Nejlepší sherry vína

Scherry patří mezi fortifikovaná vína a tedy mezi vína s vyšším obsahem alkoholu. Jaké jsou jeho druhy a že nabízí pestrou paletu vůní, barev i chutí jsme se pokusili shrnout v našem článku. Mimo historie dozvíte i jak nám chutnalo několik vybraných sherry a co to znamená výraz Sherry Cask.

Druhy sherry

Co má společné schery, cherry alkohol a scherry? Ve všech případech se jedná o nesprávné označení sherry vína. Pokud máte pocit, že se jde o destilát z třešní či druh brandy, pak rozhodně čtěte dál. V následujícím článku vám představíme nejen ta nejlepší sherry vína, ale dozvíte se také něco o původu a historii tohoto fortifikovaného vína.

Nápoje z hroznů nejsou nic pro vás? Žádný problém! Nechte se inspirovat a objevte nejlepší alkoholické nápoje. Testovali jsme pro vás voňavé rumy, tequily z dalekého Mexika ale i tuzemské dobroty.

Tio Pepe Fino Sherry – extra suché sherry

Tio Pepe fino

Těm z vás, kteří dáváte přednost suchým vínům, doporučujeme vyzkoušet Tio Pepe Fino Sherry. Toto extra suché sherry víno se skvěle hodí nejen jako aperitiv, ale může se stát i perfektním základem pro lahodné míchané nápoje. Fino Sherry pochází z hroznů odrůdy Palomino vypěstovaných v proslulém trojúhelníku vinic v okolí města Jerez de la Frontera. Překvapí vás extra suchou chutí, která je však velice příjemná a svěží. Poznáte v ní zejména zelená jablka, olivy a madle. Ty ucítíte také ve vůni vína.

Solera Especial Sherry – vyzrálé polosladké sherry

Solera Especial Sherry recenze

Po svěžím a extra suchém sherry fino jsme měli tu čest ochutnat vyzrálé sherry typu oloroso. Solera Especial Sherry patří mezi polosladká fortifikovná vína. Obsahuje blend z dvou odrůd hroznů; Palomino a Pedro Ximenéz. Ty společně zrají metodou solera po dlouhých 15 let. Výsledkem je jedinečný blend, který si vás získá výrazným aroma dubového dřeva a ořechů. Chuť je příjemně nasládlá, plná, se stopou koření a karamelu. Jen málokteré sherry se může pochlubit takto bohatou a perfektně vyváženou chutí. Solera Especial Sherry se skvěle hodí k pomalému upíjení či k doutníkům.

Sherry Canasta Cream Superior – sladké sherry s ořechovou chutí

Sladké sherry

Ti z vás, kteří upřednostňují sladká a těžká vína, si určitě zamilují krémové sherry Canasta Cream Superior. Toto sladké sherry s výrazným ořechovým aroma se vyrábí z dvou druhů hroznů. Hrozny Palomino a Pedro Ximénez pochází z vyhlášených vinic z okolí španělského města Jerez. Sherry Canasta nás na první pohled zaujalo svou sytou barvou, jež připomíná mahagonové dřevo. Chuť je stejně jako aroma ve znamení ořechů. Sherry se pyšní poměrně vysokým obsahem alkoholu, který ani sladká a krémová chuť neskryje. Za pochvalu stojí také výrazný a dlouhý závěr.

Don Zoilo Pedro Ximenéz 12y – sladké sherry mahagonové barvy

Recenze Don Zoilo Pedro Ximenez 12 Years Old

Z vinařství Williams & Humbert jsme ochutnali i další povedené sherry. Don Zoilo Pedro Ximenéz je sladké fortifikované víno, jež zrálo dlouhých 12 let v sudech z dubového dřeva. Staření za přítomnosti kyslíku dodá vínu jedinečně tmavou barvu, která připomíná mahagonové dřevo. Aroma a chuť jdou ruku v ruce. Co vás pošimrá v nose, ucítíte také na jazyku. A to především zralé a sušené ovoce, praženou kávu, ale také karamel. Sladká chuť ovoce a kyselost hroznů jsou v perfektní rovnováze.

Sherry Amontillado Tio Diego – suché sherry s ořechovou vůní

Amontillado Tio Diego recenze

Sherry Amontillado Tio Diego patří mezi suchá sherry vína. Obsah cukru je sice vyšší než v případě sherry fino, přesto se jedná o velmi suché fortifikované víno s vysokou kyselostí. Tu však doplňuje svěží chuť bylinek a ořechů, zejména pak pražených mandlí. Ořechy jsou zastoupeny také ve vůni vína. Lahodné oříškové aroma přímo svádí k ochutnání. Sherry Amontillado je lehké a svěží. Zrání pod florem zabraňuje oxidaci, víno si tudíž ponechá jasnou a světlou barvu. Perfektně se hodí ke zvěřině či k vyzrálým a tvrdým sýrům.

Dos Maderas 5+5 10y – dárkové balení rumu a sherry

Dárková kazeta

Hledáte dárek pro milovníka dobrého pití? Pak vsaďte na dárkovou kazetu Dos Maderas 5+5 10y. V balení najdete kvalitní karibský rum Dos Maderas. Jedná se o takzvaný triple aged rum. Prvních 5 let rum zrál v dubových sudech na Barbadosu, odkud se následně přesunul do Španělska, kde nejprve 3 a pak další 2 roky zraje v sudech po sherry. Kromě láhve vynikajícího rumu získáte také 2 láhve 20letého sherry z vinařství Williams & Humbert. Přesto, že jsou obě vína vyrobena z hroznů odrůdy Pedro Ximenéz, jejich chuť se podstatně liší. Don Guido je plné a příjemně sladké, kdežto Dos Cortados patří mezi suchá sherry.

Jak vybrat sherry

Asi každý z nás už o sherry slyšel, ale ne každý tento znamenitý alkoholický nápoj ochutnal. Pokud máte za to, že tohle pití je záležitost anglických gentlemanských klubů, tak rozhodně čtěte dál. Na následujících řádcích se dozvíte, co vám kvalitní sherry může nabídnout, jak se vyrábí i jak vybrat tu nejlepší lahev.

Co je to sherry?

Co je to sherry?

Než se pustíme do historie tohoto nápoje a představení různých druhů sherry, zaměřme se nejprve na to, co to vlastně sherry je. Pokud tušíte, že se jedná o destilát podobný brandy či portskému vínu, jste velmi blízko. Stejně jako portské, také sherry patří mezi fortifikovaná vína. Způsob výroby se však poněkud liší, stejně jako výsledná chuť nápoje.

Původ a historie sherry

Tohle je pití anglických gentlemanů, ne? Přesto, že v Anglii je sherry opravdu populární, pochází z jiné evropské země. Domovem pravé sherry je totiž slunné Španělsko. Ačkoliv se tento nápoj vyrábí i v jiných zemích světa, označení sherry smějí (podle nařízení Evropské unie) nést jen ty nápoje, jež pochází z takzvaného sherry trojúhelníku. Jedná o oblast mezi 3 městy; Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda a El Puerto de Santa María.

Sherry se může pochlubit skutečně dlouholetou tradicí. Jeho kořeny totiž sahají až do 13 století. Na Britské ostrovy se tento nápoj poprvé dostal na konci 16. století. V dubových sudech jej přivezl slavný pirátský kapitán Sir Francis Drake a takřka okamžitě se stal obrovským hitem. A bylo natolik populární, že na něj pěl ódy i sám William Shakespeare.

Jak se vyrábí sherry?

Pro výrobu sherry lze využít různé druhy hroznů, nejčastěji se sherry vyrábí ze 3 odrůd bílého vína. Z hroznů Palomino vznikají nejoblíbenější suchá sherry. Na výrobu sladkých variant se pak využívají převážně druhy Pedro Ximenéz a Moscatel. V případě sladké varianty se hrozny suší na přímém slunci, čímž se zvýší obsah cukru.

Postup výroby je velmi podobný tradičnímu i portskému vínu. Od obou se však do jisté míry liší. Na rozdíl od portského, kdy je proces fermentace přerušen v samém počátku, při výrobě sherry se vinný kvas nechá kompletně prokvasit. Přerušení kvašení má za následek vyšší obsah zbytkového cukru, díky němuž jsou portská vína o poznání sladší. Naopak sherry je před fortifikací velice podobné suchému bílému vínu.

víno recenze šery

Fortifikace přichází ke slovu po kvašení. Vinná pálenka a sherry se smíchají v poměru 1:1. Ještě, než se do kvasu přidá pálenka, je třeba jej ochutnat a zhodnotit. Ke klasifikaci slouží 4 kategorie a s nimi 4 různé symboly, jimiž se označí sudy s hotovým kvasem. Nejkvalitnější kvas se obvykle fortifikuje na 15 % alkoholu a později z něj vzniká suché sherry typu Fino a Amontillado. Nižší procento alkoholu umožňuje růst kvasinkového floru, jež hraje při výrobě sherry zásadní roli.

Plnější a aromatičtější kvas pak slouží jako základ pro sherry Oloroso, které se lihuje na 17,5 % alkoholu. Vyšší hladina alkoholu zamezuje růstu kvasinek. Sherry tak zraje s přísunem kyslíku, který má obrovský vliv nejen na chuť ale především na výslednou barvu.

Posledním stupněm výroby je proces zrání. Pro sherry je typické staření v dubových sudech metodou zvanou solera. Dřevěné sudy se v tomto případě skládají do několika řad na sebe. V nejspodnější řadě je uloženo nejstarší víno, nahoře naopak to nejmladší. Postupem času se vždy část obsahu z každého sudu přesune do sudů o řadu níže. Tímto přeléváním se mísí různě stará vína, což má zásadní vliv na výslednou kvalitu i chuť nápoje. Každá láhev sherry tedy obsahuje blend. Sherry obvykle zraje 2 roky, ale k dostání jsou i 10, 15 či 20letá vína.

Sherry Cask

Možná jste se s tímto termínem již setkali na etiketě rumu či jiného alkoholu. Jedná se o označení, které říká, že alkohol (tentokrát ne sherry)ú zrál v sudu po sherry. Dubové sudy, v nichž zrálo sherry, jsou totiž zásadní pro výrobu mnoha jiných destilátů. Řeč je především o skotské whisky. Zrání v sudech po sherry dodá whisky jedinečné aroma. Takovým příkladem může být například Balvenie Double Wood, která rozhodně stojí za ochutnání.

Sudy po sherry si našly cestu také do palíren, kde se rodí voňavé rumy. Velké oblibě se těší například Don Papa Sherry Cask. Tato lahůdka v sobě spojuje sladkou chuť cukrové třtiny a svěžího ovoce. V sudech po sherry odpočívá také prémiový rum Zacapa, který jsme pro vás testovali.

Jak se vyrábí sherry

Jak chutná sherry?

Sherry patří mezi fortifikovaná vína. Co se chuti týče, má k vínu opravdu blízko. Můžeme jej přirovnat i k portskému, které také obsahuje vyšší procento alkoholu. Portské víno je však mnohem sladší a plnější. Sherry je převážně suché, jeho chuť je svěží a jemná. Najít však můžete i sladké a plné sherry. Různé druhy těchto vín si představíme níže.

Druhy sherry vína

Fino

Sherry fino patří mezi nejznámější druhy. Jedná se o suché fortifikované víno s velmi jemnou chutí. Od ostatní typů jej odlišuje nejen odrůda hroznů, ale především přítomnost kvasinek při procesu zrání. Kvasinkový flor vytvoří na povrchu vína ochranný film, který zabraňuje kontaktu kyslíku s vínem. Zamezení oxidace má pak za následek světlou barvu. Pro fino je typické jemné mandlové aroma i chuť.

Manzanilla

K sherry fino patří také typ Manzanilla. Jedná se o stejný druh, ale na rozdíl od fino, které zraje v Jerezu, tyto hrozny zrají v Sanlúcaru. Jedinečná poloha tohoto přímořského letoviska dodává vínu specifický mořský nádech. Sherry Manzanilla vyniká také extra jemnou chutí.

Amontillado

Za vyzkoušení rozhodně stojí také sherry Amontillado. Přestože jsou při znání tohoto vína přítomny kvasinky, dochází k částečné oxidaci vína. Díky tomu se toto sherry může pochlubit krásnou jantarovou barvou. Obsah cukru je sice trochu vyšší než u vín Fino a Manzanilla, přesto se stále jedná o suché sherry. Potěší především příjemným oříškovým aroma.

nejlepší suché sherry

Oloroso

Sherry Oloroso patří mezi plnější fortifikovaná vína. Vzhledem k silné oxidace získá tmavou, až hnědou barvu. Jeho chuť je výrazná a kořeněná. Také obsah alkoholu je o poznání vyšší než u výše zmiňovaných druhů. Obvykle se pohybuje v rozmezí od 18 do 20 %. Tradiční Oloroso je spíše suché, k dostání je však také přislazená varianta s názvem Cream sherry.

Palo Cortado

Mezi suchá sherry patří také Palo Cortado. Jeho chuť je ve znamení ořechů, nicméně je stále lehká a svěží. Zrání probíhá částečně pod florem, ten je však po čase odebrán či se samovolně rozpadne a víno dál zraje bez něj. Jeho chuť je tedy spojením sherry Amontillado a sherry Oloroso.

Pedro Ximenéz

Příznivcům sladkých vín doporučujeme ochutnat tuto sladkou varintu. Vyrábí se pouze z hroznů Pedro Ximenéz, jejichž jméno toto sherry nese. A co vám tento druh může nabídnout? Opravdu jedinečnou, velmi intenzivní chuť. Na rozdíl od suchých sherry, které připomínají mladá a svěží vína, Perdo Ximenéz je těžké, plné, a v některých případech svou konzistencí může připomínat až sirup.

Moscatel

Dalším typem sladkého sherry je Moscatel. Vyššího obsahu cukru je dosaženo díky zvláštní metodě sušení hroznů. Kuličky vína se suší na přímém slunci. Zrání za přítomnosti kyslíku dodá vínu sytou tmavě hnědou barvu. Ačkoliv je možné Moscatel koupit samostatně, velmi často se toto víno využívá k doslazování jiných druhů sherry.

Jak se pije sherry?

Přinesli jste si domů láhev kvalitního sherry? Abyste jej mohli náležitě ocenit, měli byste vědět, jak jej správně pít. Tradičně je sherry vnímáno jako aperitiv. Vychutnat si jej však můžete nejen před jídlem, ale také během jídla. Suché sherry se skvěle hodí k oříškům, olivám ale také k rybám a jiným darům moře. Sladké sherry nejlépe oceníte spolu s dezertem, červeným masem anebo zvěřinou. Sherry víno je také součástí celé řady znamenitých míchaných nápojů.

Zejména v případě, že v ruce držíte dražší láhev, je volba vhodné sklenky opravdu zásadní. Chuť i aroma nejlépe vynikne v sherry sklenici. Jedná se o speciální druh sklenice, která je obvykle menší než tradiční sklenka na víno. Zásadní je především její tulipánový tvar, který dá vyniknout vůni. Objem sklenice je obvykle jen 120 ml. Vzhledem k tomu, že sherry má vyšší obsah alkoholu, servíruje se v menších dávkách než stolní víno.

Jak se pije sherry

Čím nahradit sherry?

Sherry víno bývá často součástí nejrůznějších receptů. Hojně se využívá na pečení sladkých dezertů, ale také na přípravu lahodných omáček a marinád. V některých případech recept zmiňuje přímo Cooking sherry, tedy variantu určenou na vaření. Oproti klasickému sherry, které nevydrží dlouho otevřené, cooking sherry obsahuje sůl a další přirozené konzervanty. A čím sherry nahradit, pokud jej doma nemáte? Vyzkoušet můžete jablečný ocet, vanilkový extrakt či pomerančový nebo ananasový džus.


Sherry víno vás zrovna neláká? Nevadí. V našem článku Nejlepší alkoholické nápoje najdete skvělé tipy na vynikající destiláty. Poznejte kvalitní karibské rumy, nakouřené skotské whisky či pravé tequily z Mexika. Pro fanoušky tuzemských pálenek jsme vybrali ty nejlepší hruškovice i slivovice.