TV Tip: Forrest Gump – naivní snílek, nebo vychytralý hlupák?

Pro některé vrcholné dílo světové kinematografie, pro druhé zase jeden z nejpřeceňovanějších filmů všech dob. Jak se na Forresta Gumpa díváte vy?

Oblíbenost tohoto snímku je až podezřele rozmanitá. Zatímco ve světě je veřejností přijímán poměrně vlažně („pouze“ 8,8/10 na Imdb), v Čechách a na Slovensku se těší velké oblíbenosti. Jeho umístění na 76. místě v žebříčku nejlepších filmů historie Amerického filmového institutu, šest Oscarů společně se sedmi nominacemi a výdělek dosahující téměř 700 milionů dolarů však podávají jasný obraz o jeho úspěchu. Pojďme se tedy podívat na to, proč je vlastně film Roberta Zemeckise tak dokonalý.

Dětská láska až do smrti.

Samotný obsah pravděpodobně není potřeba nikomu vysvětlovat. Film zachycuje život jednoho vesnického dítěte s IQ tykve, který se díky shodě okolností nachomýtne všude, kde se něco děje. Jeho příběh je tak parafrází nejzásadnějších momentů amerických dějin od 50. do 80. let. Nejen že se střetává s nejvýraznějšími osobnostmi této doby (J.F.Kennedy, Richard Nixon, Elvis Presley), ale také sehraje významnou roli v mnoha světových událostech, od války ve Vietnamu až po pingpongový turnaj v Číně.

Jsem už unavenej, tak jdu, lidi, domů.

Není žádným tajemstvím, že film jako celek je pěkně vychytralý; útočí na divákovy city a nijak se tím netají. Forrest, který je koncipován jako naivní donkichotská postava, se dokáže zarýt všem hluboko do srdce. Málo kdo však tuší, že jeho jméno bylo inspirováno N. B. Forrestem, což byl paradoxně jeden ze zakladatelů nechvalně proslulého Ku Klux Klanu. Emoce se chvějí nejen nad jeho těžkým životním osudem, který mu do cesty klade jednu překážkou za druhou, ale i jeho atypickým vztahem s bývalou spolužačkou Jenny. Při ranách, které ho stíhají, má tak člověk co dělat, aby nezačal brečet cukr. Legendárním se také snímek stal díky mnoha nezapomenutelným scénám. Divil bych se, pokud by většina lidí neznala pasáže, ve kterých nad městem poletuje peříčko či utíkání Forresta, a to v jakékoli části filmu.

Válka měla i své světlé stránky.

Zkusme se na nejlepší film roku 1994 podívat z druhé strany. Přes hustý závoj naivity, kterým je zahalena celá stopáž, by se člověk už po zkušenostech s jinými hollywoodskými perlami i přenesl. Pro diváka ale může být poměrně deprimující fakt, že vesnický hlupák toho za život dokázal tolik, že si to my, obyčejní chytráci, ani neumíme představit. Pro lidi s chladným charakterem či psychopaty je to pak snímek, u kterého se díky mnoha gagům pobaví, ale rázem na něj zapomenou. Když se totiž přeneseme přes citovou stránku děje, je to „jenom“ mírně nadprůměrná filmařina.

"Jsem nemocná." "Ty jsi někde nastydla?"

Pro zapálené fanoušky bude Forrest k vidění v sobotu 15. února ve 14:55 na Nově, případně můžou zhlédnout reprízu druhý den v 11:45 na Nova Cinema. A pokud vás tento legendární film minul, určitě byste se na něj měli podívat. Vždyť život je jako bonboniéra. Nikdy nevíte, jaký bonbon ochutnáte a právě tento by mohl být ten pravý.

Hodnocení: 80%


Nejen o tomto filmu s námi můžete diskutovat v komentářích na našem Facebooku!


Foto: media.theiapolis.com, fanpop.com

Podobné články

Herci malých rolí

Klasik kdysi řekl, že není malých rolí, pouze malých herců. Ony ale malé role jsou. A mají své česk...