Vánoce ve Velké Británii

Bohatá výzdoba

Vánoce v Británii začínají poměrně dlouhou dobu před radostně očekávaným 24.12. Britové si potrpí na vánoční výzdobu a tak by vás nemělo příliš překvapit, vyrazíte-li si v září či říjnu do těchto končin a na každém rohu na vás vybafne vánoční atmosféra. Britové si potrpí nejen na bohatě ozdobený stromeček, nýbrž i na velmi načančané zahrady a domy.

Světla jsou všude!

Oblíbenou tradicí je slavnostní rozsvěcování světel, které takříkajíc otevře bránu místním vánočním radovánkám. Obvykle se koná zhruba čtyři týdny před vánočními svátky a v několika městech je spojen i s tradičním „Thursday late night shopping“, kdy každý čtvrtek v průběhu Vánoc zůstávají nejrůznější obchůdky otevřené déle než obvykle.

Dárky jsou pod stromkem několik týdnů dopředu!

Čím se britské Vánoce liší od těch našich jsou kupříkladu vánoční dárky. V Británii je totiž zvykem, že se dárečky pod stromkem objevují nikoli až na Štědrý den, nýbrž v průběhu celého prosince. Klidně se tedy může stát, že dárky na určeném místě čekají na rozbalení až dva týdny.

Cukroví

Ani britské Vánoce se neobejdou bez vánočních cukrovíček. Typické jsou například  „gingerbread men“, tedy cukroví ve tvaru perníkových panáčků, které se v mnohém podobá těm našim. Tradičnějším anglickým cukrovím jsou však „mince pies“, koláček, který je plněn rozinkami, kořením, spoustou kandovaného ovoce a pro labužníky i kapičkou brandy. Co na Štědrý den na stole rozhodně nesmí chybět, je Christmas cake, vánoční dort ze sušeného ovoce, světlejšího těsta a navrch ozdobený marcipánem či polevou z cukru.

Christmas cards

Mezi oblíbené vánoční zvyky Britů patří rozesílání „Christmas cards“. Možná si říkáte, že na tomto zvyku není nic speciálního, i u nás se přece běžně posílají vánoční pohledy s krátkým vzkazem na zadní straně. Musím vás však vyvést z omylu. Britové tento zvyk pojímají o něco vážněji. Vánočními kartičkami totiž neobdarovávají pouze své blízké, nýbrž i lidi mimo své přátele a rodinu. Je tedy běžné obdarovávat kolegy v práci,  spolužáky či okolní sousedy.

Father Christmas

Co je dále třeba zmínit je to, že v Anglii neobdarovává hodné děti Ježíšek, ale Father Christmas. Britské děti tedy tradičně píší dopis Santovi, který bydlí na Severním pólů společně s partou několika sobů.

Podobné články