Nejlepší slivovice. Jak vybrat tu správnou.

Slivovice je klasickou moravskou pálenou ze švestek. Vyrobit ji lze však také v mnoha zajímavých variantách. Ať už jste milovníci klasiky nebo netradičního silného pití, určit vám má švestkovice co nabídnout. Prozradíme vám o ni mnoho zajímavostí, poradíme jak vybrat a jak ji správě pít a samozřejmě nebudou chybět ani recenze nejlepších slivovic.

Švestky pro výrobu nejlepší slivovice

Slivovice patří mezi nejznámější tvrdý alkohol u nás. Vsadíme se však, že toho ještě o této pálence hodně nevíte. Kromě zajímavostí o výrobě a správném podávání jsme vybrali ty nejlepší netypické i klasické moravské slivovice, které stojí za ochutnání. Klasické i netradiční chutě už na vás čekají.

Bílé pálenky, jakou jsou slivovice, nejsou vaším nejoblíbenějším pitím? Pak se nechte inspirovat jinými možnostmi ve článku nejlepší alkoholické nápoje?

Slivovica Žufánek – vítěz našeho testu slivovic

recenze Slivovica Žufánek

Pomyslné první místo v našem testu získala slivovice Žufánek. Jedná se o poctivou moravskou pálenku. Vyrábí se z přesně daného poměru osmi druhů švestek, které dozrávají postupně a následně jsou po dozrání smíchány. Vzniká tak unikání, jemný a lahodný nápoj. Chuť i aroma jsou výrazné. Sladké švestky zde s velkou pravděpodobností ucítí i úplní slivovicoví začátečníci. Vzhledem k výborné kvalitě vás potěší stále ještě přijatelná cena. Pokud chcete ochutnat pravou slivovici z Moravy, bude Slivovica Žufánek tou správnou volbou.

Slivovice Rudolf Jelínek – česká pálenková klasika

recenze Vizovická slivovice

Slivovice Rudolf Jelínek je klasikou mezi ovocnými pálenkami, která nesmí v našem srovnání chybět. Vybrali jsme pro vás ale poměrně originální zlatou variantu v limitované edici. Její barva je dána dozráváním na sušených švestkách. Můžete tudíž očekávat velmi sladkou chuť i vůni. Tato specialita zraje přesně 365 dní a je vždy označená rokem výroby. Řadí se mezi vyšší třídu slivovic, čemuž také odpovídá vyšší cena.

Slivovice Svach – netradičně ochucená slivovice

recenze Svach Slivovice s chilli

Slivovice Svach v našem srovnání nejlepších slivovic zastupuje netradiční a ochucené zpracování. Zaujme především každého, kdo rád zkouší nové a netradiční kombinace chutí. Nebo zaujme konzumenty, pro které je běžná pálenka málo ochucená a necítí v ní ovoce. Tato slivovice s medem a s chilli papričkami je pikantní a zároveň sladká s intenzivní vůní i chutí. Vyrábí se z ovoce bez pecek a má kvalitní zpracování. Ačkoliv se jedná o ochucenou variantu, má čistě bílou barvu. Rozhodně stojí za vyzkoušení.

Tosh Slivovica – zajímavá varianta švestkové pálenky

recenze Tosh Slivovica Zlatá

Tosh Slivovica ve zlaté barvě získala svůj odstín díky zrání v sudu po whisky King Barley, ze kterého si vzala své typické vanilkovo-pepřové tóny dřeva. Může se tudíž pochlubit poněkud zvláštní a výraznou chutí a vůní. Ačkoliv se od klasické moravské pálenky poněkud liší, stále v ní však můžete cítit sladké švestky. Tosh Slivovica má obsah alkoholu 46 %. Řadí se mezi poctivé a pomalu destilované švestkovice z jedno-duhových švestek odrůdy Stanley.

Agnes Slivovice – levnější ale výborná slivovice

recenze Agnes Slivovice

Agnes slivovici jsme do našeho výběru zařadili jako dobrou volbu pro nenáročné zákazníky či každého, kdo chce vyzkoušet dobrou slivovici a nechce sahat po nejdražších specialitách. Mezi levějšími slivovicemi se může pochlubit především tím, že neobsahuje žádné přidané dochucovací látky, jaké u některých levných švestkovic můžete najít. Vzniká poctivou cestou kvašení ovoce a jeho následné destilace. Obsah alkoholu je 45 %. Navíc se Agnes Slivovice může pochlubit označením kosher.

Jak vybrat slivovici

Slivovici není jistě zapotřebí dlouze představovat. V naší zemi má dlouhou a bohatou tradici. Oblíbená je obzvláště na Moravě. Pálení švestek je dle dochovaných záznamů známé již od 14. století. Přímo na našem území, konkrétně v oblasti Vizovic, jsou pak první zmínky o slivovici od 17. století.

Každý jistě ví, že se jedná o pálenku. Ačkoliv se mnohdy jakýkoliv destilát z ovoce označuje jako slivovice, skutečná se vyrábí pouze ze švestek – ze slív. Samozřejmě ale existují také pálenky z jiného ovoce; například hruškovice, jabkovice (nebo také calvados), meruňkovice nebo vínovice – z ní se po uležení v dubovém sudu po sladké sherry stane brandy.

Slivovice nebo také švestkovice patří všeobecně mezi silnější pití s větším obsahem alkoholu. Mívá kolem 40 až 50 %, ale najdete i silnější. Spodní hranice obsahu alkoholu se prodává většinou v supermarketech a jedná se o takzvanou řezanou verzi. V soukromých a menších palírnách, které někdy své nápoje neředí, se pohybujeme spíše ve vyšších hodnotách.

test švestkovic

Jak se slivovice připravuje

Za slivovicí nestojí žádné složité alchymické kroky ani tajné receptury. Jediné, co se k její výrobě používá, jsou švestky. Sladké ovoce dokáže v sudu zkvasit, což vytvoří základ pro destilaci. Někdy se švestky přidávají i s peckou pro docílení ořechovější chutě. Naopak po vypeckování je chuť spíše ovocná.

Po kvašení se vzniklá směs destiluje. Neznalé nejspíše překvapí, že z poměrně velkého množství 50 kg ovoce vznikne přibližně jen 5 litrů čisté slivovice. Jak již bylo zmíněno, obvykle se taková pálenka ještě ředí. Po vypálení má totiž přibližně 60 až 65 % alkoholu. A to už je doopravdy zbytečně silné, pokud chcete pít slivovici kvůli chuti a ne kvůli rychlému opití se.

Ihned po výrobě je možné slivovici pít i bez uležení a bez zrání. Mnoho lidí má právě výraznou chuť čerstvě vypálené švestkovice v oblibě. Běžným zvykem je ale takzvané odvětrávání slivovice, kdy se nechá nápoj nějaký čas stát. Vyvane z něj štiplavost alkoholu, avšak je nutné počítat i s tím, že se postupem času ztrácí také ovocná složka.

Co se týká výroby, měli byste vědět, že navzdory tradici není zákonem v současné době domácí pálení alkoholu povolené v žádném ani malém množství. Nasbírat a vykvasit vlastní ovoce samozřejmě můžete, vlastní pálení však musíte přenechat specializovaným místům, pálenicím. Kde se i eviduje množství a kvalita vytvořeného destilátu.

příprava slivovice

Jak se slivovice pije

Slivovice i jiné pálenky patří mezi nejsilnější lihoviny. Tím pádem je jasné, že můžete na pomalé popíjení a převalování v ústech zapomenout. Cíliti byste jen nepříjemnou a pálivou chuť alkoholu. Pokud naopak „do sebe slivovici kopnete“ a vypijete ji „na ex“, pocítíte příjemný závan ovoce a teplo v břiše. Chuťově jako začátečník na prvních pár pokusů nemusíte poznat, zda se jedná o švestky nebo jiné ovoce. Nebojte, to není nic neobvyklého. V každém případě doporučujeme vybírat vždy kvalitní pálenky, které jsou vyrobené z dostatečně sladkého a dobře zpracovaného ovoce.

S chutí neodmyslitelně souvisí také vůně, která je rovněž ovocná. Čím kvalitnější slivovice, tím spíše v ní ucítíte švestky.

sklenice na slivovici

Podle stylu pití je očekávatelná i malá velikost skleniček na slivovici. Rozhodně nic nezkazíte, když si švestkovici nalijete do klasických panáků. Správně se ale pije z malých skleniček na vysoké noze s rozšiřujícím se hrdlem. Stejně jako většina ostatních pálenek, ani slivovice se správně nepije úplně ledová nebo namražená, ačkoliv to má hodně lidí v oblibě. Při pokojové teplotě se daleko lépe rozvine vůně i sladká chuť.

Tipy pro správný nákup

U slivovice obvykle platí, že s cenou roste kvalita. Vyšší cena bývá zárukou poctivého zpracování jen z ovoce a bez přidaných dochucovacích látek. Na druhou stranu, pokud nejste znalci nebo milovníci tohoto nápoje, nepoznáte jemné detaily těch nejdražších a nejluxusnějších pálenek. Zkuste tedy začínat od těch obyčejnějších a vypracovat se na „fajnšmekra“.

Pro učení kvality slivovice se používá jednoduchá metoda, při které si nakapete trošku pití mezi palec a ukazováček. Čím větší drhnutí a odpor bude kapka pálenky mít, tím kvalitnější nápoj před sebou máte. Samozřejmě ale každému chutná něco jiného a tak je nejlepší cestou vždy vlastní testování. Při výběru vám mohou hodně pomoci i naše recenze.


Nejste si jisti, který alkohol je pro vás to pravé. Mrkněte na nás článek nejlepší alkoholické nápoje. Kromě oblíbené slivovice jsme se v redakci zaměřili i na další druhy destilátů. Ochutnali jsme Rumy z Karibiku a jiných krajin, slavné i méně slavné Whisky či exotické Tequily. Ti odvážnější z nás se pustili do ochutnávky Absintů. A zapomenout jsme nemohli ani na českou klasiku – Hruškovice.