Americké vánoční mlsání

Jelikož ve Spojených státech amerických žije velmi mnoho nejrůznějších národností, není vánoční tabule u všech stejná. Američané rádi dodržují staré tradice a ty se často dle etnického původu poměrně liší. Například rodiny z teplejších krajin připravují různé podoby ryb a mořských plodů a Asiaté rýži s masem. Obecně však lze říct, že se tradiční pokrmy v mnohém podobají těm, které jsou podávány na nejvýznamnější svátek – Den díkuvzdání. Na svátečním stole tedy obvykle nechybí pečený krocan podávaný s jemnou brusinkovou omáčkou, roastbeef, dušená zelenina,  puding, jehož ingredience tvoří ořechy, švestky a další sušené ovoce či různé druhy zmrzliny. Mezi oblíbené cukrovinky patří perníčky, dezerty skládající se z dýňového, mrkvového či třeba jablečného základu či candy cane, typická sladkost ve tvaru pruhované červenobílé hůlky s příchutí máty. Předtím než si na nich někdo pochutná, obvykle tvoří jednu ze základních ozdob vánočních stromků.

Na stole rozhodně nechybí ani pití. Američané nepohrdnou lahodnou horkou čokoládou, jablečným ciderem či kvalitním vaječným koňakem. Mladším zástupcům bývá přidělena limonáda či ovocný džus. V jižní části také tamní nepohrdnou takzvaným „whiskey dortem“ a ve Virginii jsou zas oblíbené koláče z ústřic a šunky.

Sváteční večeře v Americe většinou začíná již kolem třetí hodiny odpoledne 25. prosince.

Zajímavé jsou také Vánoce v Peru. Začátek prosince si místní spojují se začátkem tzv. „Chocolatedas“, což je období, kdy se Peruánci mají oddávat myšlení na ty, kteří momentálně nejsou příliš šťastní. Místa, kde se soustředí víra, se tak začínají věnovat pečení tradičním „panettone“ a v hrncích vaří horkou čokoládu. To pak nabízí chudším a strádajícím.

Štědrý den se zde slaví až kolem půlnoci. Na vánočním stole nesmí chybět maso. Pečeně nesmí být připravena z menšího zvířete než je krocan, který někdy bývá plněn čerstvým ovocem. Ke krocanovi podávají jablečnou omáčku, různé druhy salátů a místní specialitu tamales – v páře uvařené kukuřičné listy, které plní mletým masem a zeleninou. Jako dezert tradičně připravují ovocné koláče nebo marcipán.

 

 

Podobné články