Digestiv – kdy se podává a jak se pije

Co je lepší než kávička na slehnutí? Kvalitní digestiv přece! Objevte kouzlo digestivů a nabídněte svým hostům lahodný destilát, na který budou ještě dlouho vzpomínat. V následujícím článku se dozvíte, čím jsou digestivy jedinečné i jaké druhy alkoholu mezi ně patří. Vyzkoušeli jsme pro vás bezpočet hořkých i sladších alkoholických nápojů. Nám se nejlépe osvědčil prémiový koňak Rémy Martin VSOP. Jaký digestiv si vyberete vy?

Digestiv je tečka na závěr, aperitiv sklenka na úvod. Jaký je mezi nimi rozdíl? Na to jsme se blíže podívali v našem článku: Aperitiv a digestiv. Následně jsme hledali ty nejlepší aperitivy. Které nám opravu chutnali, se dozvíte zde. A pro ty z vás, kteří alkoholu příliš neholdují, jsme připravili velký test nealkoholických vín. Přesvědčte se sami, zda mají, co nabídnout.

Rémy Martin VSOP – Francouzský digestiv

francouzský koňak Remy Martin

Když koňak, tak ten nejlepší! Rémy Martin VSOP je prémiový francouzský koňak se svůdnou květinovou vůní a jemnou ovocnou chutí. Označení VSOP (Very Superior Old Pale) napovídá, že se jedná o vyzrálou brandy, jež zrála v sudech z dubového dřeva. Pro výrobu koňaku Rémy Martin se využívají pouze ty nejkvalitnější hrozny z dvou regionů v oblasti Cognac. Po dvojnásobné destilaci pálenka odpočívá v sudech z francouzského dubu Limousine. Láhev koňaku Rémy Martin VSOP obsahuje blend více než 200 eaux-de-vie (pálenky z vína) se stářím od 4 do 15 let. Tento koňak je perfektním digestivem, neboť jeho lehká a ovocná chuť osloví i širší veřejnost, nejen zkušené milovníky kvalitních brandy.

Jägermeister – Hořkosladký bylinný likér

Jägermeister

Kdo by neznal ikonickou láhev s jelenem? Tento bylinný likér ze sousedního Německa patří mezi nejoblíbenější destiláty, a to nejen u nás. Své místo si našel na více než 140 trzích po celém světě. Jägermeister obsahuje pouze přírodní ingredience, žádnou chemii. Jeho jedinečná hořkosladká chuť je výsledkem 6týdenní macerace celkem 56 pečlivě vybraných bylin, kořenů a květů. Než likér putuje do láhve, nejprve celý rok odpočívá v sudech z dubového dřeva. Kromě bylinek v chuti tohoto digestivu poznáte také citrusy. Kvalitu Jägermeisteru nejlépe oceníte v namražených panácích či ve větší sklence spolu s ledem. Pokud patříte mezi milovníky jelena, pak si nenechte ujít Jägermeister MANIFEST, superprémiový likér s extra porcí bylinek.

Grand Marnier Cordon Rouge  – Sladký digestiv pro dámy

Sladký  Grand Marnier Cordon Rouge

Ne všechny dámy holdují hořkým bylinným digestivům. Pokud hledáte kvalitní digestiv pro ženy, vsaďte na sladký likér Grand Marnier Cordon Rouge. Tento znamenitý digestiv pochází z Francie a vznikl spojením prémiových koňaků a ovoce. Jemný koňak s vyšším obsahem alkoholu a sladké tropické pomeranče se perfektně doplňují. Přesto, že se jedná o sladký likér, rozhodně nečekejte žádný tlamolep alá vaječňák. Digestiv Grand Marnier Cordon Rouge je vytříbený likér s elegantní sladkou chutí a příjemným nahořklým závěrem. Podávat jej můžete jen tak, na ledu či v koktejlu. Své místo najde i v kuchyni, a to nejen při přípravě legendární omáčky na palačinky Crépe Suzzete.

Amaro Averna – Italský aperitiv

Italský digestiv amaro

Nejen Francouzi se vyznají v digestivech. Averna je tradiční italský bitter původem ze Sicílie. Patří mezi takzvané Amaro likéry, které jsou výlučně spjaty s Itálií. Bylinný likér Averna se může pochlubit nejen velmi dobrou chutí, ale patří mezi perfektní digestivy. Jedinečná kombinace bylinek podporuje trávení a zároveň má prokazatelné léčivé účinky. Ve sklenici můžete obdivovat jeho jasnou barvu připomínající jantar. Potěší výraznou citrusovou vůní a plnou chutí, jež v závěru přechází do hořkých tónů. Likér Amaro Averna si můžete vychutnat v degustační sklence s ledem či bez, ale hodí se také pro přípravu lahodných koktejlů.

Taylor’s Fine Tawny Port – Skvělá dezertní víno

portské víno

Ačkoliv je vhodné digestiv podávat až po sladké tečce, k čokoládovým dezertům se skvěle hodí portské víno Taylor’s Fine Tawny Port. Ve společnosti sladkých dezertů perfektně vynikne bohatá a plná chuť tohoto elegantního fortifikovaného vína. Po nalití do sklenky vás doslova omámí jeho svůdná vůně, v níž hlavní roli hrají hrozinky, sušené švestky a koření. Chuť je neuvěřitelně komplexní a velmi dobře vyvážená. Přesto, že v ní poznáte sladké tóny jahodového džemu, karamelu i čokolády, rozhodně nelze říct, že by se jednalo o přeslazené víno. Zkuste při další příležitosti svým hostům nabídnout portské víno Taylor’s. Garantujeme vám, že si jej zamilují nevinaři i milovníci kvalitních vín.

Jak vybrat digestiv?

Aby byl digestiv skvělou tečkou za perfektním večerem, je třeba jeho výběru věnovat dostatek pozornosti. Současná nabídka je nesmírně široká. Máme tedy opravdu z čeho vybírat. Chcete vědět, co se pije jako digestiv? Na následujících řádcích se podíváme na různé druhu alkoholu, které se hodí podávat jako digestiv.

Co je digestiv?

Pod pojmem digestiv se rozumí alkoholický nápoj podávaný na závěr hostiny. Digestivy jsou povětšinou hořké, ale řadíme sem i sladší nápoje, jako jsou například portská vína. A jaký je účel digestivů? Tyto nápoje napomáhají lepšímu a rychlejšímu trávení. Vybrané digestivy, zejména bylinné likéry jako je Becherovka, navíc obsahují bylinky, které trávení ještě více povzbudí a mohou pomoci uklidit rozbouřený žaludek.

Sklenka s přípitkem

Že hořká chuť podporuje trávení je všeobecně známo. Jen málokdo však ví, proč tomu tak je. Lidský organismus hořkou chuť spojuje s jedem. Hořkost je tedy pro náš trávicí trakt signálem, že je třeba urychlit trávení a zbavit tak tělo nebezpečné látky. Z tohoto důvodu se valná část digestivů může pochlubit ikonickou nahořklou chutí.

Kdy se podává digestiv?

Lámete si hlavu, zda po obědě podávat kávu či digestiv? Digestiv se servíruje zpravidla po posledním chodu hostiny, nejčastěji po dezertu. Vybrané digestivy, jako například portské víno, je však možné podávat spolu s dezertem. Pokud zvolíte jiný druh alkoholu, doporučujeme vám k dezertu nabídnout kávu a teprve po ní, v samém závěru hostiny, digestiv.

Jaké jsou druhy digestivů?

Digestivem se může stát celá řada alkoholických, ale i nealkoholických nápojů. Většina z nich má své kořeny v Evropě, což je dáno historickou tradicí. Evropané si totiž velmi rádi dopřávali (a stále dopřávají) bohaté večeře o několika chodech. Přestože tato tradice na jiných kontinentech chybí, či není tak silná, výroba digestivů se přesunula i do takových zemí, jako jsou Spojené státy americké. Níže vám představíme základní druhy digestivů a jejich způsob podávání.

Sherry

Sherry a portská vína patří mezi fortifikovaná vína, která vám poslouží jako aperitiv i digestiv. Je však třeba vědět, po jakém druhu sáhnout. Suchá sherry skvěle poslouží jako aperitiv na začátku hostiny, kdežto sladké sherry je vynikajícím závěrem. Pokud hledáte digestiv pro dámy, pak je krémové sherry trefou do černého. Za naši redakci doporučujeme Don Zoilo Pedro Ximenéz 12y.

digestiv druhy

Portské víno

Vedle nešlápnete ani s portským vínem. Ta patří mezi nejoblíbenější digestivy, neboť se perfektně hodí zejména ke sladkým dezertům. Pokud se rozhodnete pro portské, vybírejte z červených variant. Poslouží vám jak svěží ruby, tak vyzrálé a hutné tawny. Sladká a výrazná chuť portského vína vynikne především ve společnosti čokoládových dezertů a krémových sýrů. Za vyzkoušení rozhodně stojí například Kopke Fine Tawny Porto.

Bitter

Pojem bitter je pomalu stejně široký jako pojem digestiv. Jako bitter jsou označované destiláty z celého světa, jež se vyznačují výrazně hořkou chutí. Některé bittery je vhodné podávat spíše na začátku večera, jiné představují ideální tečku za dobrým jídlem. Itálie dala světu nejen lahodné aperitivy v podobě ikonického Aperolu a Campari, ale stojí za zrodem i celé řady vynikajících digestivů. Lahodným italským digestivem je amaro. Jedná se o hořký destilát z bylinek. Mezi nejoblíbenější značky patří celosvětově uznávaná Averna či Ramazzotti.

Vyzrálý alkohol

Nejen fortifikovaná vína a bylinné destiláty mohou být dobrým digestivem. Tuto roli bez problému zastane také kvalitní whisky, brandy či stařená tequila. Co whisky kvalifikuje jako digestiv, je vyšší obsah alkoholu. Destiláty s vysokým procentem alkoholu aktivně podporují, a především zrychlují trávení i tvorbu trávicích šťáv. Dejte si po jídle jednu zdravotní skleničku skotské Balvenie Double Wood a uvidíte sami.

nejlepší digestiv

Tequila je často vnímána jako pití na rychlou opici. Tento poklad z Mexika však může být mnohem víc než jen panák, po kterém se zašklebíte. Vyzrálé tequily Anějo, jež po destilaci zrají v sudech z dubového dřeva minimálně jeden rok, se perfektně hodí pro zakončení hostiny či večírku. Ale pozor, pokud hostům nabídnete Don Julio Tequila Anejo, je možné, že tento vytříbený destilát zastíní všechny předešlé chody.

Když se řekne digestiv, nemůže zapomenout na brandy a koňaky. Zajímá vás, jaký je mezi těmito destiláty rozdíl? Pak mrkněte na náš článek nejlepší brandy, kde to vysvětlujeme. Koňak patří mezi nejznámější a nejoblíbenější francouzský aperitiv. Jedná o pálenku z vinných hroznů, které pocházejí pouze z okolí francouzského města Cognac. Po destilaci tento nápoj ještě několik let zraje v dubových sudech, nejčastěji po sherry. To dodá koňaku lahodné aroma i mírně sladkou ovocnou chuť. Velké popularitě i mimo Francii se těší především Hennessy a Rémy Martin.

Likéry

Přesto, že hořká chuť hraje při trávení zásadní roli, ne každý digestiv nutně musí být hořký. Velkou oblibu si získaly také sladké destiláty, jako je višňové maraschino nebo citronové limoncello. Tyto ovocné likéry jsou skvělým řešením, pokud hledáte dobrý digestiv pro ženy. Za vyzkoušení rozhodně stojí také likér Grand Marnier s omamným pomerančovým aroma.

Bylinné destiláty

Tradičním digestivem jsou také destiláty z bylinek. Jejich hořká chuť a bylinné složení z nich činí přímo ideálního pomocníka na trávení. Českým digestivem číslo jedna je bezesporu Becherovka. Spojení 22 bylin a vody z karlovarského pramene si získalo cestu do srdcí milionů konzumentů po celém světě. Vynikající bylinné likéry vyrábějí také naši sousedé. Jako digestiv se perfektně hodí i německý Jagermeister či Tatranský čaj ze Slovenska.

digestiv bylinný likér

Nealkoholický digestiv

Rádi byste svým hostům, kteří alkoholu neholdují, nabídli digestiv? Kromě kávy, která by se však správně měla podávat spolu s dezertem ještě před digestivem, jim zkuste nalít jednu z nealkoholických verzí. Výbornou alternativou jsou bylinné likéry bez alkoholu jako je Gnista Pelyněk, Lyre’s Amaretti anebo TheBitterNote. Tyto nealko likéry však u nás nejsou příliš k dostání. Stejnou službu vám udělá například i tonic či zázvorová limonáda.

Jak se pije digestiv?

Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Přesto podávání digestivu není žádná věda. Způsob servírování se totiž vždy odvíjí od vybraného druhu alkoholu. Pokud doma nemáte sklenice přímo určené na portské, poslouží vám sklenky na bílé víno. Kvalitu dobré whisky oceníte nejlépe z tradiční whiskovky. Přesto, že bylinné likéry můžete jednoduše nalít do takzvaného panáka, mnohem více si je vychutnáte v sherry sklence či ve sklenici na whisky. Brandy, whisky ale i sherry můžete podávat v degustačních sklenkách. Jedná se o sklenice se širokým dnem, která se nahoře zužuje. Tento tvar umožňuje plné rozvinutí vůně, která následně zůstane ve sklence a neuteče ven.


Nevíte, jaký alkohol nachystat na párty či narozeninovou oslavu? Záleží na mnoha okolnostech, ale aperitiv a digestiv by neměl chybět. A co dalšího? Zkuste se inspirovat ve článku nejlepší alkoholické nápoje, kde jsme jednotlivé druhy seřadili a popsali. Od rumů po slivovici a k tomu i koktejly a další nápady.