Proč si lidé myslí, že třináctka nosí smůlu?

Svět je plná iracionálních pověr a i když se nám to zdá podivné, tak spousta lidí cítí z čísla třináct stále něco zlověstného. Jak ale historicky hrozivost tohoto čísla vznikla? Proč je třináctka zakořeněná v naší mysli jako smolná? Pojďme se na to podívat.

Třináct lidí bylo přítomno na poslední večeři Páně

Jen si to s námi spočítejte. Dvanáct apoštolů plus jeden Mesiáš, tak to nám dává dohromady….áno… přesně třináct. S tím, že třinácté místo bylo prý to, na kterém seděl Jidáš. A jak nejen díky Melovi Gibsonovi víme – po této večeři nečekalo Ježíše už rozhodně nic pozitivního.

A datum jim na tuto společenskou událost taky nevyšlo dobře

Traduje se, že samotná večeře či ukřižování proběhly na židovský svátek Pesah, kdy k těmto událostem došlo 13. nisanu (neboli židovského měsíce).

Bible se obecně o čísle třináct nevyjadřuje moc pozitivně

A za tuto interpretaci můžeme poděkovat numorologovi Petrovi Bungovi ze 16.st. V tehdejší verzi bible prý nalezl zmínku, že Židé v Egyptě si třináctkrát stěžovali na svého Boha, třináctý žalm mluví o bezbožnosti a korupci a zkáza Izraelitů nastala ve třináctém roce.

Tradiční šibenice měla třináct schůdků

Oprátky měly kdysi mnoho podob, ale tato tradice jim zůstala. Dvanáct schůdků nahoru a ten třináctý  – metaforický –  byl nepřekvapivě dolů.

Masová zatýkání a vraždění templářů začala v pátek třináctého

O templářích se věřilo, že jejich řád střeží Svatý grál – pohár, z něhož Ježíš pil při Poslední večeři Páně. Zároveň toto uskupení rytířů fungovalo jako taková banka pro evropské panovníky.  Poté co ale francouzský král Filip IV. prohrál válku s Anglií a stal se velice zadluženým, tak se spikl se současným papežem a všechny templářské rytíře zatkl, obvinil je ze satanismu a zmasakroval. A vše to odstartovalo právě na pátek trináctého.

 

Ženy menstruují třináctkrát do roka

Pokud počítáme s pravidelným cyklem po 28 dnech, tak nám opravdu vyjde krásných třináct cyklů. A jak víme – minulost byla vůči ženám velice misogynní, takže považovat je za ztělesnění zla není vůbec neobvyklé.

 

Čarodějnické coveny mají třináct členů

Coven čarodějnic má být pitoreskní verzí Ježíše a jeho apoštolů. Jen s tím rozdílem, že místo léčení slepých tato děvčata údajně vzývala Satana a běhala u toho bez spoďárů kolem ohně v lese.

 

Lidé s třinácti písmeny ve jménu jsou prý prokletí

Za toto můžeme opět poděkovat milým numerologům, kteří se nás snaží přesvědčit, že všichni sérioví vrazi toto splňují (Charles Manson, Jack the Ripper, Jeffrey Dahmer, Theodore Bundy nebo Albert De Salvo). Na druhou stranu – víte, že jméno Hitlera, jenž získal u křtu je Adolfus Hitler? Zajímavé.

Podobné články