Která guarana je ta nej aneb jak se zorientovat na trhu

Guarana se v poslední době začíná dostávat stále více do povědomí veřejnosti. Je to zejména pro její všestranné pozitivní účinky na lidský organismus.

Guarana dovede dodat energii, pomoci s koncentrací, podpořit hubnutí, působí i jako výborný antioxidant, má afrodiziakální účinky a v Brazílii věří, že i omlazuje. Využít jí tedy může skutečně téměř každý. Jak se ale zorientovat na trhu s guaranami a jak poznat, která je ta nejúčinnější? Seznamte se s jednoduchými zásadami, abyste nenaletěli na reklamní triky firem a výrobců a nekoupili jen náhražku originální brazilské guarany.

Nejrůznějších forem guarany je u nás k dostání celá řada. Stačí se jen podívat na některý ze srovnávačů zboží nebo zajít do lékárny či prodejny zdravé výživy. Najednou se ocitnete ve změti guaran minimálně 8 – 10 výrobců, kteří nabízejí guaranu v šamponu, vlasovém kondicionéru, čaji, kapkách, prášku a samozřejmě v tabletkách.

Co je guarana

Semena guarany.

Je to liána, která vypadá jako keř nebo malý strom a roste v Amazonském pralese na území Brazílie. Ceněná jsou především jeho semena, která trochu připomínají naše kaštany a mají velikost hrášku. Užívali je už prapůvodní brazilské kmeny a věřily, že semena jsou magická a dodávají tělu energii, vitalitu a chrání před mnoha nemocemi.

Zapomeňte na kosmetické prostředky z guarany

Pokud chcete na vlastní kůži poznat veškerá pozitiva guarany, je třeba jako první zapomenout na nejrůznější kosmetické prostředky, jako jsou šampony, sprchové gely, tělové olejíčky, kondicionéry nebo krémy. Ty sice mohou nějakou guaranu skutečně obsahovat, ale většinou se jedná jen o svěží aroma, v lepším případě o výtažek. Mohou sice skutečně zlepšit pleť a osvěžit tělo, ale z dlouhodobého hlediska rozhodně nedokážou nabídnout kompletní účinky, pro které především je guarana ceněná.

Opatrně při koupi celých semen a guarany v prášku

V internetových e-shopech a prodejnách zdravé výživy se už dnes také můžeme setkat s guaranou v prášku, ale i s celými semeny. Ten, kdo si myslí, že stačí, aby si koupil celá semena, která si pomele a pak tento prášek bude konzumovat, by se měl mít na pozoru. Semena se skutečně dají sehnat docela levně, ale neexistuje jistota, že neabsolvovala například postřik pesticidy. Navíc celá semena nejsou ani umyta a není jasné, zda byla řádně vysušena. V takovém případě jsou náchylná k chytání plísní, a právě plísně jsou u nich téměř nerozpoznatelné. Riziko by v tomto případně představovala také dlouhá doprava brazilské guarany ze země původu až k nám. A nejen zdlouhavá doprava, ale i původní prostředí bohaté na vlhkost i nejasné skladování nakonec mohou při konzumaci guarany v prášku, vyrobeného z takovýchto semen, našemu tělu spíše uškodit než prospět. Riskovat se tedy v tomto případě, a zvláště se zdravím, nevyplatí.

Ve zdravých výživách rovněž můžete sehnat již pomletou guaranu v prášku. Důležitý je u ní původ a kvalita semen guarany, ale neméně důležitá je i kvalita zpracování – vyčištění, omytí, vysušení a pomletí na prášek. Tuto kvalitu obvykle zaručí jen renomovaný výrobce. Prášek by měl být také balen do uzavíratelného obalu – zipový sáček, lahvička nebo dóza, a to proto, aby zbytečně neoxidoval. Stejně jako u mleté kávy by po čase prášek ztrácel na účinnosti a pokud by byl dlouho ve vlhkém prostředí, mohl by chytit i plísně.

Pozor na tabletky s malým množstvím guarany

Zpracování guarany.Nejjistější a nejbezpečnější způsob, jak do sebe dostat guaranu se všemi jejími pozitivy, je koupě tabletek. I v tomto případě je ale potřeba obezřetnost a zájem o obsah a složení. Řada tabletek na našem trhu totiž obsahuje pouze extrakt z guarany doplněný pojivy, jež zaručují tabletce soudržnost a lesklý a hladký povrch. Abyste však opravdu pocítili účinky guarany, je potřeba vybrat si takové tabletky, které obsahují celá pomletá semena. Ne nadarmo ji takto vyráběli brazilští Indiáni ve své originální receptuře. Semena nejprve umyli, pak je na pánvi nad ohněm vysušili a rozdrtili na prášek. Do prášku přidali vodu a vytvořili těsto, ze kterého dělali kuličky nebo válečky, které nechali vysušit až do ztvrdnutí. Takto upravená guarana jim vydržela i ve vlhkém prostředí. Když ji chtěli použít, tak si z guaranového válečku nastrouhali prášek do vody a pili nápoj, který zaháněl únavu i hlad.

Své o tom ví i cestovatel Bronislav Hábl, jenž se svým bratrem v Brazílii nějaký čas pobýval a měl možnost poznat a porovnat rozdíl v guaranách: „Po návratu z Brazílie mi došla guarana brazilská a naivně jsem si myslel, že v tom není žádný rozdíl a šel jsem si ji koupit do lékárny. Tabletky byly dokonce větší než u té brazilské a byly i levnější, což mě zpočátku potěšilo, ale jen do té doby, než jsem zjistil, že účinky se nedají absolutně srovnat s tabletkami z Brazílie. Začali jsme se s bratrem zajímat, proč tomu tak je, a zjistili jsme, že účinek tablet guarany, které jsou vyrobené jen z hromady neužitečných pojiv s kapkou extraktu guarany, se nedá srovnat s těmi, které jsou vyrobeny z pomletého semena guarany – tam jsou totiž zachovány všechny účinné látky, minerály a vitamíny, které na člověka blahodárně působí jako celek. Navíc si myslíme, že Brazilci si svůj národní produkt, na který jsou tak pyšní, nebudou šidit a dělají to poctivě,“ vysvětluje cestovatel.

Vybírejte tabletky s hrubě pomletými semeny brazilské guarany

Při shánění a koupi té nejúčinnější guarany se vždy zajímejte o její původ. Nenechte se však obalamutit jen prodejcem a zároveň se aktivně zajímejte o obsah guarany v tabletkách, o množství pojiv a především o to, v jaké formě je guarana v tabletě zakomponována. Důležité je, aby se jednalo skutečně o pomleté semeno, ne jen o extrakt z guarany.

Tip závěrem

Zda se skutečně jedná o pomleté semeno brazilské guarany, poznáte už jen pouhým okem. Takovéto tablety jsou totiž už od pohledu hrubší a tmavší – tmavě hnědé, jako jsou jejich semena. Pokud by vám někdo tvrdil, že tablety obsahují pomletá semena a byly by přitom béžové až světle hnědé a hladké a lesklé, není to pravda. Soustřeďte se zároveň i na množství pomletého semene. Tablety s nejvyšším množstvím brazilské guarany, které jsou u nás na trhu k dostání, obsahují 71,5 % semen.

Tak proč se spokojit jen s výtažkem či minimálním množstvím, když můžeme bez problému mít daleko více? Kvalita začíná u nákupu!

 

Co si myslíte o guaraně vy? Těšíme se na váš názor na našem Facebooku.

 

Zdroj: TZ

Foto: TZ

Podobné články