Kufr plný peněz – prachy!!!

Kufr plný peněz, policie, narozeniny, záměna rolí a sexuální narážky, to všechno patří mezi nezbytné přísady koktejlu bláznivé komedie. Barmani z Divadla Palace šejkovali tak dlouho, až vznikl prvotřídní drink. Necháte se pozvat na jeden?

Henry takhle jednou jede metrem z práce, a když vystoupí, zjistí, že má cizí kufřík. Místo aby zašel na ztráty a nálezy, zaleze na záchod v hospodě U Prince Waleského a přepočítává obsah černého zavazadla. Je tam víc než sedm set tisíc! Představení Prachy!!! začíná.

Náš hrdina dorazí domů, kde ho už netrpělivě očekává manželka. Dnes má přece narozeniny. Každou chvíli přijdou Betty a Vic Johnsonovi na slavnostní večeři. Ale Henry má jiné plány. Objedná taxi a dvě letenky do Barcelony, peníze určitě pochází z nějakého trestného činu a tak se musí rychle někam ztratit. Na policii je přece vracet nebude.

Jenže do domu postupně přichází policisté, netrpělivý taxikář a Betty s Vicem. Jak se jich všech zbavit?

Ale konec spoilování. Proč na tuhle hru zajít? Předně hraje tam samá známá osobnost a všechny hrají velice dobře. Nebo rozhodně přesvědčivě. Scéna je popravdě trochu nudná, bez nápadu, prostě pokoj s gaučem, stolkem a několika dveřmi. Ani kostýmy nebo hudba nevynikají nad jiná představení.

Ale na takovéhle hry člověk chodí hlavně proto, aby se zasmál, je tedy čemu? Odpověď zní: Ano. Pravda, první půlka byla na můj vkus trochu moc hysterická, navíc se v ní teprve vytvářel prostor pro vtípky, které vznikaly po přestávce. Ke konci se ale už divák směje za každou větou. Nečekejte nějaký chytrý humor, ale spíš takový obyčejný, který vás ale o to snáze strhne.

Jednu z hlavních rolí si střihla Vanda Hybnerová, kterou jsme poměrně dlouho nikde neviděli, ale vrátila se ve skvělé kondici. Její herecký partner Josef Polášek taky zářil a hlavně v druhé polovině dostal spoustu prostoru nejen pro svoje repliky, ale i grimasy. Další zajímavou postavu, taxikáře, ztvárnil Richard Trsťan. Mezi ostatními hvězdami je jeho jméno skoro neznámé, ale na jeho výkonu to vůbec nebylo znát.

Závěrem bych chtěla upozornit na takovou drobnost – program. Rozhodně ho nekupujte. Opět jde jen o výpis ze života herců a režisérky a k tomu krátký obsah hry, stejný jako je uveřejněný na internetu. Žádný rozhovor, pikantnost ze zákulisí ani dobové vysvětlivky. Poslední stránky patří sponzorům a partnerům a také přehledu, co se v divadle hraje. Hezké, ale přece za reklamu nechcete platit třicet korun.

Závěrečné hodnocení: Vtipná komedie s dobrými herci. Ale jako obvykle, nic víc.

Jméno inscenace: Prachy!!!

Divadlo: Divadlo Palace

Režie: Jana Kališová

V hlavních rolích: Jean Perkinsová – Vanda Hybnerová; Henry Perkins – Josef Polášek; Bill – Richard Trsťan; Slater – Michal Novotný; Davenport – Jiří Štrébl; Betty Johnsonová – Nela Boudová; Vic Johnson – Pavel Kikinčuk / Saša Rašilov; Chodec – Zdeněk Košata;

Žánr: Komedie

Cena vstupenek: 150 až 350 Kč podle místa v sále, v den představení studenti 150 Kč kamkoli

Premiéra: 16. 1. 2011

Hodnocení: 80%

Fot: Archiv Divadla Palace

Podobné články

Herci malých rolí

Klasik kdysi řekl, že není malých rolí, pouze malých herců. Ony ale malé role jsou. A mají své česk...