Kávu, nebo čaj?

,,Dáte si něco k pití? Kávu, nebo čaj?“

S touto obligátní otázkou se jistě každý z nás denně setkává v kavárnách, restauracích nebo na návštěvách. Čím se necháte zlákat vy?

Každý jsme jiný. Každému vyhovuje něco jiného, a je to tak naprosto v pořádku. Zapřisáhlí kafaři by asi těžko dokázali odstartovat den něčím jiným než šálkem kvalitní kávy, protože by si, dle svého mínění, nedokázali bez těch bobovitých zrníček s vodou ani kýchnout. Někdo zase bez mrknutí oka volí čaj, protože k pití pravé silné kávy se uchyluje jen v případech nouze, kdy předešlou noc prosedí u stolu s nosem zabořeným v učebnicích či jiných papírech. Jelikož se pak následujícího dne vzhledově podobají spíše smrtce, káva jim v těchto chvílích vždycky podá záchrannou ruku a vytáhne z propasti naprostého zatracení. Pro tyto krizové situace se stává spolehlivým přítelem, jenž je alespoň trochu zlidští a donutí vnímat něco jiného než jen nepřekonatelnou chuť vlézt si zpátky do postele.

Pak jsou tu také ti, kteří si pití čaje spojují s mnohem příjemnějšími aktivitami, než je boj s ranním vstáváním. Není pro ně nic příjemnějšího než chvíle, kdy přijdou domů promrzlí na kost a na stole čeká velký hrnek neodolatelně vonícího černého čaje s medem a citronem.

Další skupinou jsou uspěchanci, kteří si na kávu již tak moc zvykli, že jim přijde přirozené kdykoli mají možnost, dát si kávu. Kolikátou už dneska? Sedmou? No co, nevadí. Mám na ní chuť.

Tak co, také jste dostali chuť na kvalitní voňavou kávu? Znáte další druhy oblíbeného kávového nápoje? Pak tu máme právě pro vás: Espresso, cappuccino, caffé latte a k tomu zajímavý článek Rozhovory u tibetského čaje v Himálajích.

Podobné články