5 nechutných přísad v našich oblíbených pochoutkách

Dáváte si občas do nosu a přemýšlíte nad tím, co vám na tom tak chutná nebo co mňamky obsahují? Čtěte a zírejte!

Mám pro vás 5 opravdu ne úplně hezkých přísad do oblíbených pochutin, které občas každý mlsá. V hlavní roli je košenila, želatina, šelak, lanolin a kastoreum. Při příští konzumaci určitě koukejte na složení toho, na co zrovna máte chuť, ať se pak nedivíte, co ve skutečnosti do úst strkáte.

Kastoreum 

Je výměšek análních pachových žláz, kterým si bobr evropský a bobr kanadský značkují své teritorium. Kastoreum má výraznou vůni připomínající vanilku nebo maliny. Používá se k výrobě parfémů, osvěžovačů vzduchu, cukrovinek nebo k ochucení cigaret.

Kastoreum.

Šelak 

Je přírodní živice získávaná z výměšků červce lakového. Vyskytuje se převážně v Thajsku. Červec pomocí tohoto sekretu chrání své larvy před nepříznivými vlivy okolí. Používá se od 18. století na lakování.

Šelak.

Lanolin

Je žlutá mazlavá látka vylučovaná mazovými žlázami zvířat tvořících vlnu. Převážná lidstvem používaná část pochází od ovce domácí. Chemicky je lanolin příbuzný s voskem. Lze ho použít jako mast na kůži nebo jako vosk na ochranu proti vodě. Též se využívá jako surovina při výrobě krémů na boty. Voděvzdorné vlastnosti lanolinu chrání ovce před promočením jejich vlny. Některé druhy ovcí produkují velká množství lanolinu a ten pak lze získávat lisováním vlny mezi válci. Z vlny se při zpracování odstraňuje většina nebo všechen lanolin. Používá se jako součást žvýkaček.

Lanolin.

Želatina 

Je velmi čistý a jemný klih, který se získává vyvařením šlachkůžíkostí a jiných jatečních odpadů bohatých na kolagen. Vařením se kolagen přeměňuje na glutin, což je látka, která má rosolovací schopnost a je nejpodstatnější složkou želatiny. Želatina se používá především v potravinářství k výrobě cukrovinek a dortů.

Želatina.

Karmín

Neboli košenila je přírodní červené barvivo vyráběné z vysušených těl hmyzu červce nopálového. Původem pochází z amerického kontinentu, odkud pochází rostliny druhu opuncie, na kterých hmyz žije. Samička červce obsahuje tohoto barviva přibližně 10 % sušiny. Po usušení se červci uvaří a barvivo se vysráží síranem hlinitoamonným. Jako barvivo se používá v potravinách a kosmetice. Vzhledem k poměrně vysoké ceně je často nahrazováno jinými barvivy.

Karmín.

 

Jste překvapení? Nedivím se. Vaše názory nám napište na Facebook!


Foto: Flickr.com, www.healthybodynow.net

Podobné články