Nejlepší whiskey

Whisky to je moje gusto… Patříte také mezi milovníky tohoto vytříbeného nápoje? Vybrat opravdu dobrou whisky může být tak trošku oříšek. Zvlášť pokud se v názvech a označeních na láhvi příliš neorientujete. U nás zvítězila rozhodně skotská whisky Balvenie Double ale překvapila nás příjemně i česká výroba.

Jak vybrat whisky

Balvenie Double Wood 12y

Skotská whisky

Mezi skotskými whisky je pro nás absolutním vítězem Balvenie Double Wood 12y. Tato jednosladová whisky je spojením destilátů, které dlouhých 12 let zrály ve 2 různých sudech. Nejprve whisky odpočívá v klasických whisky sudech po bourbonu, poté zraje v sudech po sherry. Výsledkem je perfektně vyvážená, plná chuť. Výborné je i její aroma, v němž ucítíte citrusy, med a skořici. Balvenie Double Wood patří mezi sladké whiskey. Její chuť je zároveň kořeněná i dřevitá.

Laphroaig 10y

Skotská whisky Laphroaig 10y

Skotské whisky nám natolik zachutnaly, že jsme nemohli vybrat pouze jednu. Laphroaig 10y je extra nakouřená whisky s bohatou, intenzivní chutí. Mezi destiláty, které jsme chutnali, žádný neměl tolik silné a nevšední aroma, jakým se vyznačuje tato láhev. Po prvním přivonění vás překvapí velmi silná kouřová vůně. Pod dominantním kouřem ucítíte něco jako mořské řasy a slaný mořský vzduch. Naopak chuť je jemná a lehce nasládlá. I v ní poznáte kouř, mořskou sůl a specifickou medicínskou chuť. Tato whisky rozhodně stojí za ochutnání.

Jack Daniel´s No. 7

Tennessee whisky

Jednou z nejoblíbenějších, ne-li tou nejpopulárnější Tennessee whisky je bezesporu Jack Daniel´s No. 7. Tento destilát se těší velké oblibě po celém světě už více než 150 let. Jack se vyrábí stejným způsobem jako bourbon, tedy převážně z kukuřice. Narozdíl od něj se však výsledný destilát filtruje přes dřevěnné uhlí. Uhlí hraje velkou roli při výrobě této whisky, neboť také zrání probíhá v požárovaných sudech. Právě dubové sudy zajišťují specifické vanilkové aroma a krásnou tmavou barvu. Jack Daniel´s No. 7 je tolik oblíbený pro svou jemnou a nasládlou chuť.

Jameson

Irská whisky Jameson

V rámci našeho testování jsme hledali whisky, která je cenově dostupná a zároveň natolik kvalitní, že jí lze upíjet celý večer. Podle nás to nejlépe splnil slavný irský Jameson. Ten je k dostání téměř v každém obchodě či baru, a to za velmi výhodnou cenu. Jedná se o blended whisky, tedy směs destilátů z různých palíren. Při testování nás velice překvapila jemná až květinová vůně. Po prvním doušku ucítíte poměrně ostrou, kořeněnou chuť. Přes svou výraznou, trochu hořkou chuť Jameson chutná velmi dobře čistý. Naopak v koktejlu se jeho chuť snadno ztratí.

Trebitsch Czech Single Malt 4y

Česká whisky

Kromě světových whisky jsme degustovali také ty české. U nás to na plné čáře vyhrála jednosladová whisky Trebitsch. Oceňujeme, že se jedná o skutečně tuzemský produkt. Suroviny, jako je ječmen a voda, pochází z Moravy, kde také whisky zraje. A to celé 4 roky. Jedině sudy z moravského dubu, jsou vyrobeny na Slovensku, ale jinak je Trebitsch 100% český výrobek. Sice nedosahuje stejné kvality jako luxusní skotské či irské whisky, přesto se jedná o velmi dobrou whisky s příjemnou vůní a i chutí. Ta je mírně nasládlá, se stopami karamelu, ovoce a troškou koření.

Jak vybrat whisky

Nabídka whisky je nesmírně široká. Kromě slavné skotské whiskey při výběru narazíte na whisky americkou či japonskou. Zapomínat nesmíme ani na irskou whiskey či bourbon. Čím se tyto druhy liší, jak si vybrat se dozvíte na následujících řádcích.

Whisky a doutník

Původ a výroba whisky

O původu whisky se vedou rozepře. Obecně se tvrdí, že jako první si tento obilný destilát vychutnávali ve Skotsku, Irové na to však mají jiný názor. Jedno je ale jisté. Podle historických textů, které tento nápoj zmiňují, má whisky dlouholetou tradici v obou těchto zemích.

Slovo whiskey pochází z gaelského uisge. Ve starých textech je často označována také jako živá voda. Právě toto slovní spojení datuje původ whisky ve Skotsku i Irsku do 15. století. Je však možné, že první palírny vznikly dříve.

Jednotlivé druhy whisky se neodlišují pouze způsobem destilace či délkou zrání, ale především druhem obiloviny, která se pro pálení používá. Proto skotská whisky chutná úplně jinak, než ta irská či americký bourbon.

Druhy whisky

Skotská whiskey

Že Skotové berou svou whisky opravdu vážně, potvrzuje mimo jiné existence zákona o Skotské whisky. V něm je ukotveno, co všechno musí nápoj splňovat, aby mohl nést toto označení. Musí být vypálena ve Skotku, kde také musí i zrát. V sudech z dubového dřeva zraje po dobu minimálně 3 let.

Vyrábí se ze sladového ječmene, ale může obsahovat i jiné obiloviny. Také obsah alkoholu podléhá přísné kontrole. Před lahvováním musí mít whisky nejméně 40 %. Skotskou poznáte podle její typické nakouřené chuti. Ta je způsobena sušením ječmene pomocí kouře z rašeliny. Mezi nejznámější skotské whisky patří značky Bruichladdich, Johnnie Walker či Grant´s whisky.

Jak vybrat whisky

Irská whiskey

Také irská whisky se vyrábí z ječmenného sladu, který ale není sušený kouřem. Do sladu se přidává ještě surový ječmen, proto na etiketě často najdete označení pot-still whisky. Narozdíl od skotské, pravá irská whisky je 3x destilovaná. Díky absenci sušení kouřem se pyšní velice jemnou chutí. Pokud chcete ochutnat irskou whisky, sáhněte po tradiční Bushmills, Jameson whiskey či Tullamore Dew.

Americká whiskey

Americká whiskey neboli Bourbon se narozdíl od předchozích dvou vyrábí převážně z kukuřice. Její obsah musí být minimálně 51 %, aby se výsledná pálenka mohla honosit označením bourbon. Díky kukuřici je americká whisky mnohem sladší než evropské varianty.

Dalším specifikem jsou požahované sudy. Vnitřek dubových sudů je opálen ohněm, což má za následek unikátní kouřovou a dřevitou chuť. Pro bourbon není předepsaná žádná minimální doba zrání. Některé druhy zrají pouze několik měsíců, jiné odpočívají v sudech po dlouhá léta. Nejznámější americkou whisky je Jim Beam a Jack Daniels.

Bourbon Jack Daniels

Česká whiskey

Možná by vás to nenapadlo, ale i u nás se vyrábí dobrá whisky. Tou nejstarší je Stará myslivecká, ačkoliv lze polemizovat, zda se opravdu jedná o whisky. Tento žitný destilát pochází z palírny z více než 500 let dlouhou tradicí. Ačkoliv dříve patřil mezi ty méně oblíbené a kvalitní nápoje, dnes díky vyzrálým variantám její oblíbenost velmi stoupá.

Poměrně dlouhou, ač přerušenou, tradici má také whisky Gold Cock. Vyrábí se z ječmene z Hané a z dalších lokálních surovin. Od ostatních whisky ji mimo jiné odlišuje obsah alkoholu. Destiluje se na 49,2 %, což je zeměpisná šířka Vizovic, odkud tato whisky pochází. Přesto se pije velmi dobře. Je jemná s lehkými medovými tóny.

Další českou whisky, která se těší úspěchu také v zahraničí, je Trebitsch. Tato poměrně nová destilérka nabízí již několik exkluzivních druhů whiskey. Kromě 3leté single malt můžete ochutnat také whisky, které zrály v sudech po koňaku, rumu či portském víně. Oproti vyzrálé skotské je whisky Třebíč mnohem jemnější bez typicky nakouřené chuti.

Single malt nebo blend?

Při výběru whisky narazíte na pojmy single malt či blend. Jedná se o dva různé typy whisky. Single malt neboli jednosladová whisky obsahuje pouze destilát z jedné palírny a konkrétního druhu sladu. Tyto whisky bývají kvalitnější a chuťově vytříbenější, než je blend. V míchané whisky se totiž skrývá více destilátů z různých palíren. Kromě whisky z ječmenného sladu může obsahovat také destilát z jiných obilovin.

Setkat se můžete i s pojmem single cask. V takto označených lahvích najdete whisky pouze z jednoho sudu. Povětšinou se jedná o limitované edice, které se svou chutí i vůní často velmi liší od ostatních produktů dané značky. Vybrané single cask destiláty se leckdy prodávají také jako investiční whisky.

Jak pít whisky

Zarytí milovníci whisky by vám nejspíš řekli, že whisky se pije pouze čistá či s kapkou vody. Pokud chcete ocenit kvalitu nápoje, plně si vychutnat celou paletu chutí, pak zvolte tento způsob. Pro degustaci se nejlépe hodí menší, tulipánové sklenky. V nich se aroma destilátu krásně rozvine a neztrácí, tak jako v klasické whiskovce.

Jak pít whisky

Kapka vody dokáže divy. Poměrně vysoké procento alkoholu nemusí vyhovovat každému. Troška vody nápoj lehce zředí a pije se pak o poznání lépe. Ale především voda pomáhá lépe uvolnit aroma. Whisky by měla mít pokojovou teplotu. Jestliže dáváte přednost studenému pití, vychlaďte whisky pomocí ledových kamenů. Pokud je nemáte, použijte co největší kostky ledu. Ty se rozpouští pomaleji a whisky tak nebudete tolik zředěná.


Whisky není jediný alkohol, který jsme se rozhodli pro vás vyzkoušet. Udělali jsme si imaginární výlet do Mexika hledali ty nejlepší Tequily. Dále jsme navštívili Karibik, kde jsme si vychutnali luxusní třtinové Rumy. Objevili jsme kouzlo dobré Brandy a kvalitních Ginů. Ochutnávka Absintů byla trochu divočina, ale rozhodně to stálo za to. Naši pomyslnou cestu jsme zakončili na Moravě a koštovali jsme vynikající Slivovice a Hruškovice.

Celé jsme to přehledně shrnuli do přehledu nazvaném nejlepší alkoholické nápoje. Tam se neztratíte.