Srí Lanka dobrodružně

Chystáte se za dobrodružstvím na Srí Lanku? Máme pro vás pár tipů, která místa rozhodně nevynechat.

Chystáte se za dobrodružstvím na Srí Lanku? Máme pro vás pár tipů, která místa rozhodně nevynechat. Cestování po Asii je plné dobrodružství, ale někdy chcete prostě vidět víc než to, co je k vidění všude jinde. Unikátní místa a nevšední zážitky za přijatelnou cenu, zážitky pro mladé i starší. Exotická Srí Lanka je prostě ideální zemí pro všechny dobrodružné povahy.

Rafting – adrenalinový zážitek v údolí řeky Kelaniya

Jediným místem, kde si můžete na Srí Lance užít raftingu, je ve vesnici Kitulgala, která se nachází mezi Kolombem a Nuwara Eliyou, v teplých nížinách na pomezí hor. Rafting na Ceylonu je zajímavý v jakoukoliv roční dobu. Víc zábavy si užijete po období dešťů, kdy je v řece více vody a peřeje jsou tak zábavnější. Takže ideálně od ledna do března, nebo od září do listopadu. Duben je měsícem, kdy je vody méně.

Během hodiny až dvou vás čeká průjezd sedmi peřejemi krajinou, kde se natáčel film “Most přes řeku Kwai.” S instruktorem se vám na raftu nemůže nic stát – je s vámi celý sjezd, raft naviguje a pomáhá vám pádlovat. Ale může se stát, že ho na některé větší peřeji ztratíte, tak jako se to stalo našim klientům. Pak chvíli počkejte a on vás doplave…

Hortonské Pláně

Jedno z nejneuvěřitelnějších míst na ostrově. Když si uvědomíme, že se tato náhorní plošina nachází ve výšce kolem 2100 m.n.m. a počasí zde připomíná spíše podzimní Tatry, pak nám to v tropech přijde neuvěřitelné.

Nejlepší dobou pro návštěvu plání je brzké ráno. Vyjíždíme z města Nuwara Eliya menším starým mikrobusem, který má pohon všech 4 kol, aby zvládl vyšplhat se až ke vstupu. Cesta trvá asi hodinu a park se otevírá s východem slunce v 6:00. Koupíme si vstupenky, vyfotíme se s místní atrakcí – Sambarem – neboli jelenem štěkavým, skočíme na záchod a už procházíme kontrolou, kde nám odeberou všechny plastové pytlíky a etikety z plastových flašek s vodou. 

Okruh pláněmi měří celkem 9 km a můžete si vybrat, jestli ho půjdete zprava nebo zleva. Já si většinou vybírám první odbočku doprava, protože je tam méně stoupání a je to tak “jednodušší cesta.” Procházka kolem Bakerových vodopádů, Malého Konce světa a Velkého Konce světa je jedna z nejkrásnějších na Ceylonu. Počítejte s tím, že tam bude opravdu velká zima – ráno jen kolem 5°C  a postupně se bude oteplovat. Projití celého okruhu vám zabere 2-3 hodiny. Pokud si s sebou z hotelu vezmete snídaňový balíček, pak si můžete udělat cestou menší piknik.

A kdy se na Hortonské pláně vydat? S ohledem na počasí je nejlepší dobou leden až konec dubna. V ostatních měsících se rozhodujte podle aktuálního počasí v okolí Nuwara Eliya.

TIP: Vyjdete se na Adventure zájezd na Srí Lanku pro mladé. S partou mladých lidí zažijete Srí Lanku jinak než jste zvyklí. 

Vodopád Diyaluma 

Jste milovníky vodopádů? Pak vás určitě osloví vodopád Diyaluma, který je se svoji výškou 220 metrů druhým největším vodopádem na ostrově a na svém vrcholku skrývá nádherný výhled do okolí a několik desítek menších jezírek na koupaní.

Pro výstup až nahoru potřebujeme dobré boty – takže alespoň tenisky, na hlavu kšiltovku nebo klobouk jako ochranu před sluncem a dostatek tekutin. Celý výlet vám zabere 3-4 hodiny a patří k náročnějším výstupům. Pod vodopádem si najmeme místního průvodce, který zná nejlepší a nejrychlejší cestu a vydáme se nahoru. Cesta kaučukovým lesem, místní vesnicí a přes horskou řeku vás dovede až na samý vrchol vodopádu, který vás ohromí výhledem do okolí. Některá jezírka jsou hlubší a můžete si v nich i zaplavat, ale dejte pozor ať na kamenech neuklouznete.

Západ slunce na skále Pidurangale

Pokud jste romantické duše, a nebo jednoduše máte nižší rozpočet, pak přidejte do svého plánu dovolené výstup na skálu Pidurangalu. Cena vstupného oproti protilehlé skále Sigiriyi je opravdu nízká. Vylézt na samý vrchol skály je náročnější i pro zdatné horaly. Větší část cesty stoupáte po kamenných schodech až po zachovalou sochu ležícího Buddhy. Odtud však začíná pořádný zážitek – přeskočit větve, vyšplhat po skále, podlézt poslední větší šutr a jste nahoře. 360° výhled do okolí a dokonalý výhled na sousední skálu Sigiriyu je ideální v podvečer. Několik párů zde již využilo romantický okamžik pro žádost o ruku a zasnoubení. Baterka v ruce se bude hodit. Tak, jak se šplhá nahoru, se sestupuje i dolů, proto doporučuji vzít si s sebou pořádně nabitý telefon na svícení nebo čelovku. Slunce na Srí Lance zapadá rychle a pouze část cesty dolů je řádně osvětlena.

Ella Rock

Jedním z top míst, kam se vydat v okolí vesničky Ella, je právě Ella Rock. Je to náročnější výstup, který ale stojí za to. Ella rock, jak už napovídá její název, je skála nad údolím Ella Gap. Cesta z Elly je asi 4,5 km dlouhá a vydáte se z nádraží po kolejích v době, kdy nejede vlak. Z kolejí už uvidíte směrovku Ella Rock a kolem vršku vodopádu začnete pomalu stoupat. Cesta mezi čajovými plantážemi a lesem nahoru není dobře viditelná, proto je lepší si najmout místního průvodce, který vás nahoru zavede. Potřebujete pevné boty a hodně sil. Po mírném stoupání kolem plantáží vás čeká prudký kopec lesem. Cestou jsou místní odpočívadla, kde prodávají vodu nebo kokosový ořech, který vám dodá více sil k výstupu. Nahoře vám pak místní “strejda” rád připraví pořádně sladký čaj na doplnění energie. Výhled do okolí je opravdu úchvatný a odnesete si odtud spoustu fotek nejen na instagram, ale i do rodinného alba.

ZIP Line

Už jste někdy jeli zavěšení na laně nad údolím s čajovými plantážemi? Pokud ne, pak musíte určitě vyzkoušet ZIP line Flying Rawana v horské vesničce Elle. Lanovka se nachází v půlce cesty na vyhlídku Malý Adam’s Peak a je zatím jedinou ziplinovou dráhou na Srí Lance. Zkušení instruktoři vás obléknou do popruhů, nasadí helmu a vysvětlí vám přesně, co máte dělat. Ale v podstatě nemusíte dělat nic, lanovka má zpětnou brzdu, takže si jen musíte dát pozor, abyste se na konci zaklonili a cestou nešáhli na lano. Letíte rychlostí až 80 km/h nad údolím dlouhým 500 metrů. A pokud máte obavy, můžete jít na zipline ve dvou. Lana jsou dvě a můžete tak letět vedle sebe. Zážitek za 25 USD na osobu za to určitě stojí.

Věž Ambuluwawa

Nedaleko Kandy se nad horami tyčí věž Ambuluwawa, která na první pohled připomíná vysílač. Věž byla postavena roku 2006 jako součást místního buddhistického chrámu. Co je na ní tak zajímavého? Když se z přilehlého města Gampoly podíváte nahoru, je vám jasné, že cesta bude oříškem. Část cesty vyjedete bez problémů autem, vede zde strmá hlavní silnice. Než odbočíte do druhé části kopce, auto vyměníte za tuk tuk a místní tuktukáři vás vyvezou po opravdu hodně strmé a rozbité silničce nahoru. Silnice je tak strmá, že cestou budete možná i muset z tuk tuku vystoupit. Do tohoto chrámu se platí vstupné 300 rupií, a to hned dole u brány, kde vám místní tuktukáři zastaví. 

Zajímavých místa a měst je na světě moc. I my se na některá podívali a další plánujeme navštívit. Pokud vás to zajímá, můžete si přečíst něco o Dánském městě Kodaň, městě bez davů turistů, nebo vzdálenější destinaci jako je Srí Lanka dobrodružně. Nebo se po studiích chystáte vyrazit na dovolenou? Poradíme kam. Pokud chcete zůstat doma, i tady je krásných měst mnoho. Můžete si přečíst třeba něco o Karlových Varech.

 

Podobné články