6 tipů, jak zvýšit svoji kreativitu

Potřebujete trochu nakopnout? Takže co s tím?

Kreativitu nelze sice naučit, ale existují způsoby, jak jí trochu usmýčit cestičku v našem mozku. Nemusíte nutně zrovna konzumovat látky, co kvalitativně změní vaše vědomí po hrstech nebo se utápět v absinthu jako prokletí básníci. Někdy stačí jen pár rad ze selského rozumu.

Pořiďte si psací blok

A tím nemyslíme psychický problém při pohledu na otevřený soubor ve Wordu s vaší nedokončenou knihou. Nechte si obyčejný psací blok s tužkou vedle postele. Protože nejlepší věci se nám zdají často ve snu. Jen je bohužel těsně po probuzení zaspíme. Takže díky této přípravě máte možnost podobné geniální nápady zvěčnit. Ačkoliv… s odstupem bdělosti se zdají ty náměty o mravenečníkovi, co ovládl lidstvo pomocí špenátových lasagních ve tvaru Adolfa Hitlera trochu méně sofistikované.

Hledejte lidi, kteří vás inspirují

Ať už spisovatele nebo kreslíře. Nemusíte být nutně jejich epigony nebo fanatickými uctívači. Práce ostatních ve vás často spustí nekonečný řetězec kreativních asociací. Připravte se ale i na to, že při pohledu na jejich dílo budete vnitřně křičet a plakat, až zjistíte, že někteří tvůrco jsou skoro o polovinu mladší než vy.

Tahejte svůj poznámkovník všude sebou

Nikdy nevíte, kde zrovna vás popadne můza za pačesy a donutí vás vyzvracet na papír váš bestseller. Proto s sebou vždycky radši mějte blok nebo notebook. Už jen proto, že nakladatelé nemají rádi rukopisy napsané na papírových ubrouscích a pivních táccích.

Berte si někdy zdravotní pauzu

Mozek je sval. A jako každý takový potřebuje nejen cvičit, ale i odpočívat. Tak zkuste občas vypnout, meditovat, koukat na tu ošklivou skvrnu na stropě a vůbec, vůbec nepřemýšlet.

Hlavně tvořte

Nikdo se ještě nikdy nezlepšil tím, že by seděl v koutě. Proto pište, hrajte na kytaru a kreslete, abyste se ze svých chyb poučili a mohli se vyvíjet. Jinak se vám stane, že bude takovým tím zkrachovalým typem člověka, co už pět tvrdí, že píše knihu, ale dál než k vlastnímu medailonku na přebal se nedostal.

 

Podobné články