Mě nenalejvej, já si dám jen vodu. Vsadíme se, že tuhle větu jste už jako hostitel slyšeli už mockrát. A možná jste ji někdy i sami pronesli. Alkohol je fajn, nesnažíme se tu o nějakou propagaci nebo prohibici. Z mnoha různých důvodů však alkohol není volbou pro každého. V těchto případech skvělou alternativu představuje nealkoholické víno. Jsou tato vína pitelná, nebo se jedná Rychlé špunty v balení pro dospělé?
EINS-ZWEI-ZERO Sparkling Riesling
Svěží chuť jablekSvěží nealko sekt s chutí čerstvých jablek a dlouhým suchým závěrem.
Vintense Merlot
Suchý závěr s chutí tříslovinLehká, jemně nasládlá chuť připomínající mladé víno a vynikající suchý závěr s chutí tříslovin a pecek hroznů.
Carl Jung Rosé
Jemně perlivéLehká vůně jahod a jemně perlivá chuť zralého ovoce. Nevýrazný závěr bez kyselinky.
Carl Jung Chardonnay
Květinové aromaSvěží nealkoholické víno se svůdnou květinovou vůní a sladkou chutí bez tříslovin.
Nejen pro ty z vás, kteří na dobré víno s obsahem alkoholu prostě nedají dopustit, jsme připravili test portských vín. Dozvíte se, čím je toto fortifikované víno výjimečné i která vína rozhodně musíte ochutnat. Kromě portského jsme pro vás ochutnali také sherry a vermuty. Tyto tradiční aperitivy jsou mnohem víc než jen sklenka na uvítanou.
Eins-Zwei-Zero Sparkling Riesling – svěží nealko sekt
Hledáte nealkoholické šumivé víno? Pak vám doporučujeme vyzkoušet sekt Eins-Zwei-Zero Sparkling Riesling. Nejprve vás potěší příjemným aroma sladkého ovoce a jemnou vůní květin. Oproti šumivým vínům s alkoholem vás možná trochu překvapí výrazně sladší chuť. Poznáte v ní zejména jablka; čerstvá a křupavá jablka. V případě nealko vín a sektů je totiž hlavním nositelem vůně i chuti právě cukr. Čím se však tento šumivý Ryzlink blíží alkoholickým vínům, je jeho dlouhý a suchý závěr. Přestože sladká paleta chutí připomíná spíše jablečný mošt, v závěru je nealko Eins-Zwei-Zero jednoduše víno. Svěží a voňavé víno, které i bez kapky alkoholu prostě má, co nabídnout.
Vintense Merlot – nealkoholické víno se suchým závěrem
Takzvaný ocas dokáže leckdy zkazit celkový dojem i jinak velmi dobrého vína. V případě nealko vína Vintense Merlot je tomu přesně naopak. Kombinace málo výrazné vůně a jemné, lehce nasládlé chuti zkušené milovníky kvalitních vín příliš neosloví. Avšak suchý závěr, v němž dominují třísloviny a chuť hroznových pecek, je trefa do černého. Výrazný závěr vám dovolí na moment zapomenout, že v ruce vlastně nedržíte alkohol, ale povedené dealkoholizované víno. Také svým elegantním balením a tmavě rubínovou barvou se Vintense Merlot vyrovnám alkoholickým variantám.
Carl Jung Rosé – jemně perlivé růžové nealkoholické víno
Růžové víno se skvěle hodí na teplé letní dny, ale vychutnat si jej můžete prakticky kdykoliv. Dealkoholizované růžové značky Carl Jung je poměrně povedené víno bez alkoholu. Potěší svou přírodní barvou bez barviv a chemie i svou jemnou vůní jahod. Při prvním ochutnání vás možná trochu zarazí nezvykle sladká chuť. U nealko vín je totiž nositelem chuti cukr, nikoliv alkohol. S každým dalším douškem však víno chutná lépe a lépe. Carl Jung Rosé je jemně perlivé, což perfektně podtrhuje jeho svěží charakter. Závěr je poněkud nevýrazný, ale zkušení vinaři v něm jistě objeví slabší kyselinku i tradiční chuť tříslovin.
Carl Jung Chardonnay – ovocné osvěžení nealkoholické víno
Při testování nealkoholických vín jsme nezapomněli ani na bílé varianty. Vyzkoušeli jsme pro vás nealko Chardonnay značky Carl Jung. Toto vinařství stojí za zrodem prvních nealkoholických vín. Pomocí sofistikované metody vakuové destilace se Carlovi Jungovi povedlo z vína odstranit alkohol a zároveň uchovat všechny aromatické látky. Dealkoholizované Chardonnay představuje zajímavou alternativu k alkoholickým nápojů. A to i přesto, že se nemůže pochlubit výrazným a suchým závěrem, který leckdy zachrání celkovou chuť u nealko vína. Získá si vás podmanivou vůní květin a ovoce. Chuť vína je překvapivě plná a komplexní. Dominují v ní především ovocné tóny, zejména citrusy a zelená jablka. Kyselinky a třísloviny však téměř chybí, díky čemuž má toto nealkoholické Chardonnay blíže k hroznovému džusu než k tradičnímu vínu.
Jak vybrat nealko víno?
Nealkoholické verze oblíbených alkoholických nápojů mají leckdy vskutku pošramocenou pověst. Jistě i vy už jste někdy slyšeli větu Birell prostě není pivo. Od nealkoholických nápojů prostě nelze očekávat, že budou chutnat úplně stejně jako varianty s alkoholem. Přesto, pokud výběru nápoje věnujete dostatek pozornosti, můžou být nealko vína skvělou alternativou.
Historie nealkoholického vína
Ještě, než se podíváme na způsob výroby nealko vín, zastavme se na chvíli u původu tohoto nápoje. První víno bez alkoholu spatřilo světlo světa již v roce 1869. Za jeho zrodem stojí americký lékař a kněz Evangelické metodistické církve Thomas Bramwell Welch. Jelikož se metodisté vyznačují odmítavým postojem k alkoholu, Welch se rozhodl najít nealkoholickou variantu mešního vína.
Thomas Welch přišel na způsob, jak vyrobit víno bez alkoholu. Nejprve z vymačkaných hroznů udělal mošt, který přefiltroval a následně pasterizoval pomocí nové metody Louise Pasteura. Láhve s vinným moštem vložil do vroucí vody. Horká voda mošt zakonzervuje, ale především zničí kvasinky, které stojí za tvorbou alkoholu. Vinný mošt tedy nemůže kvasit a zůstává nealkoholický. Přesto, že církev zpočátku na nový nápoj nenahlížela příliš pozitivně, syn Thomase Welche dokázal nápoj proslavit a založit rodinný podnik založený na výrobě a distribuci Grapelády.
Vakuová destilace
Novodobý způsob výroby nealkoholických vín však vychází z myšlenek a díla jiného průkopníka. V sousedním Německu se nachází vinařství, které stojí za zrodem moderních nealko vín. V roce 1868 Carl Jung se svou ženou Marií, která se jako jedna z mála žen své doby podílela na podnikání, převzal rodinné vinařství na břehu Rýna. S distribucí Ryzlinku rýnského pomáhala především Marie, která se však na svých cestách čím dál tím častěji setkávala s odmítnutím. Potenciální zákaznici se zdráhali pít alkoholem s ohledem na jeho neblahý vliv na zdraví.
Tento poznatek velmi zaujal jejího syn, Carla Junga mladšího. Začal hledat metodu, jak z vína odstranit alkohol a zároveň zachovat jeho chuť i aroma. S využitím experimentů byl schopný nalézt řešení. Pro odstranění alkoholu bylo nutné využít vakuum a snížit teplotu na 35 °C. Alkohol se začíná odpařovat až při teplotě 80 °C, kdežto aromatické a chuťové složky se odpařují již při pokojové teplotě. Carl Jung tedy přišel s novou metodou, který umožňovala zachycení aromatických složek do samostatné zkumavky.
Jak se vyrábí nealkoholické víno
A jak tedy vzniká odalkoholizované víno? I dnes se stále využívá Jungova metoda vakuové destilace. Ve vakuu se víno zahřeje nejprve na teplotu cca 35 °C. Při této teplotě dochází k odpařování aromatických látek, které dávají vínu jeho charakter. Tyto molekuly následně kondenzují ve speciální zkumavce. Dalším krokem je odstranění alkoholu, k němuž již dochází při vyšších teplotách. Do dealkoholizovaného vína se posléze vrátí odpařené aromatické látky a víno nealko je na světě.
Jaké jsou druhy nealko vína?
A v jakých podobách je nealkoholické víno k dostání? Nabídka je mnohem širší, než byste čekali. Bez alkoholu si můžete vychutnat červená i bílá, a to v suchých i sladkých variantách. Současný trh nabízí také růžová nealko vína, ale i nealko sekty a perlivá vína bez alkoholu. Dealkoholizované portské víno asi jen tak nenajdete. Přesto je nabídka nealko vín natolik široká, že si v ní vybere i ti největší milovník dobrého vína. V nealko variantě jsou dnes kromě piva a vína dostupné i destiláty. Třeba takový gin nebo rum bez alkoholu zní víc než zajímavě. Zatím jsme ale neochutnali, takže nemůžeme doporučit.
Kouzlo nealkoholického vína
Nealko víno je vhodnou volbou nejen pro zaryté abstinenty. Existuje spousta příležitostí, kdy se hodí mít po ruce elegantní nealko nápoj. Při menších rodinných sešlostech i velkých oslavách vám nealkoholické víno udělá skvělou službu. Ocení jej nejen řidiči, ale i těhotné ženy a kojící maminky. Také některá chronická onemocnění se s pitím alkoholu neslučují, dobré nealko pomůže i zde. No řekněte sami, vám by se chtělo být celý večer o vodě, zatímco ostatní si vychutnávají znamenité alkoholické nápoje?
Osobní zkušenost
Pokud od nealko vína očekáváte to samé jako od vín s alkoholem, v každém případě budete zklamáni. Alkohol ve víně plní mnohem důležitější roli, než vám zvednout náladu a tep. To, že nealko víno nechutná úplně stejně jako varianty s alkoholem, však neznamená, že by dealkoholizovaná vína neměla, co nabídnout. Vybrané druhy nealko vína jsou opravdu povedená a zejména svým závěr velmi dobře imitují pravá vína.
První doušky ze všech vín, které jsem pro vás ochutnala, by mě jako běžného spotřebitele okamžitě odradily. Tohle přece není víno! Abych mohla obsah láhve poctivě zhodnotit, musela jsem pít dál. A dobře jsem udělala. Po chvilce si mé chuťové pohárky zvykly na výrazně sladší chuť i absenci alkoholu a začala jsem objevovat jemné tóny v chuti jednotlivých vín. Přesto, že některé vína mi chutnala mnohem více, všechny testované druhy rozhodně představují lepší variantu než stopadesátá sklenice vody.