10 nejlepších úvodních filmových scén

Znáte ten pocit, kdy vám z prvních vteřin filmu přejede mrazení po páteři?

Mít dobrý prolog je vždy základem kvalitního filmu. Pojďme se podívat na náš žebříček nejoblíbenějších a nejnadčasovějších filmových úvodů. Zakoukejte se do výběru úvodních scén. Některé asi znáte a některé vás třeba překvapí.

Strážci – Watchmen / Watchmen (2009)

Co si budeme povídat, Zack Snyder je mistr úvodních scén a dokáže do krátkého klipovitého prostoru vměstnat informačně vše potřebné i něco navíc. A pokud jste viděli kultovní úvod Watchmenů, slyšeli Bobovo Dylanovo chraplavé ́The Times They Are a-Changin‘ a neměli jste husí kůži na pažích, tak prostě nemáte srdce. Prostě ne.

 Pád / The Fall (2006)

Tento indicko-americký film od Tarsema Singha není zas tak známý, ale každému, kdo viděl minimálně těchto pár minut se zpomalenými černobílými záběry a zlatými kurosawovskými řezy s podkresem Ludwiga van Bethovena a jeho Symfonie 7 In A Major, tak se zamiloval. A pokud si říkáte, že toho hlavního herce odněkud znáte, tak máte pravdu. Hlavního hrdinu si zde zahrál mladý Lee Pace, který se později proslavil jako král elfů Thranduil v Hobitovi. I proto si zaslouží mít umístění v našem žebříčku úvodních scén.

Melancholia (2011)

Padající ptáci z nebe, vize neodvratné apokalypsy, rozpohybovaná slavná výtvarná díla, zpomalené memento před zánikem světa za doprovodu Wágnerovy overtury z opery Tristan a Izolda. Lars von Trier ve svém prologu shrnul celý obsah svého filmu – akorát v krátké vizuální básni.

Temný rytíř / The Dark Knight (2008)

Poslední z filmů Heathe Ledgera s puncem a statusem kultovnosti. Tato scéna je natolik ikonická, že si zažila sama již několik filmových citací. Podívejte se sami jestli patří do žebříčku nejlepších filmových úvodních scén.

Dobyvatelé ztracené archy / Raiders of the Lost Ark (1981)

Pokud jste někdy byli malými dětmi a vlastnili tento poklad na VHS kazetě, tak jste měli šťastné dětství. Protože kdo tenkrát nechtěl být Indianou Jonesem? Scéna úniku se zlatou soškou se dočkala tolikavlastních filmových citací, že by sestříhané hezky za sebou určitě měly delší stopáž než celá tato trilogie.

Vzhůru do oblak / Up (2009)

Úvodní scénu filmu Vzhůru do oblak máme rádi. Nejenže funguje jako celistvý samostatný příběh, ale je hlavně vyprávěním, které vámi dokáže během 4 minut 21 vteřin emocionálně zamávat víc než spousta celovečerních filmů.

Lví král / Lion king (1994)

Ať už v sobě máte či nemáte vnitřní dítě, tak Lví král je prostě skvělý film. Tahle muzikálová verze Hamleta se zvířaty vám v prvních pár minutách, kdy uslyšíte píseň Circle of Life, vždy vykouzlí úsměv na tváři. A co byste chtěli víc.

Persona (1966)

Většina lidí si myslí, že Ingmar Bergmann je jenom nuda pro artové snoby a v jeho filmech není ani trocha hravosti. Jen zhuštěná psychologizovaná intelektuálština. To byste zapomněli na Personu, film-báseň, který šokoval publikum tím, že při jeho promítání v roce 1966 v úvodu na vteřinu problikne zcela rozevřená vagína a ztopořený penis. A teď je nám všem jasné, čím se Tyler Durden inspiroval ve Fight Clubu. Ach Bergmanne, ty roštáku. Ukázka.
P. S. 0:40, nemáte zač.

Apokalypsa / Apocalypse Now (1979)

Vietnamská džungle hořící napalmem, zatímco v pozadí hraje píseň The End od The Doors. Zvuk větráku se pomalu mění v rytmický klapot helikoptéry. Nikdo nikdy nedokázal během pár minut tak dokonale vykreslit vnitřní svět posttraumatické stresové poruchy z války jako F. F. Copolla.

Hanebný pancharti / Inglourious Basterds (2009)

Nejen Zack Snyder, ale i Quentin Tarantino si potrpí na opulentní úvody. Ale tam kde Snyder sází na vizuální efektnost to naopak Tarantino dohání téměř westernovým napětím. Úvodní scéna s uprchlíky pod podlahou a lovcem židů hraným Christophem Waltzem dostala do nervózní křeče každého diváka v kině.

Závěr u filmových scén?

Přestože je každý výběr velmi osobní, tak ani na naše ostatní oblíbené tituly nezbylo místo. Proto je zde uvedeme aspoň na tomto čestném seznamu: Trainspotting, Figt Club, Toy Story, 2001: Vesmírná odyssea, Vertigo, Mechanický pomeranč, Magnolia, Sucker Punch, Vřískot, Zachraňte vojína Ryana.

A je nám jasné, že vy byste dali dohromady další dlouhý seznam a nikdy by to nebyla nuda. Ale místo je omezené a nějak jsme vybrat museli.

Tip

Sledovat, nebo stáhnout filmy si můžete na různých místech. Ta oblíbená místa tu ve zkratce uvádíme: Online sledovat můžete zdarma třeba na sledujserialykukaj.to nebo lookmovie, ale jestli si je chcete v klidu pouštět i na místech s omezeným přístupem k netu, nebo doma nemáte tak dobré připojení, můžete zkusit třeba webshare.cz nebo fastshare.

Jasně a ideální je k tomu mít doma TV VoyoNetflixSkylink nebo Telly. Pak už vás nic nemůže zaskočit. Jsou to sice placené služby, ale zase tam je opravdu dobrý výběr a nemusíte se bát, že nevědomky překračujete zákon.


Koho filmy opravdu zajímají, může mrknout na přehled filmů z nejrůznějších kategorií, kde jsme shrnuli články a témata, které už o filmech máme. Třeba vás tam něco zaujme.

Podobné články

7 zombie filmů

Kdo se bojí, nesmí do lesa. Protože nejen ve městech potkáte zombie.