5 zásadních rozdílů mezi základkou a vejškou

Pojďme srovnat nesrovnatelné.

Pamatujete si ještě na ty dny nevinnosti, kdy základka byla největší výzvou vašeho života? I když sladkobolnými vzpomínkami člověk nezatopí, ani s nimi děcka nenakrmí, tak si to pojďme připomenout a trochu srovnat.

Školní pomůcky

Základka

Bořili jste obličej do vonících čerstvých sešitů? Rovnali si pastelky podle barevného spektra duhy do načančaného pouzdra? Všechno to přináší hezké vzpomínky na nová pravítka bez škrábanců v plastovém obalu, kružítka s ostrou tuhou a jiné drobnosti, co vám nakoupili rodiče. Krom nových neposkvrněných vodovek někteří buržousti z vás měli i malou plastovou paletku na tempery, aby nemuseli míchat barvy na papíře a cítili se tak jako malí Picassové. I když jejich portréty často vypadaly, jakoby se na papír poblinkalo epileptické morče. O školních pomůckách a jejich potřebnosti jsme napsali ve článku Začátek školního roku je za dveřmi.

Vejška

Takže na tento předmět potřebuju jen tuto knížku, co stojí pětset a v knihovně ji někdo před rokem ukradl? No, tak to se asi radši spokojím s tou nascanovanou rozmazanou verzí, kterou někdo hodil na internet a poslední kapitola chybí. Tedy spokojil bych se. Kdybych neměl svůj tři roky starý notebook v opravně.

Učitelé

Základka

S každým z vás se seznámila maminkovsky vypadající paní, co vás bude mít prakticky na vše od prvouky po tělocvik. Voní trochu lakem na vlasy jako vaše babička a tajně si přejete, aby vás měla ráda.

Vejška

Z obskurního úvodu do metodologie vás má doktorand, který je jen o rok starší než vy a učení ho vážně baví asi tak jako proktologické vyšetření. Na konci školního roku pořád neví, jestli se jmenujete Pavlína nebo Denisa. I když vás na seminář chodilo šest a jste tam jediná holka.

Ranní vstávání

Základka

V 6:45 jste už stáli s brašničkou a zabalenou sváčou na zastávce autobusu a těšili se na to, jak před školou potkáte svoje kamarády a v šatně někomu schováte papuči. Protože každý den byl dobrodružství.

Vejška

Budík vám zvoní v 10:50 a vy nenávidíte svět za to, že se musíte doplazit na přednášku o dějinách religionistiky ve 12:20. Nekřesťanské.

Rozvrh

Základka

Na základce to byla samá přestávka, výtvarka, pracovní činnosti a hudebka. Pokud jste výjimečně končili ve dvě, tak jste byli výsostně otráveni a trochu jste pobodali svého spolužáka ostrou hranou pravítka mezi žebra.

Vejška

Od devíti od rána do sedmi do večera máte divné semináře jako Izolace a charakterizace biomakromolekul nebo hematologie. Pokud chodíte na humanitní obor, tak vás čeká nejspíše něco jako Řecké mýty z pohledu nové vlny genderu. Tohle jsou okamžiky, kdy nejčastěji přemítáte nad tím, že by nebyl špatný nápad pást ovce někde v Jeseníkách.

Konec prázdnin

Základka

Trochu brečíte a máma vás ve stresu rve do ponožek, zatímco se jednou rukou snaží nalívat čaj. Cestou fňukáte a celkově vypadáte jako chodící reklama na antikoncepci pro okolostojící dospělé.

Vejška

S ulehčením zahazujete čepeček, co vám dali v McDonaldovi nebo zástěru, co jste na sobě museli mít při krájení zeleniny v Bageterii Boulvard. V dešti se před fastfoodem zhroutíte na kolena a s pěstmi zaťatými vzhůru poděkujete tmavé blýskající obloze, že opět můžete být člověkem.

 

Podobné články