Nejlepší tequily

Poznejte s námi nejlepší i běžné tequily, které jsou u nás k mání. Přečtěte si jak vybrat tu správnou a zkuste si namíchat nějaký drink. Překvapila nás Tequila Teremana Bianco, ale zvítězila jednoznačně Don Julio Tequila Anejo. Výborná chuť pro pomalé popíjení.

Nejlepší tequila

Pravděpodobně každý z nás někdy ochutnal tequilu. Jestliže vás tato mexická lahůdka nezaujala, pravděpodobně jste dosud nevyzkoušeli nějakou kvalitní. V našem článku vám představíme ty nejlepší tequily které jsme měli možnost ochutnat a poradíme vám, podle čeho vybírat. Dozvíte se také, jak si dobrou tequilu správně vychutnat a jak se tequila pije.

Pokud tequila není vaším nejoblíbenějším destilátem, co se zkusit inspirovat jinými chutěmi ve článku nejlepší alkoholické nápoje?

Don Julio Tequila Anejo

Lahodná vyzrálá tequila i pro náročné

Nejlepší vyzrálá tequila

V našem výběru je jednoznačným vítězem Don Julio Tequila Anejo. Tento exkluzivní kousek zrál v sudu z dubového dřeva dlouhých 18 měsíců. Díky tomu má tequila plnou bohatou chuť a skvělou vůni. V té ucítíte svěží limetku, grapefruit i mandarinku. Zároveň vás omámí sladká vůně karamelu. Po napití se vám na jazyku rozplyne chuť vanilky, dřeva a pochopitelně agáve. Výsledný mix je dokonale vyvážený a tvoří perfektní harmonii. Tequila Don Julio Anejo osloví i ty, kteří tomuto destilátu zatím na chuť nepřišli.

Tequila Olmeca Reposado

Reposado tequila – uleželá se skvělou chutí

Nejlepší reposado tequila

Skvělou volbou je i uleželá Olmeca Tequila Reposado. Do naše výběru jsme ji zařadili, neboť se pyšní mezinárodním oceněním Best tequila gold ´03. Očekávali jsme tedy kvalitní produkt s výbornou chutí i vůní. Zklamaní jsme rozhodně nebyli! Nejprve si nás získala svou lákavou vůní, v níž jsou cítit ořechy a pečená jablka. Díky několikaměsíčnímu zrání v dubových sudech po bourbonu v každém doušku kromě agáve ucítíte také dřevo či bílý pepř.

Teremana Tequila Blanco

Luxusní mladá tequila

Stříbrná tequila

I mladá tequila může chutnat naprosto skvěle. Tou nejlepší je bezesporu Teremana Blanco. Vyrábí se podle tradiční receptury, proto je její chuť opravdu výjimečná. Po napití ucítíte svěží chuť agáve, ale také exotický ananas a citrusy. Na rozdíl od jiných stříbrných tequil se „Teremena tekila“ hodí i na pomalé upíjení. Její závěr je totiž krásně jemný a čistý.

Pepe Lopez Gold Tequila

Zlatá tequila vhodná na koktejly

Nejlepší zlatá tequila

Mezi zlatými variantami to u nás vyhrála tequila Pepe Lopez Gold. Na první pohled nás zaujala svou nádhernou jantarovou barvou. Po přivonění ucítíte svěží citrusovou vůni. Citrusy také dominují v chuti, která je příjemně kořeněná. Pepe Lopez Gold má specifickou chuť, kterou si nejlépe vychutnáte v míchaných nápojích.

Del Maguey Mezcal Vida

Mezcal – perfektní základ na koktejl

Nejlepší mezcal

Přesto, že mezcal není tak úplně tequila, v rámci testování jsme to ochutnali. Na plné čáře to u nás vyhrál Del Maguey Mezcal Vida. Jeho cena je sice trochu vyšší, ale ta kvalita za to opravdu stojí. Sladkou vůni ovoce, medu a pečeného agáve (podle výrobce, my žádnou agáve nepekli) si zamilují nejen ženy. V chuti poznáte mandarinku, zázvor, skořici, ale také banány.

Jak vybrat tequilu

Ještě, než se pustíme do rad a tipů, jak vybrat tequilu, řekněme si nejprve pár základních informací o této mexické pálence. Existuje totiž více druhů tequily, které se liší chutí, vůní a pochopitelně i cenou.

Nejlepší tequila na ochutnání

Kde vzala a jak se vyrábí tequila

První láhev tequily si vychutnali španělští kolonizátoři v Mexiku. Pravá tequila se vyrábí z odrůdy Weberovy modré agáve. Tuhé listy z jejího srdce se povaří, čímž vznikne hustá hmota, která se zředí a následně destiluje. A to dvakrát či třikrát. Destilát je pak uložen do dubových sudů, kde odpočívá, aby získal svou skvělou chuť i aroma.

Kvalitu nápoje lze posuzovat podle doby, kterou tequila stráví v sudu. Délka zrání však není jediné kritérium. S tequilou se pojí spousta mýtu a polopravd. Podívejme se na jednotlivé druhy tequil a jejich vlastnosti.

Druhy tequily

Ty nejkvalitnější tequily obvykle nesou přívlastek Anějo či Extra Anějo. Tyto lahůdky zrají v sudech 1 až 3 roky. Během této doby destilát získá specifické aroma, chuť ale i krásnou tmavou barvu. Tequila Extra Anějo zůstává v sudech dokonce déle než 3 roky. Tento druh se hodí na pomalé upíjení. Rozhodně by byla škoda jej míchat.

Tequila Reposado je další typ, který také zraje v sudu. Stráví tam ale pouze několik měsíců, maximálně 1 rok. Přesto získá skvělou chuť i aroma. Pokud si rádi dopřáváte míchané nápoje, zkuste použít tento druh tequily. Uvidíte, že rozdíl oproti obyčejným, levným tequilám je obrovský.

Mezi širokou veřejností jsou nejznámější stříbrná a zlatá tequila. Ty jsou k dostání v každém baru. Často se traduje, že zlatá tequila je lepší, ne-li dokonce nejlepší. Opak je však pravdou. Vyrábí se z tequily stříbrné, a to přidáním karamelu. Zlatá je tou nejméně kvalitní tequilou, přesto se mezi nimi najdou láhve, které rozhodně stojí za ochutnání.

Stříbrné tequile chybí ona zlatavá barva, kterou se vyznačují všechny ostatní druhy. Je to tím, že nezraje v sudu. Oproti uleželým tequilám je méně aromatická, má svěží a trošku ostřejší chuť. Pokud chcete zjistit, jak chutná agáve, tak rozhodně sáhnete po stříbrné. Díky absenci zrání v sudech je právě agáve její dominantní chutí.

Mexiko - jak roste agáve na tequilu

Jako extra lahůdka leckdy bývá považována i tequila s červem. Přesto, že taková láhev vypadá stylově, na dně opravdu kvalitní tequily červa nenajdete. Leckdy se ani nejedná o pravou tequilu, neboť červ se mnohem častěji přidává do mezcalu. Mezcal je destilát, který se taktéž vyrábí z agáve, ale z jiného druhu. Před destilací se listy agáve vyudí, čímž mezcal získá svou typickou nakouřenou chuť a aroma.

Za vyzkoušení rozhodně stojí také růžová tequila. Jedná se o lahodný likér, který vznikl smícháním tequily, smetany a jahod. Pro svou krémovou a sladce jemnou chuť si jej oblíbily především dámy.

Jak se pije tequila

Kdo z nás by neznal body shot? Tento populární způsob pití tequily, známý hlavně z filmu Samotáři, však rozhodně není jediný. Pokud investujete do kvalitní vyzrálé láhve, pak pít ji po panácích by byla opravdu škoda. Její jemnou chuť nejlépe oceníte při pomalém upíjení.

K méně vyzrálé tequile můžete servírovat limetku a sůl. Po napití ze sklenky si plátek limetky posolte a vložte do úst. Ale pozor, moc to s ní nepřehánějte. Kyselá limetka může snadno přebít tu skvělou chuť tequily.

Tequilu můžete využít také na přípravu hned několika vynikajících míchaných nápojů. Tím nejznámějším je asi Margarita. Kromě tequily budete potřebovat likér, jako je Triple Sec a šťávu z limetky. Za vyzkoušejí stojí také Tequila Sunrise z pomerančového džusu a Grenadiny.


Mimo Tequily, kde u nás vyhrála Don Julio Tequila Anejo jsme pro vás ochutnali ty nejlepší Rumy. Kromě opravdových lahůdek, jsme vyzkoušeli i ty cenově dostupnější varianty. Testovat budeme také Whisky a Brandy. Ochutnávky Absintu se účastnili jen ty odvážnější z nás, kdežto Gin zachutnal nám všem. Při testování jsme nemohli zapomenout ani na tuzemské dobrůtky a hledali jsme ty nejlepší Slivovice a Hruškovice. Přehledně jsme tenhle náš soukromý výzkum sepsali ve článku nejlepší alkoholy a u toho jsme zjistili, že dobrý koktejl taky není na škodu.