Jak bojovat s tím, když se necítíme dobře po psychické stránce?

Cítíte se zoufale pod psa, víte, že vám něco chybí, schází, vadí..něco vás trápí, ale nevíte co? Pocit, kdy cítíte, že je něco jednoduše v nepořádku, ale nejste si jisti, čím je způsoben, je poněkud nešťastný. Trápíte se, ale nevíte proč. Někdo se vás ptá „Co ti je? Stalo se něco?“, jelikož však nemáte nejmenší tušení, co vás opět vyvedlo z míry, raději řeknete, že jste unavení či že je všechno v naprostém pořádku. Co v takové chvíli dělat?

Krok č. 1 – Uvědomění

Základní krok je uvědomění si toho, co nás sžírá. Uvědomění si, co je původcem našich potíží. Jednoduše se to říká, ale hůře koná. Často to však chce čas, čas sám se sebou a vlastními myšlenkami.

Krok č. 2 – Bojování s příčinou

Jakmile si uvědomíme, co se skrývá za vašimi problémy, je třeba zvážit, zda s tímto problémem lze bojovat, přijmout ho či něco změnit.

Krok č.3 – Změna

Týká-li se váš problém něčeho, co odmítáte přijmout, je třeba jej změnit, aby pro vás přijatelný byl. Musíte si uvědomit, co konkrétně vám vadí. Buďte upřímní. Nenalhávejte si něco, co není pravda. Postavte se před zrcadlo a pěkně na hlas si řekněte, co vás trápí. A pak to změňte.

Krok č. 4 – Hlídejte si, abyste se k již zvládnutému problému nevrátili

Podařilo-li se vám něco nesnadného překonat, je důležité, abyste se k němu podvědomě nepokoušeli vrátit. Tento problém může často nastat v mezilidských vztazích, kdy nám člověk, jehož jsme se rozhodli z určitých důvodů odříznout, chybí. Je to samozřejmě přirozená reakce, ale v takových chvílích si je třeba uvědomit, proč jsme se k tomuto kroku rozhodli a co za ním stálo! Nechceme přece opakovat předešlé chyby.

Podobné články