádají speciální seznamovací party, které jsou určeny především pro nováčky. Stačí se jen poptat a uvidíte, že na něco jistě narazíte!

Další zajímavou možností, jak se nejen seznámit, ale i zabavit a především získat lukrativní praktickou zkušenost ve vašem oboru, jsou studentské spolky, které rovněž většina vysokých škol vede.

Jak bylo zmíněno již na samém začátku, přestup na vysokou školu není jednoduchou záležitostí, ale tyto aktivity vás provedou vašimi začátky, jak nejlépe to půjde. Ať už si zvolíte jakýkoli spolek, nebo klidně jen zmíněné socializace u piva, všechny tyto možnosti jsou nejen příležitostí k poznání nových lidí, kteří se zajímají o stejnou věc jako vy, ale i zisk mnohých potřebných informací a rad směřujícím k hladšímu průběhu vašeho studia.

Podobné články