Umíte správně ušetřit na potravinách? A myslíte u toho na své zdraví?

Vést studentský život v podstatě znamená každý den balancovat mezi studiem, zábavou a nedostatkem peněz. Aby nám zůstalo co nejvíce na nějaké volnočasové aktivity, utahujeme opasky, kde se dá – a to samozřejmě zahrnuje i potraviny.

Umíte ale šetřit efektivně? Neokrádáte se zbytečně o to dobré a nevyhazujete peníze z okna u zdánlivě výhodných nákupů! Pojďte si s námi ověřit, zda myslíte na všechno.

Sledování slev se vyplatí

Je rozdíl nakoupit kilo brambor za 30 nebo 10 korun. Abyste své nákupy co nejvíc zefektivnili, je dobré mít v přehled ve výhodných akčních nabídkách. Tím samozřejmě neříkáme, že máte listovat každým letákem, který vám přijde do schránky.

Místo toho se naučte pravidelně navštěvovat stránky Kimbino, na kterých najdete aktuální akční letáky různých supermarketů. Pokud si zároveň stáhnete i Kimbino aplikaci, kam si navíc můžete uložit své věrnostní karty, budete mít po ruce vše potřebné k výhodnému nákupu.

Fast food nebrat!

Lákavá vůně linoucí se z fast foodu už zdolala nejednoho studenta. Jídlo za pár minut, a ještě k tomu dobře chutnající… Kdo by odolal? Vy byste měli, pokud nechcete zbytečně přicházet o peníze. Boj vám rozhodně usnadní, když kolem těchto voňavých lákadel procházíte s plným žaludkem.

Proto plánujte předem. Při nákupu myslete na to, co budete potřebovat na přípravu snídaně, oběda i večeře. Možná se vám protáčejí panenky při cenách zeleniny či pečiva, když si ale uvědomíte, že jeden kousek zeleniny mnohdy využijete na více porcí, po propočítání nákladů na jedno jídlo se rozhodně dostanete na nižší částku, než jakou dáte za jeden malý hamburger s ředěnou kolou.

Kouzlo je v tom znát potraviny, které vás zasytí

Jistě, můžete si koupit instantní nudle či polévku a mít pocit, že jste na to vyzráli. Nekupujete si přece jídlo ve fast foodech, šetříte čas přípravy a zároveň kupujete jídlo za opravdu nízkou cenu. A to je jeden ze způsobů, jak ušetřit za jídlo.

Jenže instantní nudle vás na dlouho nezasytí. Brzy se ozve kručení v žaludku a vy se musíte zvednout od učení a znovu si chystat další jídlo. Takže toho musíte sníst více a také věnovat více času přípravě jídla. Nebylo by proto lepší rovnou nakoupit takové potraviny, které vás zasytí na delší dobu?

Zařaďte proto do svého jídelníčku luštěniny. Fazole, čočka, hrách i cizrna jsou lahodné, lehce kombinovatelné potraviny, jejichž konzumace vás zasytí po dlouhou dobu. A co je neméně důležité – vaše tělo tím získá potřebné živiny, aby bylo schopné zvládat stres, únavu a další nepříjemnosti, které jsou se studiem a hektickým životem nerozlučně spjaty.

A nenechte se zmást cenou balení. Ano, stojí více než instantní nudle a polévky ze sáčku, uvědomte si ale, kolik porcí z půl kila jakékoliv luštěniny dokážete připravit.

Jezte tak, ať vám jídlo nebere energii

Kdo by se dokázal učit po snězení vydatné porce sýra a hranolek? Tělo je unavené a mozek není schopen přemýšlet, veškerá energie se totiž soustředí na trávení.

Pokud je tedy před vámi studijní den, připravte si raději lehčí a vydatnější jídla a obloukem se vyhněte smaženému, chipsům a celkově tučným pokrmům. Naučte se saláty. Díky zelenině do sebe dostanete spoustu živin a můžete je různě kombinovat, ať už se sýry, těstovinami či superpotravinami, které nabízejí extra výživu pro váš mozek. I zde vám při plánování může pomoci Kimbino, díky kterému rychle porovnáte ceny jednotlivých potravin.

Místo čokolád a slaných tyčinek, které mají na našich pracovních stolech často své vyhrazené místo, zobejte při studiu oříšky. Obsahují zdravé oleje, které pomáhají jako prevence proti mnohým chorobám, slouží jako rychlý zdroj energie a hlavně zásobují naše tělo a mozek potřebnými živinami.

Díky konzumaci těchto potravin budete mít více energie a nebudete tak často sahat po kávě a jiných návykových nápojích, jejichž konzumace bohužel dráždí žaludek a není pro naše tělo z dlouhodobého hlediska prospěšná. Šetřit na potravinách tedy zdaleka neznamená hladovět. Znamená to jen přemýšlet a plánovat dopředu.

Podobné články