Kniha, kterou by si měl přečíst každý (k maturitě, i bez ní) – Obraz Doriana Graye

„Každý portrét, který namaloval cit, je portrétem umělce, a ne modelu. Model je jen náhodný podnět. Malíř neodhaluje nitro toho, kdo stál modelem. Na pomalovaném plátně odhaluje spíš své vlastní nitro. A já nechci ten obraz vystavit, protože se bojím, že jsem v něm prozradil tajemství vlastní duše.“

Obraz Doriana Graye, v jehož filmové verzi si hlavní roli zahrál fenomenální Ben Barnes, je kniha vyznačující se přítomností fantastických prvků. Příběh je zasazen do Londýna 19. století. Soustředí se zejména na mladého, božsky krásného Doriana Graye, jenž se po seznámení s malířem Basilem Hallwardem podvolí k tomu, aby malíř zhotovil jeho portrér. Basil je mladým Dorianam okouzlen. Věří v jeho čistotu a dobrou duši.

S Basilm však na scénu přichází další velice důležitá postava, jeho přítel lord Henry, životní cynik, svým způsobem manipulátor a rozený aristokrat. Ve společnosti však bývá oblíbeným, přestože každému vnucuje svá moudra a jeho morální zábrany jsou velmi tenké.

Největší vliv má ovšem na mladého Doriana, původně skromného a stydlivého. Po seznámení s Henrym se z něj však stává namyšlený, sebestředný a svou osobností posedlý člověk, jemuž se životním mottem stane bohatství, moc a krása. Jak kniha skončí, ví mnozí z nás. Co si z ní odnést? Krása ani bohatství, není všechno. Ano, za čestnost si nový dům nekoupíte hned, ale zato můžete říct, že jste se k němu dostali správnou cestou!

Podobné články