Salsa z pečených rajčat
Chutná a lehce pikantní salsa, v níž zkombinujeme chuť zralých rajčat, cibule, česneku, chilli papričky a koriandru.
Jsme většinou zvyklí na to, že se salsy připravují ze syrové zeleniny. V tomhle případě uděláme vylepšení, kdy zeleninu nakrájíme na kousky a dáme ji péct do trouby.
Když je zelenina opečená, rozmixujeme na jemno. Přidáme na jemno nakrájené čerstvé lístky koriandru, sůl a pepř a vše důkladně promícháme. Necháme vychladnout a podáváme.
Dip z černých fazolí
Pokud zvolíte tento dip, připravte si velkou časovou rezervu. Náročnost je v podstatě nulová, ale fazole se musí nechat nejlépe přes noc namočené a teprve poté dát vařit.
Mezitím, než se uvaří fazole, osmahneme si na pánvi cibuli, česnek, drcený pepř a petrželku. Dozlatova osmaženou směs přidáme do mixéru spolu s uvařenými fazolemi a přidáme čerstvou limetkovou šťávu. Dáme na chvíli vychladit a můžeme podávat.
Guacamole s pečeným česnekem
Jako první dáme péct do trouby několik stroužků česneku. Mezitím si vyškrábeme avokádo, nakrájíme rajče a papričku jalapeňos na malé kousky, přidáme lžíci olivového oleje, sůl a pepř.
Když máme připravenou směs a česnek je již upečený, vše dáme dohromady a rozmixujeme v hladkou směs.
Dip z ricotty a sušených rajčat
Tento dip jako jediný doporučuji nemixovat, ale dát si záležet a nakrájet všechny suroviny na opravdu malé kousky.
Nakrájíme tedy sušená rajčata a jarní cibulku. Přidáme majonézu, smetanový sýr (například ricotta, ale může být i jiný), tabasco, krémžskou horčici, sůl a pepř.
Vše opravdu pečlivě promíchejte a nechte chvíli odležet. Budete překvapení směsicí chutí, která vám vyzdvihne každé grilování.
Pravé řecké tzatziki
Budeme potřebovat salátovou okurku, řecký jogurt, citronovou šťávu, olivový olej, sůl, pepř, česnek, kopr a pažitku.
Okurku oloupeme a nastrouháme na jemné nudličky. Přidáme řecký jogurt, vymačkanou šťávu z citronu a olivový olej. Vše pořádně zamícháme. Poté osolíme a opepříme a znovu promícháme. Nakonec přidáme kopr a prolisovaný česnek a naposledy vše zamícháme. Navrch můžeme posypat pažitkou.
Foto: Václav Jirda, StudentPoint.cz