Jak se efektivně vypořádat se změnami spojenými s přestupem na vysokou školu?

Po maturitním stresu a zdánlivě nekonečných čtyřech měsících prázdnin najednou udeřil ten plíživý pocit v žaludku spojený s blížícím se začátkem prvního semestru na vysoké škole. Stresory na vás troufale pokřikují z různých směrů. Co když se díky bravurně vyvinutému orientačnímu smyslu ztratíte hned po výstupu z vlaku? Co když si se svou příšernou sociální fóbií nenajdete žádné přátele? Co když proletíte u první zkoušky? Co když to prostě a jednoduše nezvládnete? Hrozeb je příliš mnoho a najednou stojíte na hlavním nádraží v nepřátelském prostředí obtěžkáni kufry, v nichž je naházeno těch pár švestek, které jste za breku sbalili a přemýšlíte, jestli by opravdu nebylo možné se nějakým způsobem vrátit na svou milovanou střední školu, kde všechno tak důvěrně vonělo a znali jste každičké zákoutí. Hlavou vám probleskne “Bude hodně zoufalé volat hned rodičům, co máte dělat, když vůbec nevíte, co máte dělat?”

Na štěstí pro vás přináším několik tipů, jak se z těchto děsivých změn nezbláznit, neskončit na psychiatrické léčebně či se nestát alkoholikem.

Dávkujte si to po částech

První a základní pravdilo – nepřeceňte se! Nepochybně v žádné situaci není šťastný nápad házet si na svá křehká bedra jeden problém za druhým. Tentokrát se však ještě důrazněji doporučuje být obezřetný! Nejspíš tedy nebude šťastným nápadem zkoušet se zorientovat ve stanicích městské hromadné dopravy, jejichž názvy sotva dokážete vyslovit, zatímco roztřeseným hlasem testujete své social skills v partě neznámých tváří a se sbaleným kufrem se pokoušíte najít učebnu, v níž před půl hodinou začala vaše první přednáška. Jak se říká, všechno chce klid a nohy v teple.

Too much information

Když hora nemůže k Mohamedovi, musí Mohamed k hoře

Vysoká škola s sebou téměř vždy nese nutnost bydlení v jiném městě a to mnoho lidí děsí ze všeho nejvíc. Od přírody máme rádi domácí pohodu a je přirozené, že se s ní kdekdo loučí jen velmi nerad. Zkrátka, jak se tak říká, všude dobře, doma nejlépe a co si budeme povídat, ať už bydlíte na koleji či bytě, nikdy vás nepohltí ten všeobjímající pocit domova. Není však vyloučené, že lze učinit pár opatření, která vám pomohou cítit se lépe. Jednou z možností, jak toho docílit, je přestěhování si pár svých oblíbených věcí s sebou. Tento tip se samozřejmě vztahuje jen na ty předměty, které si nevyžadují zvláštní prostorovou či časovou náročnost na přepravu. Pravděpodobně vám tedy každý potvrdí, že stěhovat si svou postel není nejlepší nápad, a to i přesto, že si budete tvrdě stát za tím, že se nikde nevyspíte tak dobře jako v ní. Nezoufejte však, mám pro vás jiné tipy. Dejte si na noční stolek svou oblíbenou knížku, svíčku, kterou jste si vždycky zapalovali doma za dlouhých zimních večerů nebo si nalepte tváře svých kamarádů na zeď. Vhodnou volbou budou nějaké reprezentativní fotky. Pro upřesnění tedy ne ty, které byly foceny v pátek po půlnoci. Ovšem ani to možná není tak špatný nápad. Tato jistě povedená selfíčka by vám zaručeně vykouzlila úsměv na tváři!

Sklenka vína před spaním nikdy nebyla špatný nápad

Jakmile se vzduchem začne šířit negativní atmosféra a v očích vás začne nebezpečně pálit, mnozí sáhnou po svém pomocníkovi. Ti silnější po čokoládě, zmrzlině nebo brambůrkách, ti slabší potřebují něco ostřejšího. Když se nad tím zamyslíte, sklenka bílého a kvalitní film nezní špatně ani za dobré nálady. Pokud však udeří kamarádka deprese, nebývá doporučováno uchovávat ve své blízkosti větší množství alkoholu. Mozek některých lidí v těchto situacích totiž vypovídá službu, ruce samy sahají po vývrtce a uši prahnou po zvuku nalévaného vína. 

Nastal čas překonat sociální fóbii

Pokud jste na střední škole patřili k těm, kteří si ostře chránili svůj úzký okruh přátel a příliš nevyhledávali navazování nových vztahů, přestup na vysokou školu bude nejspíš důvodem, proč to změnit. Pokud máte tu smůlu a jdete do úplně jiného města než váš nejlepší kamarád, pravděpodobně vás jen tak někdo nevytáhne do kina či parku. Vím, že to pro někoho zní děsivě, ale budete se prostě muset s někým seznámit!

Poslouchejte depresivní písničky, když jste v depresi, abyste se dostali z deprese

Pokud jste se našli až u tohoto posledního tipu, máte problém. Deprese již vstoupila do vašeho života. Nezoufejte však. I tato zdánlivě nepřekonatelná situace má své řešení. Těm z vás, kteří se právě zarazili a přemýšlí, co je to za blbost, důrazně doporučuji tuto možnost vyzkoušet. Věřte či ne, někdy skutečně pomáhá pustit si depresivní písničku, koukat z okna, popřípadě si pobrečet, zařvat či zanadávat a nejeden problém se rozplyne.


Vysoká škola je další životní stupínek, víte třeba jaké jsou nejčastější útraty vysokoškoláků nebo jak  slovovat akademiky (vyučující)?

Podobné články