Tatarský biftek je pochoutka ze syrového masa, které je důvodem, proč ho mnoho lidí buď miluje a považuje za kulinářský zážitek, nebo naopak syrovým masem pohrdají a nikdy by „tatarák“ nepozřeli.
Připojme se nyní společně k té první skupině a prozkoumejme základ pokrmu a přísady, které jsou chuťově rozhodující.
Příprava
Pravým základem je zde maso z hovězí svíčkové, té nejlepší kvality. Správná příprava spočívá v naškrábání masa najemno špičkou nože. Jelikož je tato příprava velice pracná a časově náročná, obvykle se maso umele pomocí robotického stroje.
Protože každému chutná tatarský biftek jinak ochucený, všechny přísady se podávají odděleně. Pokud si budete objednávat v restauraci, je dobré při objednávce říci, že si budete maso dochucovat sami. V některých restauracích totiž připravují tatarský biftek podle chutí šéfkuchaře a naservírují vám ho už dochucený a namíchaný.
Tradičními přísadami jsou cibule, hořčice, sůl, pepř, worcestrová omáčka, sladká paprika, chilli a kečup. Dle libosti a fantazie si přidejte i další koření.
V některých zemích se také přidávají ančovičky, kapari a z koření třeba tabasco. Tatarák může být doplněn třeba i pár kapkami koňaku.
Servírování
Tatarský biftek se tradičně servíruje na dřevěném prkénku, kde je kolem dokola dozdoben zmíněnými přísadami. Na namleté maso se jako poslední přísada položí žloutek ze syrového vejce.
Syrové vejce je další věc, která mnohé odrazuje od konzumace. Asi všichni máme správně v povědomí, že špatně tepelně upravené vejce způsobuje salmonelózu. Bakterie, která salmonelózu způsobuje, se ovšem vyskytuje pouze v bílku. Pokud máme tedy žloutek správně oddělený, riziko je minimální.
Pro správnou konzumaci se tatarský biftek podává s několika čerstvě usmaženými topinkami potřenými česnekem dle chuti.
Jak může být konzumace tatarského bifteku pro někoho náročná, se přesvědčte v následujícím videu:
Foto: pixmac.cz, facebook.com/pages/Tatarský-biftek/59180439616
Video: YouTube.com