4 důvody, proč se učit polsky

Polština u nás rozhodně nepatří k nejvyhledávanějším jazykům. Ve školách a na jazykových kurzech jasně vévodí angličtina, mezi další oblíbené jazyky pak patří němčina, francouzština a ruština. V dnešním článku vám ukážeme, proč se učit zrovna polsky. Připravili jsme si pro vás hned 4 důvody.

Polština má široké využití

Polština je mateřským jazykem pro asi 44 milionů lidí, což není úplně zanedbatelné číslo. Navíc se polsky domluvíte nejen v Polsku, ale i v dalších zemích. Polská menšina žije především v sousedních zemích, polsky se tak domluvíte u nás (především v oblasti pohraničí) a na Slovensku. Dále pak znalost jazyka využijete také na Ukrajině, v Bělorusku a Litvě.

Polsko je členem Evropské Unie, což z polštiny činí unijní jazyk. Navíc se polská ekonomika neustále rozvíjí a její budoucnost vypadá velice slibně.

Vzhledem k tomu, že se jedná o sousední zemi, budete mít spoustu příležitostí tuto řeč využít – můžete si tak například přivydělávat překlady do polštiny.

Polsky se naučíte snadno a rychle

Polština patří mezi západoslovanské jazyky – stejně jako čeština a slovenština. To znamená, že čeština a polština jsou si vzájemně podobné. Tento fakt se vám bude hodit především na začátku, kdy i bez znalosti polštiny budete rozumět alespoň pár slovíčkům. Polština obsahuje řadu cizích (mezinárodních) slov, která většinou pochází z latiny či angličtiny. To je další důvod, proč není těžké polštině rozumět.

Pobavíte se

Podobnost s češtinou ale nese i jistá úskalí. Některá slova sice znějí podobně, ale mají zcela jiný význam. Pravděpodobně znáte nějaká vtipná slůvka. Tady jsou některé příklady:

  • silnice, cesta – droga
  • západ – zachod
  • vůně – zapach

TIP: Mrkni i na další vtipná polská slova.

V hodinách se tedy jistě nudit nebudete.

Budete originální

Poslední bod je jasný. Pokud někomu řeknete, že se učíte polsky, jistě ho to zaujme. Každý se přeci učí anglicky nebo německy… Polština je ale celkem unikát.

Zajímavosti a jazycích a jejich výuce se u nás můžete dočíst také v porovnání nejlepších online kurzů angličtiny. A kdo má rád právě ty další zajímavosti, neměl by vynechat třeba 9 zajímavostí o angličtině, nebo 7 tipů, jak se efektivně naučit anglicky.

Podobné články