Surfování v Austrálii

Austrálie je cílem nejen pro mnohé cestovatele, ale i pro milovníky vodních sportů. Jedním z nejpopulárnějších je surfování, za nímž se sem sjíždí nadšenci z celého světa. Hned po USA zde žije největší komunita surfařů, pro které tento sport neznamená jen pohyb, ale i životní styl. My se dnes vypravíme za místy, která jsou se surfováním neodmyslitelně svázaná, a kde pokud nechytíte vlnu, jako byste tam nebyli.

Historie surfování v Austrálii

Surfování se do Austrálie dostalo v roce 1915, kdy zde Duke Kahanamoku z Havaje předvedl surfařské umění před zraky mnoha diváků. Již předtím ale můžeme najít zmínky o chytání vln vlastním tělem (tzv. bodysurfing) nebo používání prken za stejným účelem. V uplynulém století se obliba tohoto sportu velice rozrostla a již roku 1965 se na pláži Manly v Sydney uskutečnila první světová surfařská soutěž. Dnes je Austrálie neodmyslitelně svázána se surfařskou kulturou a konají se zde jedny z nejprestižnějších surfařských soutěží na světě jako je Rip Curl Pro ve státě Victoria nebo Quiksilver Pro Gold v Queenslandu.

Jak začít surfovat

Surfování je nádherný sport, který však stojí mnoho trpělivosti a píle. Pokud se do vln chystáte poprvé, základem úspěchu je správná velikost prkna. Obecně platí, že čím větší a širší surf, tím větší stabilita a šance, že se postavíte dříve. Před vstupem do vody je dobré si nejdříve osvojit teoretickou část tohoto sportu a vědět pár základních pravidel, která tvoří jakési surfařské nepsané zákony. Vše vám rádi objasní surfařští instruktoři, kteří jsou součástí každé pláže, jíž příroda obdařila vhodnými podmínkami pro surfování. Lekce s instruktory jsou individuální nebo skupinové a většinou se platí od hodiny. Cena je, jako vše v Austrálii, vyšší a pohybuje se okolo 150 – 200 dolarů za hodinu. Sazby za každou přibývající hodinu bývají poloviční. Pokud vás omezuje rozpočet, můžete surfování vyzkoušet na vlastní pěst – pronájem surfu vyjde okolo 15 dolarů na hodinu.

Místa pro surfování v Austrálii

Podstatná je i lokalita, ve které surfování vyzkoušíte. Pokud jste úplní začátečníci, je dobré zvolit místo, kde je písečné dno a nejsou tam moc silné proudy. Jestliže si nejste výběrem jistí, zeptejte se místních, kteří vám jistě rádi poradí. Zde jsou tipy na některá populární surfařská místa:

Bondi Beach

Ikonická Bondi je neznámější pláží v australské metropoli Sydney. Právě tady spousta surfařů chytí svojí první vlnu. Pláž je ideálním místem pro začátečníky a najdete zde mnoho surfařských škol i míst, kde se dají pronajmout surfy. Výhodná je i dobrá dopravní dostupnost pláže – z centra Sydney se sem dostanete velmi rychle. Pláž však bývá, zvláště o víkendech, velmi přeplněná a ceny jsou zde vyšší. V blízkosti Sydney jsou však i jiná místa vhodná pro surfování, která můžete navštívit:  

  • Tamarama – Méně zalidněná pláž, která je známá díky silným vlnám. 
  • Bronte – Pokud jste pokročilý surfař, Bronte je pro vás tou správnou volbou.
  • Manly – Rušné místo, které je vhodné pro začátečníky a mírně pokročilé.
  • Maroubra – Pláž s dobrými vlnami, která je od Sydney velmi blízko.  

Byron Bay

Byron Bay je městečko ve státě Queensland. Nachází se 165 kilometrů jižně od Brisbane a přes počet obyvatel, který se pohybuje okolo 10.000, se jedná o destinaci známou po celém světě. Byron Bay má pověst poklidného zálivu, kde se shromažďují hipíci, hipsteři a surfaři. Kromě kaváren, galerií a hudebních festivalů se zde tedy nachází i mnoho pláží, které jsou pro surfování jako stvořené:

  • Belongil – Pláž je vhodná jak pro začátečníky, tak pro pokročilé. Pozor si však dejte na silné proudy ve dnech, kdy jsou vlny větší.
  • The Wreck – Surfařské místo, které je populární hlavně mezi místními.
  • Main Beach – Tato pláž se nachází přímo v Byron Bay a zamířit sem můžou surfaři všech úrovní.  
  • Wategos – Krásná a poklidná pláž, kde lze surfování spojit s posezením u barbecue a piknikových stolů.

Bells Beach

Pláž Bells se nachází zhruba 100 kilometrů od Melbourne a leží poblíž města Torquay, které je oficiálním začátkem silnice Great Ocean Road. Toto místo je známé především díky surfařské soutěži Rip Curl Pro, která se koná každý rok v březnu nebo dubnu. Nenechte se ale zmást. Abyste si zde sjeli nějakou tu vlnu, nemusíte být profesionál. I zde působí surfařské školy a vlny jsou vhodné stejně tak pro začátečníky jako pro surfaře z povolání. Pokud vás Bells Beach omrzí, v jejím okolí a po celé délce Great Ocean Road je nespočet pláží a zálivů, kde se surfuje. Patří mezi ně například Warrnambool Beach nebo Apollo Bay.

TIP: Vydejte se na zájezd do Austrálie a vyzkoušejte si surfování na místních plážích. Doporučujeme pronajmout si karavan v Austrálii a procestovat ta nejzajímavější místa na vlastní pěst. 

Rottnest Island

Ostrov Rottnest se nachází 19 kilometrů od pobřežního města Perth, které je centrem Západní Austrálie. Jedná se o zónu bez aut (tzv. car free zone), takže po ostrově se návštěvníci dopravují pouze pomocí kol nebo autobusů. Je dobré si sebou vzít vlastní prkno. Díky své poloze má ostrov k surfování jedny z nejlepších podmínek v celé Austrálii a nachází se zde spousta míst pro pokročilé, ale i začínající surfaře:

  • Strickland Bay – Pláž pro zkušené surfaře, kteří si zde mohou sjet i tzv. barel (vlna, která ještě před zlomením vytvoří tunel, jímž surfař projede).
  • Salmon Bay – Tento záliv je vhodný pro začátečníky. Kromě surfování zde můžete vyzkoušet i bodysurfing nebo paddle boarding. 

Podobné články