5 nejpálivějších jídel na světě

Ostrá jídla jsou v určitém ohledu pro lidské zdraví prospěšná. Ale co jídla, která vám mohou způsobit zdravotní problémy?

Mezi země s největší koncentrací pálivých jídel se řadí Thajsko. Důvodů, proč místní tolik milují pálivá jídla, je hned několik. Ostré potraviny se totiž dobře skladují díky obsahu vysoce antibakteriálních látek, takže není potřeba chladniček což se v těchto tropických oblastech určitě jeví jako velká výhoda. Další důvody jsou zdravotní: Ostrá jídla podporují metabolismus, zlepšují trávení a stimulují činnost srdce. Dokonce když si koupíte ovoce, dostanete k němu pytlíček s chilli, abyste si mohli ovoce pěkně okořenit.

Harissa

Harissa (někdy také harísa) je druh kořenící směsi oblíbený hlavně v severní Africe, především v Tunisku, Alžírsku nebo Maroku. Skládá se z chilli papriček, koriandru, česneku, papriky, soli a oleje. Tato pálivá pasta se používá téměř ke všem jídlům, oblíbená je u polévek, u příprav masa nebo se podává s kuskusem. Není problém ji sehnat i v České republice.

Harissa - oblíbená africká směs.

Salsa

Známou mexickou pochoutkou je omáčka salsa, která se vyrábí z ovoce a zeleniny (nejčastěji z kukuřice nebo rajčat). Existují různé druhy salsy, od jemně pálivých až po ty nejostřejší. Stejně tak se liší hustota. Nejčastěji se používá jako náplň do jídel, do tortill nebo na namáčení nachos.

Mexická salsa.

Wasabi

Není snad třeba dlouze ho představovat. Jedná se o japonský druh křenu, který se v mnohém podobá tomu českému. Je velmi zdravý, pomáhá při ucpaném nosu a obsahuje vysoké množství vlákniny, vitaminu C, vápníku nebo hořčíku. Je ale dost náročný na pěstování, proto se pěstuje převážně ve východní Asii, dokonce i ve Velké Británii. Používá se při přípravě sushi, sašimi (proužky syrových ryb) nebo nudlí.

Wasabi je oblíbené i u nás.

Tabasco

Další z omáček, které se probojovaly do českých kuchyní, je tabasco. Pochází z Mexika, její název je převzatý po jednom z mexických států. Vyrábí se z papriček, které byly donedávna pěstovány v americké Louisianě – dnes se pěstování přesunulo i do oblastí Střední a Jižní Ameriky. Existuje spousta druhů a příchutí a pálivost se pohybuje mezi 30 000 a 50 000 Scovilleho jednotkami (SHU). Pro představu, papričky Jalapeños mají hodnotu mezi 2 500 a 8 000 jednotkami.

Osobně mám tabasco velmi rád.

Chilli papričky

Pomyslný vrchol našeho žebříčku obsadily chilli papričky. Ty rostou v tropickém a subtropickém podnebí, převážně v Indii, Číně, Japonsku, Vietnamu nebo ve Střední a Jižní Americe. Obsahují vitamin C a karoten B. Podporují chuť k jídlu a jsou považovány za silné afrodiziakum  ve větším množství dráždí pohlavní soustavu. Na překonání pálivosti v ústech funguje skvěle mléko, protože feferonky obsahují látku kapsaicin, která se dobře rozpouští v tucích.

Chilli papričky.

Největším favoritem pálivosti je odrůda Trinidad Scorpion Moruga, která se se svojí hodnotou 2 009 231 SHU (!!!) sesadila druh Trinidad Scorpion Butch T, který se v roce 2011 dostal do Guinessovy knihy rekordů.

A jak to vypadá, když sníte nějakou podobnou roztomilou papričku, se podívejte třeba tady:

Kdo na to má koule, může si nejpálivější chilli objednat na Seminka-chilli.cz

 

A co vy? Máte rádi pálivá jídla? Napište nám o svých zkušenostech na náš Facebook!


Foto: Sxc.hu, Wikipedia.org

Video: YouTube.com

Podobné články