Jaké jsou nejlepší akční scény z filmových komiksových adaptací?

Náš osobní výběr pro dnešní den.

Ne vždycky potřebujeme před usnutím nutně konzumovat Bergmanna ve velkém, abychom dokázali ocenit krásu filmového média. Protože i špičkové žánrové filmy jsou estetickým pohlazením po duši. Proto jsme pro vás vybrali pět komiksových adaptací, jejichž nezapomenutelné akční scény se nám vryly hluboko do paměti a povýšily tak celý snímek z guilty pleasure na krystalické umění.

KickAss

Tento antihrdinský komiks šel do kin v roce 2010 spolu s první generací komiksových filmů, na které reagovala.  A jak se s přehršlí hrdinů v kombinézách vyrovnat lépe než tím, že si z nich tak trochu uděláme legraci? Hlavní hrdina Dave se rozhodne být superhrdinou. Jenže taková věc je komplikovaná, pokud jste netalentovaný teenager s muskulaturou vyhublého koncentráčníka. A navíc ve světě, kde opravdovými superhrdinami jsou spíš holčičky v kostýmu a se slovníkem dlaždiče? Scéna, ve které vstoupí do děje poprvé Hit-girl se díky svému hudebnímu podkresu, choreografii a coolness faktoru stala nezapomenutelnou.

Kingsman

Pokud chcete vstoupit do špionážní, nevládní a supertajné organizace, která rekrutuje pouze anglické gentlemany,  tak máte trochu nevýhodu, pokud jste nevychovaný spratek ze sociálně slabé vrstvy. Ale časy se mění, pokud tato společnost stojí proti padouchovi, kterému se podaří polovinu této skupiny agentů vyvraždit. Právě scéna masového zabíjení z kostela, jenž tolik připomíná krvavý balet natáčený na jeden záběr, se stala pro tento film ironickou a navždy vzala Colinovi Firthovi nálepku „toho, z Bridget Jonesove“.

X-men: Apokalypsa

Supermanů, Jamesů Bondů nebo Batmanů bylo ve filmovém světě hodně. Ale Wolverine? Ten je jenom jeden. Předtím než šel do kin Logan, měli fanoušci této postavy málo možností si užít jeho soubojový potenciál v plné akci. Ale když se nakonec ukázal v plné síle, tak se proměnil v ničivou zbraň, která působila opravdu děsivě.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=160&v=iX5u-wRnQ4I

V jako Vendetta

„Myšlenky jsou nesmrtelné“. Tato věta zazní v tomto kultovním snímku před jednou z nejvíce ikonických komiksových bitev. Nejde v nich ani tak o choreografii nebo opulentnost, ale o eleganci a katarzi, která navazuje na slova hlavního hrdiny předtím, než definitivně zemře.

Temný rytíř povstal

Christopher Nolan udělal v komiksovém světě revoluci, z které se vzpamatováváme dodneška. Potlačit estetiku násilí na úkor psychologie postav a vykreslení jejich vnitřních pohnutek. A i když jeho batmanovské triologie nemá příliš opulentních akčních scén, tak právě úvodní sekvence, ve které je nám představený Bane, patří k těm, na které zapomínáte těžko.

 

Podobné články