Patří porody na youtube?

Porod. Každý má na něj svůj specifický názor, každý má představu, jak by měl ideálně proběhnout, jestli je vhodná přítomnost otce, a jestli je etické jej jakkoli zaznamenávat. Přivedení nového života na svět je věc natolik křehká a intimní, že by rozhodnutí o jeho průběhu mělo spočívat v rukou pouze rodičům.

V poslední době se na internetu začala množit videa, která detailně zaznamenávají průběh porodu, poslední chvilky před ním a čerstvě narozené miminko, které sotva vřískne, už jej slyší miliony anonymních lidí na internetu. Je to takhle v pořádku, nebo je to už za hranicí?

Lidé, kteří se věnují činnosti na youtube, jsou pravděpodobně smíření, že s každým přibývajícím sledujícím postupně přicházejí o kousek svého soukromí. Jejich odběratelé s nimi den co den snídají, předělávají s nimi obývák, ví o nepříjemném rozchodu a znají toho hrozného kolegu z práce, kterým jim znepříjemňuje pracovní život. Člověk by řekl, že už nikoho v takovém případě nepřekvapí, že zdokumentují i něco tak soukromého a intimního jako je porod. Sledující to přece zajímá a navíc mají právo vědět, kdy miminko přichází na svět, no ne? Rozhodně ne! Není to povinnosti nikoho, kdo sdílí svůj život na sociálních sítích a zdokumentování těchto chvilek by se nemělo brát jako samozřejmost.

Je třeba brát v úvahu, že už se nejedná pouze o rozhodnutí jednotlivého youtubera, že hodlá ukazovat svůj soukromý život na veřejnosti. Ve chvíli, kdy otěhotní, už je tu nový člen, který by třeba v budoucnu nemusel souhlasit s jejich rozhodnutím a na to by se měl brát ohled. Tvorba některých youtuberů však svědčí o opaku. Bez obav své dítě ukazují ve všech možných polohách jako by se jednalo o nový kuchyňský spotřebič. Je vůbec nějaká hranice mezi tím, co je v pořádku ukazovat na sociálních sítích, a co už na ně nepatří?

Podobné články