Návod: jak vybrat tiskárnu na tisk fotek a školních prací?

Jak zvolit tiskárnu

Laserová, nebo inkoustová? Se skenerem, nebo bez? Anebo radši s funkcí bezokrajového tisku? Možností, jak vybrat tiskárnu, je celá řada. 

Nebudeme si ale nic nalhávat – pokud máte jako řada jiných studentů hlouběji do kapsy, bude cena zařízení tím prvním faktorem, podle kterého se budete rozhodovat. Na tom není ostatně nic špatného – dobrou službu vám prokáží i tiskárny s nižší cenovkou. A dražší zařízení vlastně možná ani nepotřebujete.

Záleží totiž hlavně na tom, co (a v jakém množství) potřebujete tisknout. Jakmile si v tomhle uděláte jasno, budete rázem vědět, po jakém druhu tiskárny sáhnout. Takže – po čem se poohlížíte?

Chci tisknout větší množství dokumentů (ale ne fotek)

Zvolte laserovou tiskárnu. Oproti inkoustové tiskne rychleji, navíc nevadí, když ji na několik týdnů – třeba během prázdnin – přestanete využívat (u inkoustové hrozí zaschnutí náplní).

Nevýhodou laserové tiskárny je vyšší cena – počítejte s částkou od 2 tisíc Kč výše. To ale vyvažují nižší tiskové náklady, oproti inkoustovým zařízením až poloviční. Investice se vám tak rychle vrátí.

Další z nevýhod je nižší kvalita tisku. Laserová zařízení se nehodí pro tisk grafických prací a už vůbec ne fotografií (u těch ale pokulhávají i některé inkoustové tiskárny, jak si vysvětlíme dále).

Chci (pravidelně) tisknout fotky a dokumenty v malém množství

Vaše požadavky vyřeší inkoustová tiskárna. Řadu vlastností má oproti laserové naopak, takže jen stručně: je levnější (už od 1 000 Kč), ale zato dražší na provoz, musíte jí využívat pravidelně (jinak zaschnou inkoustové trysky) a velmi dobře zvládá třeba tisk infografik nebo obrázků.

Ale pozor – u tisku fotografií záleží na tom, jaký barevný mód zařízení využívá. Většina tiskáren totiž míchá odstíny ze CMYK barev (azurové, purpurové a žluté), z těch ale nedokáže vytvořit např. zářivě zelenou nebo oranžovou. Pokud na takovém přístroji vytisknete fotky, budou se jevit temnější.

Řešením je poohlédnout se buď po tiskárně s tzv. šestibarevným módem, nebo rovnou sáhnout po speciální přenosné tiskárně na fotky. Zařízení, která umí tisknout snímky, jsou také vybavena zmiňovanou funkcí bezokrajového tisku.

Chci tisknout fotky v nejlepší možné kvalitě

Takovou službu vám zajistí tiskárny na fotky, které tisknou snímky jako z fotolabu. Na jedno nabití vytisknou až 50 fotografií a díky tomu, že jsou některé i přenosné, je můžete vzít s sebou na cesty.

Seženete je už od 2 tisíc Kč, samotný fotopapír (na který se tiskne) už za pár desítek korun. Přístroje fungují na principu termického tisku – barva se přenáší zahřátím speciální fólie uvnitř zařízení. Přenos souborů k tisku probíhá prostřednictvím Wi-Fi, Bluetooth nebo USB.

Chci vedle tisku také skenovat

V takovém případě vaše požadavky vyřeší multifunkční tiskárna. Kvalitní zařízení s vysokým rozlišením tisku i skenování seženete už od 3 tisíc korun; na trhu jsou k dispozici multifunkční přístroje jak s laserovým, tak inkoustovým tiskem, takže se můžete rozhodnout i podle toho, kolik dokumentů potřebujete tisknout (viz výše).

Podobné články