Móda 30. let – epocha prodlužování a umírněnosti

TÉMA MĚSÍCE: Tak jde čas

S 30. léty přišla doba útlumu. Svět zažívá hospodářskou krizi a je zasažen blížící se válkou. Zhořkla sladká chuť svobody z 20. let a ani na poli módy se není z čeho radovat. Pád burzy zapříčinil pokles vývozu pařížské módy a ostatní země nabádají občany k nákupu výhradně tuzemského zboží. Je to velká rána pro Paříž, tehdejší módní velmoc. Návrháři produkují levnější módu, vznikají butiky, takzvané „pret-a-porter“ (připraveno k nošení), kam se dostávají slavné značky.

Doba prodlužování

Oproti 20. létům, kdy v módě dominovaly chlapecké sestřihy, šaty na ramínka a sukně ke kolenům, se móda v 30. letech takřka ze dne na den proměnila – prodloužila. Ženy začaly nosit dlouhé sukně rozšiřující se od pasu, pas nabyl původní výšky a byl zdůrazňován páskem, vazačkou či stuhou. Také rukávy se prodloužily až na maximální délku a zároveň se zdůraznila ramena. Nejen móda, ale i účesy se vrací k dlouhým délkám a mizí touha po extravaganci – ženy si opět nechávají narůst dlouhé kadeře.

Praktičnost

Módní hlas našeptává ženám kombinovat několik halenek a sukní, namísto nákupu několikera šatů. Velkou oblibu získává i pletená a sportovní móda.

Večerní šaty odhalují záda leckdy až k hýždím. Trendy jsou také šaty neoviktoriánského střihu se zaobleným dekoltem a vytvarovaným pasem.

Oblíbené jsou kaligrafické vzory, námořnické prvky, vzor rybí kosti nebo kohoutí stopy. Populární byla i tzv. „tyrolská móda“, pro niž byly typické bavorské výšivky a dirndly.

Kloubouky a klouboučky jsou stále in, nejen „cloche hat“ z dvacátých let, ale i klobouky s širší krempou či ve tvaru buřinek.

První nylonky na světě!

V roce 1935 se objevuje nylonové vlákno, díky kterému vznikají populární „nylonky“ (dnešní silonky). První nylonové punčochy byly tvarované a měly vzadu šev. Už během prvního roku, kdy výrobci představili nylonky světu, se prodalo více než 5 milionů párů této dnes už samozřejmé součásti dámského oděvu. Strohost let dvacátých byla vystřídána ženskostí a romantikou.

Osobnosti módního průmyslu 30. let

V této době nejvýznamnější návrhářky Coco Chanel a Madeleine Vionnetová zůstávájí u svých oblíbených antagonistických střihů. Madeleine nadále zastává složité střihy podtrhující ženskost a Coco ctí svou oblíbenou jednoduchost a strohost.

Main Rousseau Bocher, známý jako Mainboucher, se v Paříži prosadil jako vůbec první americký návrhář. Módu tehdejší doby obohatil především o šortky do půli stehen a plážové kalhoty pod kolena.

V roce 1933 uvedla Elsa Schiaparelliová spolu s francouzským tvůrcem Marcelem Rochasem na trh módu širokých ramen s vycpávkami, kterými chtěla kontrastovat úzký pas.

Co říkáte na módu třicátých let? Líbilo by se vám, kdyby se nosila dnes? Budeme rádi za vaše názory!

Foto: curatedobject.us, molempire.com, wearinghistoryblog.com

Na blogu i v jiných sekcích najdete spoustu dalších zajímavých informací, stačí se mrknout na studentský život, lifestyle nebo popkuluturu či recenze.

Podobné články