Jak si užít studentský život naplno i s minimem financí

S blížícím se semestrem se opět blíží klasická dilemata: jít na akci a odpustit si zítřejší oběd nebo ji vynechat a udělat pořádný nákup? Studentský život dokáže být někdy (nebo pořád?) pěkným cvičením vůle. Naše tipy vás těchto rozhodování ušetří.

Bez ISICu ani ránu

Může se to zdá jako zbytečný výdaj, ale opak je pravdou, obzvlášť, jestli si chcete užívat kulturních a sportovních akcí. Za poměrně malý roční poplatek získáte zlevněný přístup na nejrůznější typy akcí: výstavy, koncerty, vzdělávací akce, sportovní události… A zároveň pořídíte levněji veškeré učebnice a pracovní pomůcky. V zahraničí budete mít díky ISICu vstup do většiny kulturních institucí zcela zdarma nebo s poměrně značnou slevou.

Plánujte

Jestliže chcete ušetřit na jídle a mít přehled, kolik za něj utrácíte, nemusíte hned nakupovat to nejlevnější zboží pochybné kvality. Zásadní změnou může být už jen to, že si dopředu naplánujete, co a kde budete následující týden jíst a podle toho nakoupíte. Vyhnete se tak vyhazování potravin, které jste nestihli sníst, a nakupování dalších, na které jste zapomněli. Některé dny můžete jít do menzy, jiné si připravit vlastní oběd a svačinu. Díky předběžnému plánu vás nepřepadne nečekaný hlad a nebudete utrácet zbytečné peníze za nízkoenergetická jídla ve fastfoodu.

Udělejte si přehled

Před každým nákupem si udělejte seznam. Nebudete nakupovat zbytečné věci navíc a naopak nezapomenete, co jste chtěli. Ještě předtím, než vyrazíte, se podívejte, jestli neexistuje levnější varianta toho, co sháníte. Potřebujete udělat větší nákup potravin? Projděte si na webu KompasSlev aktuální leták Lidlu, Albertu a dalších a jděte tam, kde vás to vyjde výhodněji. Chcete si zajít na masáž, do sportovního centra, zajet s kamarády na víkend do přírody nebo koupit dárek rodičům? Podívejte se nejdřív, co nabízí slevové portály.

Studentský život nemusí být o přepočítávání peněz v peněžence. Stačí trochu plánovat, využívat internetové vychytávky a výhody, které vysoké školy nabízí, a můžete si ho užívat se vším všudy.

Podobné články