Nejpodivnější vánoční zvyky

Vánoce na surfu

Vánoce v Austrálii jsou  zcela odlišné od těch našich. V Austrálii je totiž prosinec letním měsícem, děti mají prázdniny a teploty se nezřídka kdy pohybují až kolem neuvěřitelných třiceti stupňů. Vánoce se tedy odehrávají zcela v jiném stylu-většinou na pláži, s chlazeným nápojem a surfem v ruce. Surfaři se často tématicky oblečou do kostýmu Santy Clause a dle tamní zvyklosti vyráží brázdit divoké vlny. Nemělo by vás tedy příliš překvapit, když na Štědrý den v Austrálii uvidíte několik Santů v moři na surfu!

Skandinávský skřítek

Pro skandinávské děti je typické, že dopis se svými nejhlubšími tužbami neadresují Ježíškovi jako ty u nás, nýbrž jakémusi rozpustilému skřítkovi. To ten na Štědrý den nosí dárky! Je zvyklostí, že mu rodiny v ten den nechávají v místě, kam má nadělit dárky, misku rýžového pudinku či ovesné kaše. Snaží se tak získat si jej na svou stranu, aby byl při obdarovávání zvlášť štědrý a nenechal si jejich překvapení pro sebe.

13 Santů

Jste zatvrzelým zastáncem Ježíška a už jeden americký Santa vám přijde moc? V tom případě vám nedoporučuji trávit Vánoce na Islandu. Tam jich totiž mají rovnou třináct. Je tradicí, že k Islanďanům těchto třináct povedených Santíku přichází již několik dnů před Vánoci a obdarovávají je dříve do připravených ponožek za oknem. Pokud byli hodní, dostanou dárky. Pokud zlobili, v lepším případě mohou čekat brambory, v horším příchod vánoční kočky, o které se povídá, že je slupne jako malinu.

Návštěva KFC

Pokud si myslíte, že nejste zrovna „vánoční typ“ a tyto dny nějak zvlášť neprožíváte, zkuste si někdy v čase vánočním zajet do Japonska. Japonci totiž Vánoce nejenže příliš neslaví, Štědrý den dokonce není ani svátkem. Je však pravda, že v posledních letech učinili několik kroků k zlepšení jejich vztahu k vánočním dnům a začali provádět určité tradice. Mezi ty nejpodivnější patří tradiční návštěva fastfoodu KFC. Rodiny v ten den vyráží pro svůj vánoční kyblík, který se stal nedílnou součástí jejich slavnostní večeře. Avšak pozor! Kuře z KFC se na Vánoce stalo natolik populární, že neprohloupíte, pokud si jej zamluvíte předem! V opačném případě by se na vás totiž nemuselo dostat!
Do kostela na bruslích
Tradice, kterou ctí obyvatelé Venezuely (zejména ti v hlavním městě), na první pohled zní celkem normálně. Tamní věřící navštěvují kostel či klášter a pravidelně se účastní vánočních bohoslužeb. To, že tento zvyk probíhá již od 16. prosince není zas tak ohromující. Co již tak obvyklé není, je způsob jejich dopravy. Do tamních kostelů totiž tradičně jezdí na bruslích! V době konání bohoslužeb jsou dokonce uzavřeny vozovky vedoucí ke kostelům, aby cesta pro tyto nadšence byla co nejbezpečnější!

Místo chlebíčků porcelán

Pro tento příklad se musíme přesunout až k oslavám konce roku. Dánové v tento den také navštěvují své blízké. Ovšem nikoli s láhví šampaňského a chlebíčky, nýbrž za účelem rozbíjení porcelánu. Tamní věří, že čím větší množství porcelánu rozbijí, tím větší štěstí se na ně v následujícím roce usměje! 

Akvárko a Santa na člunu

Říkáte si, jak asi tak mohou probíhat Vánoce na Havaji? Jak jinak než tradiční koupí akvária na rybičky! Možná vás napadne, že si v ní chystají kapra na vánoční tabuli. Musím vás však vyvést z omylu. Tradičně v něm ubytovávají ostence běloskvrnného. Dalším zvykem, který takříkajíc otevírá čas vánočních radovánek, je příjezd vánoční lodi, která do měst rozváží tradiční havajské vánoční pokrmy. Loď obvykle následuje Santa Claus, který se k místním plaví na člunu!

Podobné články