Nejlepší hruškovice

Patříte mezi milovníky kvalitních ovocných pálenek? Pak vás jistě zaujme náš velký test hruškovic. Zjistěte, která nám chutnala nejvíce a podle čeho vybírat dobrou hruškovou pálenku.

recenze nejlepších hruškovic

Hruškovice je bezesporu jednou z nejoblíbenějších ovocných pálenek v Čechách i Moravě. Na následujících řádcích vám destilát představíme blíže. Kromě výroby a tipů, jak si hruškovici správně vychutnat, vás seznámíme s těmi nejlepšími hruškovicemi současného trhu.

Fassbind Vielle Poire 

Hruškovice Fassbind Vieille Poire

Jednoznačným vítězem našeho testu je prémiová hruškovice Fassbind Vielle Poire. Jejím domovem je Švýcarsko, kde se vyrábí již dlouhá léta podle tradičního, domácího receptu. Základ destilátu tvoří pečlivě vybrané hrušky, které jsou pozvolna destilovány. Svou výjimečnou chuť tato pálenka získá díky zrání v sudech z dubového dřeva. V nich odpočívá 10 až 18 měsíců.

Vyzrálý destilát je spolu se sušenými hruškami umístěn do dřevěných kádí. Zde se přidává také 100% přírodní hruškový výtažek, který pálence dodává sladší ovocnou chuť. Tento specifický výrobní proces zajišťuje vskutku unikátní, jemnou chuť a neodolatelné aroma.

Žufánek Hruškovica z dubového sudu

Hruškovice Žufánek

Za vynikající hruškovicí nemusíte do zahraničí. Královnou české produkce je bezesporu Žufánek Hruškovica z dubového sudu. Na první podle vás zaujme krásnou zlatou barvou. Lihovar Žufánek patří již po několik let mezi přední výrobce kvalitních pálenek. Hruškovice obsahuje pouze hruškový destilát a vodu. Žádný líh či přidané barvivo.

Hrušky pocházejí z jejich vlastních sadů, destilérka má tedy pod kontrolou kompletní výrobní proces. Díky tomu může zaručit maximální kvalitu každé láhve. Hruškovica z dubového sudu byla vypálená již v roce 2017. Od té doby odpočívala v sudech z francouzského bílého dubu. Zráním získala hruškovice nejen svou krásnou barvu, ale i bohatší chuť a plnější aroma.

Baron Hildprandt Ze zralých hrušek

Hruškovice Baron

Další tuzemská hruškovice, kterou jsme si zamilovali, je Baron Hildprandt Ze zralých hrušek. Tato lahůdka z jihočeského lihovaru vyniká svou nasládlou chutí a skvělým aroma. Její výjimečná chuť je výsledkem trojnásobné destilace a staření v dubových sudech. V těch destilát odpočívá 2 až 3 měsíce.

Pokud dáváte přednost sladším nápojům, pak je hruškovice Baron správná volba. V chuti i vůni dominují zralé hrušky. Chuť je skutečně jemná, stejně jako zakončení. Jako negativum vidíme, že hruškovice kromě destilátu obsahuje také líh. V chuti však není vůbec znát.

Anton Kaapl Hruškovice Williams 

Hruškovice Williams

Mezi špičkové pálenky rozhodně patří také hruškovice Williams z palírny Anton Kaapl. Mezi hlavní přednosti, kromě exkluzivní chuti, patří její složení. Hruškovice Williams totiž obsahuje pouze destilát z hruškového kvasu a vodu. Nenajdete zde žádné barvivo, líh ani dochucovadla. Od ostatních hruškových pálenek ji odlišuje také opravdu dlouhý ocas. Výbornou chuť této hruškovice bude cítit ještě hodně dlouho.

Pálénky z destilérky Anton Kaapl se vyznačují jemností, jež je výsledkem vytříbeného destilačního procesu. Pokud hledáte kvalitní hruškovici za rozumnou cenu, pak s hruškovicí Williams vedle rozhodně nešlápnete.

R. Jelínek Hruškovice Williams

Hruškovice Jelínek

V našem velkém testu hruškovic pochopitelně nemohl chybět zástupce z proslulé české palírny Rudolf Jelínek. Hruškovice Jelínek je skvělým řešením, pokud hledáte dobrou pálenku za výhodnou cenu. Domovem této hruškovice je slunné Chile. Právě zde totiž rostou sladké a šťavnaté hrušky odrůdy Williams, která dala jméno této pálence.

Hruškový kvas podstoupí trojnásobnou destilaci, jež zaručí jemnost a zároveň umožňuje zachování ovocné chuti i vůně. Výsledný destilát sice nezraje v dřevěných sudech, ale během přepravy přes oceán odpočívá v ocelových nádržích. Její chuť i vůně se tak ustálí a mnohem více vynikne. Těm náročnějším doporučujeme ochutnat Hruškovici Williams Kosher, která se pyšní certifikátem americké Ortodoxní Unie.

Jak vybrat hruškovici

Pokud chcete něco víc než se jen opít, pak vám doporučujeme výběru hruškovice věnovat dostatečný prostor. Není totiž pálenka jako pálenka. Jestliže si chcete opravdu pochutnat, pak byste měli vědět, podle čeho vybírat.

Jak se vyrábí hruškovice

Než se pustíme do parametrů, podle nichž lze vybírat, zastavme se na chvilku u výrobního procesu. Způsob výroby nám totiž o kvalitě hruškovice hodně napoví. Ačkoliv by se mohlo zdát, že vyrobit hruškovici zvládne snad úplně každý, stvořit opravdu kvalitní destilát však vyžaduje opravdový um. Stejně jako u jiných pálenek a alkoholu obecně, poctivá práce je tím nejlepším receptem.

Základní surovinou jsou pochopitelně hrušky. Pro výrobu se nejčastěji používá odrůda Williams. Jedná se o letní druh hrušky původem z Anglie. Vyznačuje se sladkou, lehce navinulou chutí. Na výrobu 1 litru kvalitní pálenky obvykle padne okolo 10 až 14 kg hrušek. Výjimečnost nápoje začíná již při výběru hrušek. Ty nejlepší destilérky plody třídí ručně a do sudů míří jen ty nejlepší kousky.

Jak se vyrábí hruškovice
Hruška Williams

Podrcené hrušky kvasí v uzavíratelné nadobě zhruba 100 dní. Kvas je potřeba neustále kontrolovat. Hlídá se především přítomnost plísně. Kvalitní a dobrý kvas je totiž základ každé lahodné pálenky. Hotový kvas následně putuje do palírny. Palírny přístupné pro veřejnost nejčastěji pálí hruškovici na 49 stupňů pro uchování ovocné chuti. Profesionální destilérky mají své vlastní, unikátní postupy. Výsledná pálenka často pak ještě několik měsíců odpočívá v dřevěných sudech.

Složení a viskozita

První, na co byste se při výběru hruškovice měli zaměřit, je složení nápoje. Kvalitní a poctivá pálenka by měla obsahovat pouze hruškový destilát a vodu. Prvotní destilát vzniklý pálením mívá příliš vysoké procento alkoholu, proto je třeba jej zředit vodou. Jestliže na etiketě najdete také líh, poohlédněte se po jiné láhvi. Takové pálenky totiž kromě hruškového destilátu obsahují také méně kvalitní pálenku z jiného ovoce.

Při degustaci se můžete zaměřit také na viskozitu nápoje. Při pomalém kroužením sklenkou si lze všimnout, jakým způsobem pálenka ulpívá na stěnách sklenice. U kvalitních hruškovic s vysokou viskozitou alkohol stéká velmi pomalu. Kvalitu nápoje lze odhadnout i promnutím hruškovice mezi palcem a ukazováčkem. Tuto metodu obvykle používají opravdoví znalci pálenek.

Jak se pije hruškovice

Možná se divíte, proč tomuto tématu vůbec věnuje prostor. Vždyť stačí vzít láhev z lednice, nalít si panáka a kopnout ho do sebe. Žádná věda, že? Opravdu kvalitní hruškovici se vyplatí si pořádně vychutnat. O teplotě, při které by se hruškovice měla podávat, se vedou diskuze. Někteří znalci tvrdí, že nejlépe chuť vynikne při pokojové teplotě, jiní radí hruškovici vychladit. Letní druhy ovoce svou chuť nejvíce rozvinou při nižších teplotách.

Co se sklenky týče, klasický panák jistě postačí. V případě, že chcete kromě chuti ocenit také vůni a viskozitu, doporučujeme vám sáhnout po širší sklence s užším hrdlem. Ve spodní části skleničky může hruškovice dobře dýchat a uvolněné aroma je mnohem intenzivnější díky úzkému hrdlu.

Jak pít hruškovici

Hruškovice ve světe

Hruškovice je velmi populární nejen u nás a na Slovensku, ale zamiloval si ji bezpočet lidí po celém světě. V zahraničí často nese označení hrušková brandy a nejčastěji se využívá jako základ lahodných koktejlů. Lákavě zní například Pear Champagne, který je spojením šampaňského a hruškovice. Pro letní osvěžení se perfektně hodí hruškovice a tonik. Hrušková brandy je součástí také variací spousty koktejlů, jako je Sidecar či Martini.

Domácí hruškovice

Máte na zahradě hrušeň a nevíte, co s úrodou? Zkuste si vyrobit domácí hruškovici. Kvas připravíte poměrně snadno, je však potřeba mít na paměti několik základních pravidel. Tím nejdůležitějším je výběr správných plodů. Do kvasu patří pouze zralé či přezrálé hrušky, naopak nahnilé či červivé plody tam nikdy nedávejte. Hrušky důkladně omyjte a nakrájejte na menší kousky. Do velkých kusů kvasinky neprostoupí a kvas tak nebude dostatečně silný.

Zvolte vetší, uzavíratelnou nádobu. Tu pečlivě vymyjte a vypláchněte, aby na stěnách či dně nezůstaly zbytky saponátu. Kvas nikdy nedávejte na přímé slunce. Nechte jej po dobu zhruba 100 dní kvasit při pokojové teplotě. Po pár dnech se na povrchu začne utvářet takzvaná deka, jejímž úkolem je kvas chránit. Proto kvas nikdy nemíchejte. Pravidelně kontrolujte její stav, pozornost věnujte především plísním. V momentě, kdy se začne deka propadat, je potřeba ji odstranit. Hotový kvas krásně voní a výsledná šťáva by neměla být sladká. Pozor ale na „přičuchnutí“ v průběhu kvašení, to vašemu nosu neprospěje.

Destilaci rozhodně přenechte odborníkům a navštivte jednu z veřejně dostupných palíren. Pokud si nejsem jisti, zda byste dokázali kvalitní kvas připravit sami, některé palírny vám rády pomohou i s přípravou kvasu. Výslednou pálenku nechte ještě pár měsíců uležet na tmavém a suchém místě.


Kromě oblíbené hruškovice jsme se v redakci zaměřili i na další druhy destilátů. Ochutnali jsme Rumy z Karibiku a jiných krajin, slavné i méně slavné Whisky či exotické Tequily. Ti odvážnější z nás se pustili do ochutnávky Absintů. A zapomenout jsme nemohli ani na Slivovice.

Nejste si jisti, který alkohol je pro vás to pravé. Mrkněte na nás článek nejlepší alkoholické nápoje a poznejte blíže oblíbené světové destiláty. Pro ty z vás, kteří dávají přednost koktejlům, jsme připravili velkého průvodce míchanými nápoji.