5 senzačních dipů na letní grilování

Máte parádní gril, maso, zeleninu a vše možné, co se jen na gril dá strčit. Poslední součástka k pořádné grilovačce je perfektní dip!

Salsa z pečených rajčat

Chutná a lehce pikantní salsa, v níž zkombinujeme chuť zralých rajčat, cibule, česneku, chilli papričky a koriandru.

Jsme většinou zvyklí na to, že se salsy připravují ze syrové zeleniny. V tomhle případě uděláme vylepšení, kdy zeleninu nakrájíme na kousky a dáme ji péct do trouby.

Když je zelenina opečená, rozmixujeme na jemno. Přidáme na jemno nakrájené čerstvé lístky koriandru, sůl a pepř a vše důkladně promícháme. Necháme vychladnout a podáváme.

Dip z černých fazolí

Pokud zvolíte tento dip, připravte si velkou časovou rezervu. Náročnost je v podstatě nulová, ale fazole se musí nechat nejlépe přes noc namočené a teprve poté dát vařit.

Mezitím, než se uvaří fazole, osmahneme si na pánvi cibuli, česnek, drcený pepř a petrželku. Dozlatova osmaženou směs přidáme do mixéru spolu s uvařenými fazolemi a přidáme čerstvou limetkovou šťávu. Dáme na chvíli vychladit a můžeme podávat.

Guacamole s pečeným česnekem

Jako první dáme péct do trouby několik stroužků česneku. Mezitím si vyškrábeme avokádo, nakrájíme rajče a papričku jalapeňos na malé kousky, přidáme lžíci olivového oleje, sůl a pepř. 

Když máme připravenou směs a česnek je již upečený, vše dáme dohromady a rozmixujeme v hladkou směs.

Dip z ricotty a sušených rajčat

Tento dip jako jediný doporučuji nemixovat, ale dát si záležet a nakrájet všechny suroviny na opravdu malé kousky.

Nakrájíme tedy sušená rajčata a jarní cibulku. Přidáme majonézu, smetanový sýr (například ricotta, ale může být i jiný), tabasco, krémžskou horčici, sůl a pepř.

Vše opravdu pečlivě promíchejte a nechte chvíli odležet. Budete překvapení směsicí chutí, která vám vyzdvihne každé grilování.

Pravé řecké tzatziki

Budeme potřebovat salátovou okurku, řecký jogurt, citronovou šťávu, olivový olej, sůl, pepř, česnek, kopr a pažitku.

Okurku oloupeme a nastrouháme na jemné nudličky. Přidáme řecký jogurt, vymačkanou šťávu z citronu a olivový olej. Vše pořádně zamícháme. Poté osolíme a opepříme a znovu promícháme. Nakonec přidáme kopr a prolisovaný česnek a naposledy vše zamícháme. Navrch můžeme posypat pažitkou.

 

Foto: Václav Jirda, StudentPoint.cz

Podobné články