Brontosauři v Himálajích jedou stavět hokejové hřiště

Již deset let každoročně vyjíždí banda mladých i starších, zkušených ale i nepolíbených Čechů na svou cestu za prázdninovým dobrovolnictvím s neziskovou organizací Brontosauři v Himálajích. Co se letos chystá v Mulbecku?

První dobrovolník vyráží na svou cestu již 27. dubna. Půjde o prvního odvážlivce, který zastane během pobytu v Malém Tibetu tři pozice. Stane se odborným asistentem, který pomůže řediteli indické školy Spring Dales Public School s finančním plánováním, akademickým asistentem co se postará o druhý stupeň žáků základní školy v oblasti IT a v neposlední řadě se stane prázdninovým dobrovolníkem, tedy koordinátorem hokejového hřiště.

„Těším se na přírodu a různé aktivity, protože to pro mě bude velká výzva, kterou si zároveň plním vlastní sen. Propojuji příjemné s užitečným,“ říká Zdeněk Tuma.

Zdeněk ale nezůstane ve škole na severu Indie sám. Začátkem července se za ním vypraví skupina čtyřiadvaceti dobrovolníků a dva organizátoři, kteří budou ve škole dva týdny učit nebo pomáhat na stavbě hokejového hřiště.

Proč hokej na severu Indie?

V zimních měsících je oblast Malého Tibetu zcela uzavřena okolnímu světu. Pět měsíců je dlouhá doba a podle tradičních kulturních zvyklostí se místní zabavují nejen veselicemi, ale i oslavami. Škola Spring Dales Public School vnímá jako svou povinnost zajistit mladým lidem jiné způsoby zábavy.

Fotografie Jiřího Sázela
Fotografie Jiřího Sázela

Ředitel neziskové organizace Brontosauři v Himálajích Jiří Sázel společně s ředitelem indické školy Norboodem se dohodli, že kromě výuky školy zajistí dětem i pravidelnou výuku hokeje právě během nelítostných zimních měsíců.

Český hokej pro tibetské děti je již pátým projektem, během kterého má postupně vzniknout hokejový stadion a následně pravidelná výuka. Kromě party dobrovolníků, která pojede v létě budovat hokejové hřiště a naučí děti, jak se hraje hokej, získala škola podporu Martina Dejdara, který řekl: „S hokejovým týmem HC Olymp bavíme diváky exhibičními zápasy. Jedním z našich snů je zahrát si přátelský zápas v Malém Tibetu, a proto projekt podpoříme výdělkem z podzimního zápasu.“

Zdroj: Spring Dales Public School
Zdroj: Spring Dales Public School

Skutečnost?

Brontosauři v Himálajích podporují vizi školy především v poskytování kvalitního vzdělávání všem pomocí intelektuálního a fyzického rozvoje i rozvoje dovedností. A to v souladu s úctou k morálním, duchovním a kulturním hodnotám v moderním, pozitivním a přátelském prostředí.

Jestliže jste fanoušci hokeje i mimo Českou republiku, neváhejte a mrkněte detailněji na plán pro rozvoj hřiště v Malém Tibetu.

Podobné články