Nejlepší giny

Jehličí, les v láhvi, vodka s chutí lesa. I takhle lze popsat oblíbený destilát jménem Gin. Ještě jste mu nepřišli na chuť? Po přečtení našeho článku se nebudete moci dočkat, až nějaký ochutnáte. Představíme vám ty nejlepší giny, poradíme podle čeho vybírat a naučíme vás, jak správně gin pít.

Nejlepší giny a jak je vybrat

Při testování jsme ochutnali pěknou řádků ginů od nejrůznějších značek. Hodnotili jsme nejen jejich chuť a aroma, ale také způsob výroby a design láhve. Níže vám představíme 5 láhví, které si nás získaly.

Bombay Sapphire Gin Traditional 

Nejlepší London Dry Gin je podle nás Bombay Sapphire Gin. Na první pohled zaujme stylovou, tyrkysově modrou lahví. Jedná se o jeden z nejoblíbenějších a nejprodávanějších ginů na světě. A není se čemu divit. Jeho chuť i aroma jsou velmi jemné a lehké. První, co po přičichnutí ucítíte, je jemná vůně citrónů, respektive citronové kůry. Jalovec je cítit až v pozadí. Také v chuti dominují citrusové tóny. Gin Bombay je opravdu jemný, dalo by se říct až neutrální. Skvěle se proto hodí do téměř jakéhokoliv koktejlu.

Hayman’s Old Tom Gin

Nejlepší Old Tom Gin

Jestliže hledáte gin s více výraznou chutí, pak vyzkoušejte Hayman´s Old Tom Gin. Na rozdíl od London Dry Ginů vás již po přičichnutí omámí výrazná a plná vůně. Poznáte v ní nejen jalovec a citrusy, ale také bílou broskev (tedy my ne, tohle je pro znalce), skořici a lehké květinové aroma. Také chuť je velmi bohatá a intenzivní. Vedle sladké lékořice, svěžího jalovce a citrusů na jazyku ucítíte také koření, zejména koriandr. Výsledná chuť je dokonale vyvážená. Hayman´s Old Tom Gin nemá ve své kategorii konkurenci.

Plymouth Gin

Nejlepší giny

Gin Plymouth pochází z jedné z nejstarších destilérek produkujících gin. Vyrabí se podle původní receptury z roku 1793. Plymouth gin vás překvapí svou sílou a jemnou chutí zároveň. Aroma je mnohem výraznější, než mají giny typu London Dry. Také chuť je plná a bohatá. Jalovec je spíše v pozadí, dominují tóny citrusů, zejména pomerančů. Co činí tento gin unikátním, je silná chuť koření, jako je koriandr a kardamom. Plymouth gin by rozhodně neměl chybět ve sbírce žádného milovníka ginů.

Bols Genever Original

Genever Gin

Genever je nejstarším typem ginu vůbec. Dalo by se říct, že je vlastně předchůdcem ginů. Na rozdíl od ostatních druhů, jeho základ tvoří sladové víno. To je patrné již po přivonění. Dále ucítíte vanilku a zralé švestky. Chuť je velice příjemná a krásně jemná. Dominuje sladové víno, jalovec není tolik výrazný. Cítit lze také lehké tóny třešní a koření. Pro jeho hřejivý kořeněný závěr jsme si Bols Genever Gin zamilovali. Nečekejte klasický gin, tohle je prostě chuťovka.

Bathtub Sloe Gin

Nejlepší Sloe Gin

Přesto, že se nejedná vyloženě o gin, do našeho výběru jsme zařadili i několik Sloe Ginů. Mezi nimi to na celé čáře vyhrál Bathtub Sloe Gin. Zaujal nás již svým atypickým balením. Tvarem láhev připomíná spíše rum a etiketa ze starého papíru je umístěna po celém povrchu láhve. Jedinečný není jen design, ale také chuť a aroma. Po přivonění vás skoro omámí teplá vůně hřebíčku, marcipánu, skořice a pochopitelně také jalovce. V chuti dominují trnky a mandle, ale poznáte také skořici a slabý náznak vanilky. Ani tohle nám jako klasický gin nepřipadlo, je to vlastně likér, ale dobrůtka to tedy je. Tak ať vás nepřekvapí, že není čirý.

Český gin – na ty vyrobené u nás nesmíme zapomínat

Gin OMG Žufánek

Při testování jsme narazili hned na 2 české giny, které nás nesmírně zaujaly. Prvním z nich je Žufánek OMG gin. Tento suchý gin londýnského typu se pyšní, stejně jako ostatní destiláty této značky, opravdu dobrou kvalitou. Obsahuje rozmanitou směs bylinek a plodů, mezi nimiž jsou i typicky české suroviny, jako jsou meruňky či extrakt z lípy. Jalovec je sice velmi dominantní, ale spolu s ostatními přísadami vytváří dokonalou harmonii, kterou každý milovník ginu beze sporu ocení.

Český gin OMG Žufánek
OMG Gin Žufánek

Růžový gin – Ibal Gin

Z České republiky pochází také další nesmírně populární gin. Růžový gin alias Ibal gin má nezaměnitelnou barvu inspirovanou stejnojmenným práškem. Ibalgin Gin možná trochu klame svou barvou, která leckterého ginového fandu možná odradí. Ve skutečnosti se ale jedná o velmi slušný džin s vyváženou chutí. Destiluje se ze stejných surovin jako tradiční suché giny. Díky své unikátní barvě se skvěle hodí do koktejlů. Tento gin zaručeně rozjede každou párty.

Růžový gin
Ibalgin Gin

Jak vybrat gin

Ačkoli by se mohlo zdát, že džin nepatří mezi nejširší kategorii destilátu, existuje poměrně velké množství druhů a typů. Níže vám je ve zkratce představíme a prozradíme vám i něco málo o jeho historii a výrobě.

Jak vybrat gin

Původ a výroba ginu

Gin je destilát ochucený bobulemi jalovce a dalšími bylinami či ovocem. Základní surovinou pro výrobu pálenky je povětšinou obilí či víno. K pálence se přidá jalovec a další přísady, díky kterým gin získá požadovanou chuť a aroma. Jednotlivé palírny používají rozdílné suroviny. Nejčastěji se jedná o citrony a pomerančovou kůru, ale třeba i kořen petržele.

Gin patří mezi nejstarší pálenky. Jeho historie se datuje k samotnému vzniku destilátů. Gin má své kořeny ve Francii a v Holandsku. Právě druhá jmenovaná země dala tomuto nápoji jméno. Slovo gin je totiž odvozeno od holandského pojmenování pro jalovec – jenever. Pod tímto názvem se v Evropě gin využíval nejprve k medicínským účelům. Sloužil k léčbě dny, žlučových kamenů či žaludečních potíží a nevolnosti.

Za zmínku stojí také historie ginu v Anglii. Nejprve byl tento nápoj politiky i umělci velmi propagován. Jednalo se totiž o náhradu francouzské brandy, což vzhledem k napjatým vztahům těchto dvou velmocí v průběhu 18. století, přišlo víc než vhod. Produkce a prodej ginu zpočátku nebyl nikterak omezen a jeho obliba tak začala rychle stoupat.

Na (možná až příliš velkou) popularitu ginu vláda odpovídala sérií zákonů, které de facto znemožnily výrobu a prodej ginu. Ginové šílenství, jak je toto období označováno, kritizovali také spisovatelé či malíři. Asi nejznámější je obraz Gin Lane od Williama Hogartha, který zobrazuje ulici plnou zpustlých alkoholiků. Zákony a omezení vyvolaly velké nepokoje, a vláda tak brzy zákony pozměnila a restrikce zmírnila.

Nejlepší giny
Zdroj: Wikipedia

Druhy ginu

Genever

Genever je nejstarší druh ginu. Jeho kořeny sahají až do 16. století. Jak možná napoví samotný název, tento gin pochází z Holandska. Základní destilát se nevyrábí z obilí, ale vína. Díky tomu je výsledná pálenka mnohem aromatičtější a má výraznější chuť. Hlavní rozdíl je, že oproti jiným ginům není jalovec tou nejdominantnější přísadou. Giny Genever mívají lehce nasládlou chuť.

Dry London Gin

Tento typ ginu se vyrábí po celém světě, není pravda, že by musel pocházet pouze z Londýna. Jedná se o jeden z novějších druhů ginu. Pro jeho výrobu se totiž používá sloupcová destilační soustava. Díky ní je výsledná pálenka čistější a obsahuje větší procento alkoholu. Dry London Gin je nejrozšířenějším typem ginu. Pokud si v baru objednáte Martini či Gin Tonik, téměř vždy dostanete Dry Gin.

Jalovec je hlavní a nejvíce dominantní přísadou. Hojně se používá také citronová kůra, jež dodá svěží chuť i vůni. Další charakteristikou Dry Ginu je absence přidaných sladidel. Všechna chuť i aroma se získává pouze destilací přírodních surovin, jako jsou rostliny a jejich plody. Pořídit můžete i sladký Dry Gin. Ten kromě jalovce obsahuje také lékořici.

Old Tom Gin

Další druh ginu s dlouhou historií. Old Tom navazuje na tradici pálenek z dob, kdy byl gin nesmírně oblíbený nápoj a vyráběl se všemožnými způsoby i podomácku. Někdy se mu také přezdívá gin z vany, neboť právě ve vaně často vznikal. Kvalita a zejména chuť takového destilátu nebyla pochopitelně příliš valná. Proto se do něj často přidávala lékořice a jiná sladidla. Současné giny Old Tom se s lékořicí již destilují. Jsou tedy příjemně sladké a mají plnou chuť. Skvěle se hodí jako základ do koktejlů.

Plymouth Gin

Tento typ ginu je narozdíl od všech ostatních pevně spjat s jedním místem. Vyrábí jej pouze palírna ve stejnojmenném městečku v jihozápadní Anglii. Jedná se o prémiový gin s dlouholetou tradicí. Svou slávu získal především díky populární knize koktejlových receptů Savoy Coctail Book, kde je zmíněn ve 23 receptech na ginové koktejly.

Svou chutí je velmi podobný Dry London Ginu. Je o poznání méně sladký. Má silnější citrónové aroma i chuť, a naopak jalovec je méně dominantní. Perfektně vynikne v hořkých koktejlech, jako je martini nebo negroni.

Sloe Gin

Navzdory svému názvu se ve skutečnosti nejedná o gin. Sloe gin je likér, k jehož výrobě je zapotřebí gin a trnky. Tento nápoj si lze poměrně snadno vyrobit také doma. Narozdíl od ostatních ginů není čirý, ale má tmavě červenou barvu. Jeho aroma i chuť je velmi výrazná. Nejvýraznější jsou ovocné a květinové tóny, kdežto jalovec často není téměř cítit. Vzhledem k přidanému cukru je také mnohem sladší než jiné typy ginu.

Jak pít gin

Pochopitelně existuje hned několik různých způsobů, jak si vychutnat dobrý gin. Základním ukazatelem je kvalita a druh ginu. Pokud vlastníte prémiový gin, zkuste si jej upíjet jen tak čistý. Do sklenky můžete přidat i pár kostek ledu či plátek limetky. Jeden z nejznámějších způsobů je Gin Tonik. Také tento drink lze ozdobit plátkem citrónu či limetky.

Velmi zajímavou chuť získáte, když do sklenky s tonikem přidáte okurku. Možná to zní jako zvláštní kombinace, ale okurka skvěle zvýrazní chuť jalovce i dalších přísad. Kvalitu ginu pak můžete ocenit mnohem lépe. Zapomenout nesmíte také na světoznámé martini. Pokud preferujete sladší variantu, kromě suchého vermutu přidejte také sladký.

Jak pít gin

Gin není nic pro vás? Nevadí. Mrkněte na další naše články. Testovali jsme pro vás různé druhy destilátů a hledali ty nejlepší. Podívejte se, jak dopadli slavné i méně slavné Rumy v našem testu. Ochutnávky Whisky a Tequily jsme si všichni opravdu užili, za to při hledání nejlepšího Absintu slabší kusy odpadly. Pochopitelně jsem nemohli opomenout ani tuzemské poklady a testovali jsme pro vás i Slivovice a Hruškovice. Mrněte, jak nám chutnaly.

Přehledně jsme to shrnuli do článku nazvaném nejlepší alkoholické nápoje. Postupně ho doplňuje podle toho jak ochutnáváme.